Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U Chicagu održan skup Prijedorčana i prijatelja Prijedora
MIRSAD DURATOVIĆ: U CHICAGU PREDSTAVLJENO IDEJNO RJEŠENJE ZA SPOMEN-OBILJEŽJE PRIJEDORSKIM ŽRTVAMA
Autor: NAP
Objavljeno: 18. April 2018. 13:04:41

DURATOVIĆ: Samo glasanjem je moguće djelovati protiv diskriminacije prema nesrbima u Prijedoru i RS-u koja je sve prisutnija, izraženija i poprima sve teže oblike


Udruženje „Prijatelji Prijedora-Chicago“ (Friends of Prijedor-Chicago“) organizovalo je dobro posjećen skup Prijedorčana i prijatelja Prijedora u Chicagu.

Predsjednik Udruženja logoraša „Prijedor 1992“ i odbornik u Skupštini grada Prijedora Mirsad Duratović bio je gost skupa na kojem je upoznao Prijedorčane sa dešavanjima u rodnom gradu.

- U hotelu Holiday Inn u Chicagu više od 250 Prijedorčana i prijatelja Prijedora svojim prisustvom i aktivnim učešćem u razgovoru pokazali su mi svoje povjerenje i podršku mom radu. Pojedinim od njih ni 2,5 sata leta do Chicaga nije bila prepreka da dođu i informišu se o trenutnom stanju u Prijedoru, ekonomsko-političkoj situaciji u RS-u i mogućnostima registracije i glasanja za predstojeće izbore u oktobru 2018.

Prisutni su iskazali jako veliki interes za uključivanje u izbore ove godine i želju da snagom svoga glasa aktivno učestvuju u kreiranju budućnosti svoga grada Prijedora i svoje domovine BiH – kazao je Duratović za Patriju.


Idejno rješenje spomen-obilježja za 3.176 žrtava genocida počinjenog nad nesrbima u Prijedoru 1992.godine


Duratović je prisutne upoznao sa trenutnom političkom situacijom u Prijedoru i RS-u, kako je rekao, institucionalnoj diskriminaciji koja se sprovodi zakonima i raspodjelom budžetskih sredstava. Slikovitim i konkretnim primjerima prikazao je sve oblike diskriminacije povratnika koja se vrši kroz raspodjele budžeta grada Prijedora. Podsjetio je sve prisutne da su i oni ti koji pune budžet i da imaju pravo da se pitaju gdje će se ta sredstva utrošiti.

- Samo glasanjem je moguće djelovati protiv diskriminacije prema nesrbima u Prijedoru i RS-u koja je sve prisutnija, izraženija i poprima sve teže oblike, – istakao je Duratović.

Ispred udruženja „Prijatelji Prijedora - Chicago“ prisutnima se obratio Mirsad Čaušević, predsjednik udruženja. Prisutne je upoznao sa radom udruženja, ciljevima i idejama koje imaju kako bi pomogli opstanak povratnika u Prijedoru.

Osnovni cilj udruženja je građenje mostova između Prijedorčana u inostranstvu i rodnog grada Prijedora, uvezivanje različitih grupa i pojedinaca porijeklom iz Prijedora, čuvanje kulture i tradicije rodnog kraja te očuvanje i prenošenje sjećanja na prijedorski genocid.

U toku večeri predstavljeno je i idejno rješenje spomen-obilježja za 3.176 žrtava genocida počinjenog nad nesrbima u Prijedoru 1992.godine, a koje bi se trebalo graditi, prvo u Chicagu a zatim i u Prijedoru. Inicijativa je pokrenuta od udruženja „Prijetelji Prijedora-Chicago“ i trebalo bi uskoro da dođe i do same realizacije projekta u Chicagu.
Ostali prilozi:
» OTVORENO PISMO IZ SARAJEVA "PRIJATELJU BOŠNJAKA" ALEKSANDRU VUČIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. January 2019 14:52
» BATONOVA TRIBINA “BIR RADIO”
Said Šteta | 12. January 2019 16:37
Ostali prilozi istog autora: