Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Novi Pazar, Sandžak
DELEGACIJA SDA SANDŽAKA SE SASTALA SA AMBASADOROM NORVEŠKE
Autor: B.net
Objavljeno: 20. March 2018. 20:03:57


U cilju implementacije i prezentacije zaključaka usvojenih 2. marta 2018. godine na protestnom skupu u Novom Pazaru, delegacija SDA Sandžaka sastala se danas sa Ambasadorom Kraljevine Norveške NJ.E. Gospodinom Arne Sanesom Bjornstadom u Beogradu.
Delegacija SDA Sandžaka je naglasila da je skup imao za cilj da se izrazi protest zbog kršenja osnovnih ustavnih načela nad Bošnjacima od strane državnih organa Srbije na teritoriji Sandžaka.
U razgovoru sa Ambasadorom Norveške ponovljeno da je neophodno da se svi zločini nad Bošnjacima rasvijetle i da se kazne svi koji su učestvovali u tim zločinima, da se usaglasi nacionalna struktura u državnim organima sa javnim ovlašćenjima, da se pristupi hitnoj reviziji Akcionog plana za poglavlje 23 i 24. i da se u Akcioni plan ugrade legitimni zahtjevi Bošnjaka.
U toku sastanka je naglašeno da se Stranka demokratske akcije Sandžaka od svog osnivanja zalaže za punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji i NATO.
U tom smislu delegacija SDA Sandžaka je izrazila zabrinutost zbog inicijative i sve češćih najava da će se takozvani „ruski humanitarni centri“ osnivati u Sandžaku i Vojvodini.
Delegacija SDA Sandžaka je pozvala Ambasadu da u saradnji sa Evropskom unijom i drugim međunarodnim institucijama i organizacijama nađe način za finansijsku podršku razvojnim projektima u Sandžaku naročito u oblasti stočarstva i poljoprivrede kao i obezbjeđivanja ekonomskog koridora između Sandžaka, Kosova i Crne Gore pod zaštitom međunarodne zajednice i njihovih snaga.
Delegaciju SDA Sandžaka činili su Ahmedin Škrijelj, generalni sekretar Stranke i narodni poslanici u Skupštini Srbije Bajro Gegić i Enis Imamović, piše u saopćenju SDA Sandžaka.Ostali prilozi:
» BILI SMO TANDEM
B.net | 22. January 2019 15:38
» DR. CERIĆ: ĆAMIL DURAKOVIĆ - ČUDO BOSANSKOG (NE)OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. January 2019 13:36
Ostali prilozi istog autora:
» BILI SMO TANDEM
22. January 2019 15:38