Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Predsjednički izbori
HAZBIJA KALAČ - JEDAN OD SEDAM KANDIDATA U UTRCI ZA PREDSJEDNIKA CRNE GORE
Objavljeno: 14. April 2018. 14:04:59


Predsjednički izbori u Crnoj Gori održat će se u nedjelju, a 532.599 građana s pravom glasa birat će između sedam kandidata za novog šefa države, među kojima je prvi put u povijesti i jedna žena kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović.

Po prvi put u povijesti za predsjednika CG sudjeluje i Bošnjak, predsjednik Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač.

U utrci za nasljednika aktualnog predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića sudjeluju predsjednik Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač, kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović, predsjednik DPS-a Milo Đukanović, predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, kandidat Demokratskog fronta (DF), Demokrata, Građanskog pokreta URA i Socijalističke narodne partije (SNP) Mladen Bojanić, Vasilije Miličković, te kandidat Srpske koalicije Dobrilo Dedeić.

Do sada su funkciju predsjednika Crne Gore obnašali - aktualni predsjednik Filip Vujanović (tri puta), Momir Bulatović (dva puta) i Milo Đukanović (jednom), javlja Fena.

Za predsjednika će biti izabran kandidat koji u prvom krugu bude imao 50 posto plus jedan važeći glas. Ukoliko nijedan od kandidata ne osvoji više od polovine važećih glasova, održat će se drugi krug glasanja u kojem će građani birati između dva najbolje plasirana kandidata iz prvog kruga.

Glasanje će pratiti 152 promatrača iz 39 zemalja, uključujúi 122 dugoročna i kratkoročna promatrača koje je rasporedio ODIHR, 17 zastupnika i članova osoblja iz PSSE, te 13 predstavnika Europskog parlamenta.

Od domaćih organizacija izbore će pratiti Centar za demokratsku tranziciju (CDT) s 300 promatrača i Centar za monitoring (CEMI) s više od 1.000 promatrača.Ostali prilozi:
» SMRTNA KAZNA ZA AMERIČKOG ČETNIKA VUČKA
Facetv.ba | 21. March 2019 18:47