Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

NASTAVLJA SE PROJEKAT VIŠETOMNOG RJEČNIKA BOSANSKOG JEZIKA
Autor: B.net
Objavljeno: 20. March 2018. 15:03:28


Predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih inetelektualaca prof. dr. Nedžad Mulabegović i autor višetomnog Rječnika bosanskog jezika prof. dr. Dževad Jahić potpisali su, u prostorijama Vijeća, Ugovor o nastavku izrade IX i X toma Rječnika bosanskog jezika.

Kako je istakuto na današnjem potpisivanju ugovora, VKBI je putem Bošnjačkog nacionalnog vijeća iz Novog Pazara i Bošnjačkog vijeća iz Crne Gore, obezbijedilo sredstva za nastavak realizacije kapitalnog projekta – izrade višetomnog Rječnika bosanskog jezika, čiji je autor i priredživač prof. dr. Dževad Jahić, sa saradničkim timom. Inače, realizacija ovog projekta rezultat je potpisanog Protokola o međusobnoj saradnji i razumijevanju bošnjačkih nacionalnih vijeća od 23.12.2017. godine.

Prepoznavajući značaj ovog projekta bošnjačka vijeća iz Srbije/Sandžaka i Crne Gore, putem predsjednika Sulejmana Ugljanina i Mirsada Džudževića, obavezala su se obezbijediti neophodna sredstva za izradu IX i X toma Rječnika bosanskog jezika, koja će se sukcesivno doznačavati u 2018. i 2019. godini. Prva tranša sredstava već je doznačena VKBI od strane Bošnjačkog nacionalnog vijeća iz Srbije / Sandžaka, i ista će se nakon današnjeg potpisivanja ugovora sa prof. dr. Dževadom Jahićem, doznačiti autoru.

Prof. dr. Dževad Jahić zahvalio se VKBI-u, kao i finansijerima BNV-u iz Srbije i BV iz Crne Gore, i izrazio uvjerenje da će se IX i X tom realizirati, kako je planirano, do januara 2020. godine. Inače, višetomni Rječnik bosanskog jezika biće sačinjen od ukupno 15 tomova.

Predsjednik VKBI prof. Mulabegović iskoristio je priliku da javno pozove Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo nauke, kao i kantonalna ministarstva nauke i obrazovanja, te općine i gradove iz FBIH, da se uključe u finansiranje preostalih pet tomova u narednom periodu.

Predsjednik Mulabegović istakao je da je ovo kapitalni projekat od općeg inetersa za Bošnjake, kao i sve Bosance i Hercegovce kojima je maternji jezik bosanski.

Vijeće će u narednom periodu nastaviti sa obezjeđivanjem sredstava za završetak i realizaciju Rječnika bosanskog jezika, piše u saopćenju Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.Ostali prilozi:
» BILI SMO TANDEM
B.net | 22. January 2019 15:38
» DR. CERIĆ: ĆAMIL DURAKOVIĆ - ČUDO BOSANSKOG (NE)OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. January 2019 13:36
» PUTIN SLETIO U BEOGRAD, DOČEKAO GA VUČIĆ
Hina | 17. January 2019 13:29
Ostali prilozi istog autora:
» BILI SMO TANDEM
22. January 2019 15:38