Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

NOKAJ (ESDA): NE POSTOJE SRPSKE OPŠTINE NA KOSOVU!
Autor: B.net
Objavljeno: 17. April 2018. 17:04:41


"Zajednica" je komunitet to nije NVO, ali to je zajednička unija (Zajednica) koja preuzima institucionalni i teritorijalni karakter koji je više od asocijacije.

Prije svega zabrinjavajuće je fakt kako u Srbiju oni vide ovu vrstu zajednice koju oni čak i zovu ZSO (Zajednica srpskih opština), pa onda se postavla pitanje: čije srpske opštine koje države? I da li postoje uopšte srpske opštine na Kosovu?

Kako bi mogle biti srpske opštine, - za objašnjenje uzet ću primjer Gračanicu, u kojoj žive Srbi, Crnogorci, Albanci, Romi, Bošnjaci i Gorani; zatim Sjevernu Mitrovici i Ljeposavić gdje pored srpske populacije također žive Albanci i Bošnjaci.

Dakle, na Kosovu postoje opštine gdje su Srbi većinsko stanovništvo, ali nema srpskih opština.

Da pretpostavimo da je ova Zajednica stvorena, tu onda su kršena osnovna prava života građanima sjevera, posebno nad Bošnjacima i Albanacima. Kakav bi bio nivo sigurnosti u ovom dijelu Kosova? Nemamo odgovor!

Još jedno pitanje na koje nema odgovora, šta će biti sa 45% građana Novobirde koji nisu Srbi? I ima još puni ovakvi pitanja koji nemaju odgovor.
Ponuđena ZAJEDNICA je kao jabuka srama i nebi je trebalo stvoriti, upravo iz sličnih razloga kako je u Bosni i Hercegovini formirena tzv. Republika Srpska.

Tako da mi kao Evropska stranka demokratske akcije (ESDA) smo protiv formiranje Zajednice!

Ovom prilikom, pozivamo Vladu i Skupštinu Republike Kosova da ne stvaraju po nikakvoj cijeni "Drugu Republiku Srpsku", i takođe pozivamo Vladu i apelujemo da brinu malo više u građanima sjevera, u pogledu sigurnosti, tako i u ekonomskog razvoja ovog djela Kosova, istakao je Ardian Nokaj, generalni sekretar Evropske stranka demokratske akcije.Ostali prilozi:
» BILI SMO TANDEM
B.net | 22. January 2019 15:38
» DR. CERIĆ: ĆAMIL DURAKOVIĆ - ČUDO BOSANSKOG (NE)OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. January 2019 13:36
Ostali prilozi istog autora:
» BILI SMO TANDEM
22. January 2019 15:38