Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Bosić o zahtjevu Kluba SNSD-ovih poslanika: Sjednica o Izetbegoviću predizborna kampanja
NEĆEMO UČESTVOVATI U BUDALAŠTINAMA SNSD-A I PRISUSTVOVATI HITNOJ SJEDNICI O IZJAVI IZETBEGOVIĆA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 19. April 2018. 13:04:05


Komšić: Nećemo prisustvovati hitnoj sjednici o izjavi Izetbegovića

Poslanici Demokratske fronte (DF) neće prisustvovati sutrašnjoj hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, sazvanoj na zahtjev Kluba SNSD-ovih poslanika, potvrdio je za Vijesti.ba predsjednik DF-a Željko Komšić.

"Nemamo namjeru učestvovati u budalaštinama SNSD-a", poručio je Komšić.

Podsjećamo, predsjedavajući ovog doma Mladen Bosić zakazao je sjednicu za petak u 10.00 sati, na zahtjev Kluba SNSD-ovih poslanika.

Predložena je samo jedna tačka dnevnog reda - ratnohuškačke izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi sa proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji FBiH.

Predsjedavajući ovog kluba Staša Košarac rekao je da je neophodno da bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović dođe pred Predstavnički dom i da poslanicima dostavi informacije o tome ko se i zašto naoružava u BiH.

Poslanici Kluba SNSD-a traže da sjednici prisustvuju i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, te predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović, ali i predstavnici Ministarstva odbrane BiH, kako bi iznijeli tačne podatke o količini i vrsti naoružanja koje se proizvode u fabrikama namjenske industriju u FBiH.

Predsjedavajući PD PSBIH Bosić: Sjednica o Izetbegoviću predizborna kampanja

Na zahtjev Kluba SNSD-ovih poslanika, za petak je zakazana hitna sjednica Predstavničkog doma na kojoj će se raspravljati o "ratnohuškačkoj retorici člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića". Predsjedavajući PD PSBIH koji ej zakazao sjednicu, Mladen Bosić kaže da su Izetbegovićeve izjave sporne i asociraju na rat, ali da takvih izjava ima na svim stranama, te da one služe za prikupljanje političkih poena.
- To je 100 posto predizborna kampanja sa svih strana. To je model koji se stalno ponavlja. Pitanje je da li većina građana može da se odupre takvim manipulacijama, te da shvate političku igru iza toga. Do sada to nisu mogli shvatiti. Da li će ovaj put moći, to ne znam, no evidentno je da ćemo imati predizbornu kampanju na istim postavkama, kaže Bosić za VIjesti.ba.

On dodaje da je neiscrpan dijapazon poteza koji će dići nacionalističu homogenizaciju, te koji će tražiti da se nacija okupi oko lidera.

- Sve to je već viđeno. Isti slučaj je kao i sa krađom izbora - zašto bi se neko odrekao i mijenjao nešto što mu je ranije donosilo rezultate. Šta se protiv toga može uraditi? Jedino pokušati građanima rasvijetliti tu situaciju. Vidjećemo da li je svijest građana na takvom nivou da mogu da različe šta je čista igra, a šta njihov intere, kaže Bosić za Vijesti.ba.

Podsjetimo, iz SDA su poručili da neće prisustvovati sutrašnjoj sjednici.

- To je najprizemnija zloupotreba Predstavničkog doma", rekao je Šefik Džaferović, te poručio da Izetbegović nikada nije davao ratnohuškačke izjave. On je istakao da predsjednik SNSD-a na dnevnoj bazi daje izjave kojima atakuje na suverenitet BiH. "Ako bismo tako postupali, onda bismo stalno imali vanredne sjednice ovog doma", naveo je, između ostalog, Džaferović.Ostali prilozi:
» BILI SMO TANDEM
B.net | 22. January 2019 15:38
» DR. CERIĆ: ĆAMIL DURAKOVIĆ - ČUDO BOSANSKOG (NE)OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. January 2019 13:36
Ostali prilozi istog autora: