Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

NAŠE SUTRA
Autor: Ibiš Ljaić
Objavljeno: 29. March 2018. 21:03:34


IBIŠ LJAIĆ: Neka naše olovke budu naše oružje u borbi za naše sutra. Svaka borba je vrijedna onoliko koliko joj damo sebe, tj. založimo sebe. Naši potomci od našeg ‘danas’ očekuju sebi lakše ‘sutra’. Nemojmo dozvoliti da se na ovim predsjedničkim izborima vodimo niskim motivima, zbog kojih možemo doći u situaciju da nam historija sudi. Izbor nikada nije bio lakši. Naše sutra nas čeka i traži od nas svjesne i pametne odluke, koje će biti ulaganje u sutra. Ti biraš.
Na prvi pogled jednostavno pitanje, a opet u svim svojim promišljanjima o ovom ‘jednostavnom pitanju’ nikako da uspijem naći jednostavan odgovor. Tako jednostavno zvuči a teško i mukotrpno odzvanja kroz hiljade generacija koje su pokušavale i zbog sebe samih, a nekad i drugih (uglavnom u ime viših ciljeva kao što su empatija, altruizam i dobročinstvo) dati odgovor na ovo pitanje. Naša zbilja je ova sadašnjost, ali je ‘sutra’ odraz naše svijesti o protoku vremena koji je najbolji sudija za nas ili protiv nas. Ne znam da li igdje na prostoru Evrope kao kod nas je pojam ‘sutra’ tako dominantno vezan za prošlost, a isto tako prošlost je ta koja i dalje određuje sutra, i to uglavnom kroz prizmu svega onoga što je više vezano kroz formu vraćanja ‘milo za drago’, osvete, mitomanske demagogije, izražene hegemonije i raznih vrsta pretenzija uglavnom bez zdrave logike. Pa se postavlja pitanje da li naše sutra treba biti miks prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, i da li je uopće moguće ovo odvajati? Ili možda zašto ne bi smo pokušali sutra oslobodili svih negativnih pojava iz prošlosti i sadašnjosti, dajući na taj način šansu budućnosti tj. sutra, da afirmiše sve dobro iz prošlosti i sadašnjosti zarad našeg boljeg sutra, i da li je to moguće opet pitam sebe? Ja lično vjerujem da jeste moguće.
Uglavnom, svima nam je jasno da sutra zavisi od mnogo isprepletanih faktora i događaja. Ali, balkanski mentalitet i praksa je mnogo puta pokazala da je politika ta koja pokušava da afirmiše i oblikuje i upravlja svim procesima vezanim za sutra, i čak šta više da i ono što predstavlja najveći odraz Božije milosti prema čovjeku a to je ‘volja’ i ‘slobodna misao i izražavanje po slobodi izbora’ (ako slobodna misao u našim uslovima još uvijek postoji, čast izuzecima kojih ima) je dovedena u bespuće naše zbilje zahvaljući ‘spasiocima’. A sve to je oličeno u robovskoj svijesti, ucjenama vlastodržaca po uzoru na neka prošla vremena, nepotizam, zloupotrebu vjere i simbola, partitokratije, jednoumlja, terora, razne vrste strahova i prije svega neke vrste Faraonskog sindroma kod ‘vladajućih političara’, gdje se oni u stvari predstavljaju kao ’Lađa spasa’ i pokušavaju sebe predstaviti kroz sublimaciju ideje da su oni bili lađa spasa i u prošlosti i u sadašnjosti a kako oni vele i lađa spasa u budućnosti, jer ako dođu ovi gubimo sutra, a to znači sve gubimo. Sigurno za one koji žive u Crnoj Gori, a pogotovo u Južnom Sandžaku ova retorika im itekako zvuči poznata.

Razmišljajući o predstojećim predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, i slušajući danima ’spasioca’ imam utisak da gledam film iz devedesetih godina prošlog vijeka, gdje je glavna poruka filma devedesete su prošle ali mi za svaki slučaj pravimo ’lađu spasa’ u koju namjeravamo ukrcati-utopiti samo Bošnjake i Albance. Glavni sastojak te lađe je veoma dobro sofisticirana i uvježbana retorika straha, oličena u spasiocu koji je tu retoriku i sam nekada veoma dobro koristio, doduše u nekom drugom smjeru, uglavnom usmjerenu protiv onih koje bi sad da spašava. A i danas nam kroz veoma dobro i stručno a i vojničko iskustvo iz tog vakta nudi sebe kao ’spasioca’, računajući na našu slabu memoriju, i pouzdajući se u svoju dobro osmišljenju retoriku. A i misiju koja otprilike glasi, ja sam onamo gdje trebam sačuvat svoju prošlost, bogastvo i ime pa makar to značilo da demokratija u našoj zemlji bude demokratija čiji je sinonim ove ovakve demokratije oličene u jednoj izreci ’Ne može se svirati pjesma slobodi pomoću instrumenata nasilja’. Ali ’spasioc’ vjeruje da i dalje može tako po napaćenom narodu ’svirati’. Da li i ti vjeruješ da može? Izbor je tvoj? Ja vjerujem da ne može, i da je vrijeme da pravimo novu lađu spasa za naša dva bratska naroda.

Albert Ajnštajn je rekao: Moj politički ideal je demokratija. Poštujmo svakog čovjeka kao biće i ne pravimo ni od koga idola.

Neka svi narodi (a pogotovo Albanci i Bošnjaci) postave sebi neka jednostavna pitanja.
Da li crnogorska demokratija na način dosadašnje uprave liči ovoj ideji demokratije Ajnštajna?
Da li tvoje i naše sutra treba da zavisi od lojalnosti ili kompetentnosti i stručnosti?
Da li tvoje sutra da odlučuješ svojom voljom smije iko siliti i potkupljivati?
Da li naše sutra uopšte se smije svesti na tako siromašnu poruku oličenu u vrijednosti jedne poruke i jednog čovjeka koji čuvajući sebe upropštava mene i tebe?

Da li razmišljamo o poruci našem potomstvu ako budemo dozvolili da prije formalnog ulaska u EU, uđemo u nju trajno ostavljajući svoja ognjišta koji su naši djedovi sa mukom, krvlju a i životima svojim teško očuvali?

Da li, da li, da li…? Do sutra bi mogli nabrajati, a odgovor sami trebamo dati.
Neka naše olovke budu naše oružje u borbi za naše sutra. Svaka borba je vrijedna onoliko koliko joj damo sebe, tj. založimo sebe. Naši potomci od našeg ‘danas’ očekuju sebi lakše ‘sutra’. Nemojmo dozvoliti da se na ovim predsjedničkim izborima vodimo niskim motivima, zbog kojih možemo doći u situaciju da nam historija sudi. Izbor nikada nije bio lakši. Naše sutra nas čeka i traži od nas svjesne i pametne odluke, koje će biti ulaganje u sutra. Ti biraš.

TVOJ JE IZBOR.Ostali prilozi:
» NE SMIJEMO DOZVOLITI DA SE GAZI ČAST BOSANSKIH GENERALA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. December 2018 13:08
» PADAJU SRPSKE OPTUŽBE PROTIV BOSANSKIH SINOVA, HEROJA I VITEZOVA
Mirsad Mahmutović | 06. December 2018 03:20
» APSOLUTNO SUPROTNO MIŠLJENJE
Ajša Čišija | 06. December 2018 02:16
» OPREZ - NJEMAČKI CERTIFIKATI U SANDŽAKU SU VEĆINOM FALSIFIKATI
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 05. December 2018 20:54
» RAĐA SE NOVO JUTRO, BOSNO I HERCEGOVINO
Ibrahim Osmanbašić | 05. December 2018 16:43
» ZAKONSKI SUKOB INTERESA
Hakija Đozić | 02. December 2018 23:27
» NOVO RUKOVODSTVO SVJETSKE UNIJE ISLAMSKIH UČENJAKA
Dr. Ali Mohiuddin Al-QurraDaghi | 02. December 2018 15:17
» GOSPODINE HARADINAJ, IZUZMITE BOSNU IZ STOPOSTOTNE TAKSE!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. December 2018 13:13
» ČAVKARICA, SEDAMDESET SEDAM GODINA ČEKANA POEMA
Said Šteta | 02. December 2018 12:57
» DIJASPORA U KOLIMATORU
Nedžad Ćeman | 02. December 2018 12:37
» KAKO SE DESIO POKUŠAJ CIJEPANJA DŽEMATA GRADAC
Kemal Toković | 30. November 2018 15:17
» PRIČA IZ BIHORA: MODERNIM SAOBRAĆAJNICAMA U BOLJU BUDUĆNOST
Dr. Šemsudin H. Hadrović | 29. November 2018 15:03
» TRI SU SORTE LJUDI
Ajša Čišija | 29. November 2018 14:12
» POSTIZBORNA ANTIDRŽAVNA I ANTIBOŠNJAČKA HAJKA
Elmedina Muftić | 28. November 2018 20:43
» REFERENDUM ILI ŽELJA ZA PRIZNANJEM?
Hfz. Jasmin ef. Hajrović | 28. November 2018 16:38
» SRPSKI BISERI IZ MOSTARA
Mr. Milan Jovičić | 26. November 2018 17:51
» BOSNA JE EMANET KOJI SE IZDATI NE SMIJE
Elmedina Muftić | 24. November 2018 15:45
» POUČNI (ŠVICARSKI) I LAŽANI (BIH) KANTONI
Hakija Đozić | 24. November 2018 15:06
» ŠTA TO PRIČA PO EUROPI "NORMALNA" ŽELJANA ZOVKO O SVOJOJ "NENORMALNOJ DRŽAVI" - BOSNI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. November 2018 18:48