Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Izricanje konačne presude Vojislavu Šešelju pred Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale
SRPSKI RATNI ZLOČINAC VOJISLAV ŠEŠELJ JE OSUĐEN NA DESET GODINA ZATVORA
Autor: BIRN
Objavljeno: 11. April 2018. 14:04:16


Šešelj je proglašen krivim, kako je rekao, po tri tačke optužnice za progon, deportacije i druga nečovječna djela.

Žalbeno vijeće kojim je predsjedavao Theodor Meron, donijelo je odluku da je Šešelj kriv za zločine protiv čovječnosti po tačkama 1, 10 i 11 iz optužnice, a koje uključuju progone, protjerivanje i prisilno premještanje vojvođanskih Hrvata u selu Hrtkovci 1992. godine.

Meron je rekao da je žalba tužilaštva u odnosu na poticanje za zločine prihvaćena.

Prema riječima Merona, Šešelj je govorima u Hrtkovcima počinio zločin protiv čovječnosti u smislu poticanja na progon nesrpskog stanovništva.

Prema riječima Merona, Šešelj je već odslužio desetogodišnju kaznu zatvora zbog vremena provedenog u pritvoru.

Mehanizam u Haagu je pravosnažno osudio lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja na deset godina zatvora zbog podsticanja i počinjenja progona Hrvata u selu Hrtkovci u Vojvodini,1992. godine.

Apelaciono vijeće je konstatovala da je Šešelj već kaznu odslužio jer je u u pritvoru u Haagu bio od 2003. do 2014. godine.

Vijeće je, u svim drugim aspektima, odbacilo žalbu tužilaca na prvostepenu presudu kojom je Šešelj bio oslobođen krivice za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Pravosnažnom presudom potvrđeno je da nije postojao udruženi zločinački poduhvat trajnog i nasilnog uklanjanja Muslimana i Hrvata sa velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, koje bi bile uključene u novu državu pod srpskom kontrlom.

Po optužnici, na čelu tog poduhvata bio je tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević, a jedan od učesnika bio je Šešelj, javlja BIRN.

Predsjednik Udruženja logoraša "Srebrenica" Elvis Špiodić je istakao: "Žrtve ne mogu biti zadovoljne"!, Dok je Šefik Hurko, bivši logoraš iz Rogatice rekao: "Za mene je ovo velika sramota"

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja Žena -žrtva rata je izjavila: "Ne mogu reći da smo zadovoljni presudom, ali je jako bitno da je dobio pečat ratnog zločinca"!
Meliha Merdžić iz Udruženja Žena - Žrtva rata, na presudu Šešelju je naglasila: "Deset godina za nas je malo"! Hašima Altoka iz Foče, članica Udruženja Žena - žrtva rata je rekla: "Ovu presudu smo sa rezervom primili, ali važno je da se proglasi da je bio zločinac".

Suljo Kmetaš, predsjednik Saveza logoraša HNK o presudi Šešelju: "Lično sam očekivao da će biti izmijenjena presuda, ali da će biti ovako mizerna kazna nisam očekivao"Uskoro opšrinije....Ostali prilozi:
» SVJETSKI ŠAMAR NEGATORIMA GENOCIDA U SREBRENICI
Vijesti.ba | 13. July 2019 11:17
Ostali prilozi istog autora: