Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Slovenija: Na Brdu kod Kranja održava se sastanak premijera zemalja članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP)
BOSNA I HERCEGOVINA PREUZELA PREDSJEDAVANJE SEECP-OM
Autor: AA
Objavljeno: 24. April 2018. 14:04:54


Bosna i Hercegovina je danas u Brdu kod Kranja preuzela od Slovenije predsjedavanje Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je tom prilikom rekao da će jednogodišnje predsjedavanje najvećim regionalnim forumom biti velika obaveza i poticaj za pružanje doprinosa regionalnoj saradnji.

Obraćajući se prisutnima, Zvizdić je rekao da su glavni ciljevi SEECP-a, između ostalog, jačanje sigurnosti, stabilnosti, dobrog političkog okruženja te ekonomski odnosi i saradnja u oblastima demokratije i pravde.

Naglasio je da će BiH u okviru misije SEECP-a podržati jačanje ljudskih resursa, kao i borbu protiv nedozvoljenih aktivnosti i terorizma, a u cilju transformacije regije u područje mira i stabilnosti.

"Imamo kapacitet i želju da se pridružimo snagama koje će Jugoistočnoj Evropi osigurati da postane pozitivan primjer uspješne regionalne saradnje, infrastrukturne povezanosti i prijateljskih odnosa. BiH je odlučna da nastavi jačanje regionalne saradnje, jer to predstavlja 'uvjet bez kojeg se ne može' za stvaranje stabilnog i sigurnog okruženja u regiji, a što je jedan od preduvjeta ekonomskog razvoja”, rekao je tokom obraćanja Zvizdić.

Istaknuo je činjenicu da SEECP svima pruža mogućnost da se iskoristi dijalog na svim nivoima, kako bi se razmijenila znanja, najbolja iskustva i naučene lekcije iz mnogih oblasti koje će regiju predstaviti kao uspješnu priču, te da se ubrzaju evropske integracije za one članice iz regije koje se nalaze u "sobi za čekanje" ka Evropskoj uniji.

"Zemlje iz regije u okviru SEECP-a su pokrenule političku inicijativu i preuzele vlasništvo nad procesima u regiji, stvaranje ideja mira, sigurnosti, dobrih susjedskih odnosa i ekonomskog razvoja, kroz ulaganje napora da iza sebe ostave vremena nestabilnosti, konflikata i kolektivne apatije da postanu konstruktivan partner Evropi. Bosna i Hercegovina ima jasan i jak interes za stabilnu i prosperitetnu Evropu. BiH je njegovala koegzistenciju i multietničnost, solidarnost i razumijevanje kroz stoljeća. Osnove evropskih integracija također počivaju na ovim principima. Mi, također, naglašavamo da dijalog utemeljen na evropskim vrijednostima i principima, suverenitetu i teritorijalnom integritetu svih zemalja, poštovanje prema različitostima i ljudskim pravima predstavlja osnovu za funkcioniranje ujedinjene Evrope", rekao je prisutnima predsjedavajući Vijeća ministara BiH.


Na Brdu kod Kranja u Sloveniji danas se održava sastanak premijera zemalja članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), javlja Anadolu Agency (AA).
Sastanku prisustvuju predsjednici Vlada Slovenije Miroslav Cerar, Bugarske Bojko Borisov, Hrvatske Andrej Plenković, Kosova Ramush Haradinaj i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, kao i visoki zvaničnici Albanije, Srbije, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Grčke i Turske.
Kako je najavljeno iz Vlade Hrvatske, na sastanku na vrhu čelnici vlada razgovaraće o proširenju Evropske unije, sigurnosti, perspektivi za mlade i digitalnoj preobrazbi društva, što su prioritetna područja slovenskog predsjedavanja SEECP-om.
Samitu je prethodio Ministarski sastanak SEECP i Godišnji sastanak Regionalnog centra za saradnju.
Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi pokrenut je 1996. godine u Sofiji u cilju jačanja regionalne saradnje, sigurnosti i stabilnosti, a učesnice su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija, Turska, Slovenija te Kosovo.
Nakon današnjeg Samita, predsjedavanje SEECP-om od Slovenije preuzima Bosna i Hercegovina.


Potcrtao je da članstvo u Evropskoj uniji predstavlja najveći prioritet vanjske politike i strateški cilj Bosne i Hercegovine.

"Trudimo se da učinimo sve da ubrzamo naš evropski put. Naš cilj je da postanemo zemlja kandidat za članstvo u EU do kraja 2018. godine ili na samom početku 2019. godine. U tom smislu, Bosna i Hercegovina pozdravlja poruke Evropske komisije koje se odnose na kredibilne perspektive proširenja za zemlje Zapadnog Balkana, kao važnu političku poruku koja ukazuje na jasnu namjeru Evropske unije koja se odnosi na našu regiju. Jako cijenimo odluku bugarskog predsjedavanja Evropskom unijom da temu proširenja Evropske unije za zemlje Zapadnog Balkana stavi u centar svojih prioriteta", rekao je Zvizdić i čestitao Sloveniji na uspješnom predsjedavanju SEECP-om.

Sastanku u Brdu kod Kranja su pored Zvizdića i premijera Slovenije Mire Cerara prisustvovali i premijeri Bugarske Boyko Borisov, Hrvatske Andrej Plenković, Crne Gore Duško Marković i Kosova Ramush Haradinaj, kao i predstavnici Evropske unije, Srbije, Albanije, Rumunije, Grčke i Makedonije.

SEECP je na inicijativu Bugarske osnovan 1996. godine pod nazivom Balkanska inicijativa, a radi jačanja ekonomske i političke saradnje, unapređenja dobrosusjedskih odnosa i zajedničke borbe protiv organiziranog kriminala.Ostali prilozi:
» OTVORENO PISMO IZ SARAJEVA "PRIJATELJU BOŠNJAKA" ALEKSANDRU VUČIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. January 2019 14:52
» BATONOVA TRIBINA “BIR RADIO”
Said Šteta | 12. January 2019 16:37
Ostali prilozi istog autora: