Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Novi bošnjački pokret od nane Fate dobili izun da se uključe u njenu borbu za izmještanje crkve iz njene avlije
NBP ZAHTJEVA IZMJEŠTANJE CRKVE IZ DVORIŠTA NANE FATE ORLOVIĆ
Autor: B.net
Objavljeno: 22. March 2018. 15:03:00


Početkom 2018. godine Novi bošnjački pokret (NBP) je imao niz aktivnosti u skladu s programskom orijentacijom. U četvrtak, 15.03. 2018. godine uže rukovodstvo NBP-a je izvršilo obilazak Memorijalnog centra u Potočarima i odalo počast žrtvama genocida u Srebrenici, a isti dan posjetilo je i nanu Fatu Orlović u Konjević Polju. Cilj posjete nani Fate Orlović je bio da se pobliže upoznamo s kompletnom situacijom i procesom, koji se nažalost još nije riješio u njenu korist, a tiče se prava na privatnu imovinu (pravoslavna crkva je bespravno sagrađena u njenom dvorištu 1996. godine). U višesatnom emotivnom razgovoru, od nane Fate Orlović, saznali smo da njena borba za pravdu počinje davne 2000. godine kada se kao izbjeglica vratila na svoje devastirano ognjište te je zatekla izgrađenu Srpsku pravoslavnu crkvu, baš na mjestu gdje je ona trebala da obnovi svoju porušenu kuću. Ni na jednu stranu svijeta gdje god se okreneš iz moje avlije ne vidi se ni jedna srpska kuća, pa se postavlja pitanje zbog čega će na tom mjestu crkva, kad već nema mještana srpske nacionalnosti? Na različitim sudskim instancama u RS pravna bitka je imala različite ishode, od presude da se crkva ukloni, pa do presude Vrhovnog suda RS da se odbija zahtjev nane Fate kao neosnovan.

U toku 2017. godine Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odbacio apelaciju nane Fate, apsurdne li činjenice, sa obrazloženjem da joj nije povrijeđeno pravo na pravično suđenje.

NBP želi da ponovo aktuelizira pitanje bespravno izgrađene crkve u avliji nane Fate Orlović u Konjević Polju kao primjer grubog kršenja ljudskih prava običnih bh. ljudi.

Još od vremena zapadnoevropskih prosvjetitelja, humanizma i renesanse, općeprihvaćena vrijednost su i prirodna ljudska prava: pravo na život, slobodu i imovinu. Ova prirodna ljudska prava, po evropskim demokratskim standardima, su garantovana prava građanina-pojedinca koja moraju biti zaštićena od strane državne vlasti, prava koja građaninu-pojedincu pripadaju na osnovu njegovog postojanja, prava koja u svakom slučaju ostaju održiva i ne mogu biti ograničavana od strane države ili bilo koga u konkretnoj državi. Prirodna ili urođena ljudska prava se poštuju u Evropskoj uniji. Ta prava se garantuju i Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 10. decembra 1948. godine (član 17.) i Općim okvirnim mirovnim sporazumom potpisanim u Dajtonu kojim je okončan rat u BiH (članom 2. u Ustavu BiH) čiji su garanti i mnoge značajne države čiji ambasadori su članovi Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC). Zašto ova prirodna i urođena prava ne mogu konzumirati i građani nesrpske nacionalnosti u Republici Srpskoj? Da li je moguće da se u 21. vijeku na tlu Evrope, tačnije u BiH, gradi bogomolja – pravoslavna crkva na privatnom posjedu građana nepravoslavaca? Da li to znači da je Pravoslavna crkva u BiH jača od ljudskih prava čiji garant su u BiH osim države BiH i OHR (čitaj OUN) i EU koju predstavlja Šef delegacije EU u BiH NJ.E. Lars Gunnar Wigemark.

Jedan od ciljeva NBP je da uspostavi ambijent u BiH u kojemu će se svi građani osjećati kao ravnopravni pripadnici države u kojoj žive, a to znači da država stvori društvo jednakih mogućnosti za sve. Jedan od ciljeva NBP jeste da se bori za sve obespravljene, prevarene, potlačene i ostavljene građane BiH. Slučaj nane Fate je samo početak našeg budućeg angažiranja. Od nane Fate smo dobili izun da se uključimo u njenu borbu za izmještanje crkve iz njene avlije, uz njenu zakletvu da dokle god je živa neće odustati od te borbe, a da na dunjaluku ne postoji finansijska korist koja bi nju u tome mogla zaustaviti. Vođeni ovom činjenicom NBP traži od svih relevantnih institucija u BiH kako domaćih, tako i međunarodnih da učine sve iz svoje nadležnosti da se ovo pitanje hitno riješi, znajući da je pravo na privatnu imovinu garantovano Ustavom BiH i Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima čiji garanti bi trebali da budu i PIC i OHR, piše u saopćenju Novog bošnjačkog pokreta koje je potpisa predsjednik Mirsad Ćosić.Ostali prilozi:
» BILI SMO TANDEM
B.net | 22. January 2019 15:38
» DR. CERIĆ: ĆAMIL DURAKOVIĆ - ČUDO BOSANSKOG (NE)OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. January 2019 13:36
Ostali prilozi istog autora:
» BILI SMO TANDEM
22. January 2019 15:38