Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

MEKTIĆ-CORMACK: JAČANJE SARADNJE BIH I SAD-A U OBLASTI SIGURNOSTI
Autor: Fena
Objavljeno: 27. March 2018. 16:03:25


Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Maureen Cormack potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o namjeri između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o doniranju Sistema za personalnu identifikaciju, sigurno poređenje i vrednovanje i Memorandum o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva energetike SAD-a o sprečavanju nedozvoljene trgovine nuklearnim i drugim radioaktivnim materijalom.

Memorandumom o namjeri između Vijeća ministara BiH i Vlade Sjedinjenih Američkih Država predviđeno je doniranje Sistema za personalnu identifikaciju, sigurno poređenje i vrednovanje (PISCES) a krajnji korisnik tog sistema je Granična policija Bosne i Hercegovine.

Taj sistem će pomoći Graničnoj policiji da identifikuje sumnjive putnike na licu mjesta prema postojećoj listi sumnjivih osoba, kao i prema zvaničnim bazama podataka Interpola. Sistem će takođe omogućiti bosanskohercegovačkim vlastima prikupljanje, poređenje i analizu podataka u istražne svrhe.

U saradnji s Vijećem ministara Bosne i Hercegovine, Vlada Sjedinjenih Američkih Država namjerava instalirati i održavati cijeli hardver i softver potreban za PISCES sistem, počevši s Međunarodnim aerodromom Sarajevo, kao i njegovo naknadno proširenje na druge aerodrome i granične prelaze u BiH.

Memorandumom o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva energetike Sjedinjenih Američkih Država kreira se okvir za saradnju na sprečavanju nedozvoljene trgovine nuklearnim i drugim radioaktivnim materijalom.

Ministarstvo energetike SAD-a obezbijedit će opremu za otkrivanje radijacije i obuku za pripadnike Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine. Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine će koristiti doniranu opremu i materijale isključivo u svrhu sprječavanja nedozvoljene trgovine specijalnim nuklearnim i drugim radioaktivnim materijalom, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.Ostali prilozi:
» ODRŽANA SJEDNICA VIJEĆA MUFTIJA
MINA | 19. March 2019 19:43
Ostali prilozi istog autora: