Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Lider kosovskog pokreta Samopredjeljenje kaže da Vučić želi i novac Zapada i vojnu geopolitičku moć Rusije
KURTI: PITAJ BOŠNJAKE I ALBANCE O SRBIJI I SAZNAT ĆEŠ ŠTA JE SRBIJA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 25. April 2018. 13:04:35


Govoreći o aktuelnom predsjedniku Srbije Aleksandru Vučići, lider kosovskog pokreta Samopredjeljenje Albin Kurti kaže da on želi i novac Zapada i vojnu geopolitičku moć Rusije.

- Veoma je žalosno što je Vučić rehabilitiran jer znamo veoma dobro kakav je on bio i da je bio Miloševićev ministar informisanja, kao što su današnji njegovi ministri Dačić i Vulin, bili tijesno uz Miloševića. Sa druge strane, Vučića se sjećamo kada je plakao na mitingu sa kojeg je Vojislav Šešelj odlazio u Haag, a samo dvije nedelje posle ubijen je Zoran Đinđić. Ja napominjem ovo, jer otkad postoji Srbija kao država, oni su imali samo dvije i pol godine demokratskog lidera, to je bio Đinđić kojeg su ubili. Samo je bilo pitanje vremena kada će politički potomci Slobodana Miloševića se vratiti na vlast. Kao intermezzo poslužili su Koštunica i Tadić, ali to su bile samo stepenice da bi se danas stiglo tu gdje se stiglo, kaže Kurti.

Dodaje da, nažalost, ova paradigma kratkoročne stabilnosti ne mari mnogo za historiju.

- Dužnost Bošnjaka i Albanaca da shvate značaj historije jer ne možeš pitati ko je i šta je Srbija. Bošnjaci i Albanci su istina o Srbiji. Pitaj Bošnjake i Albance o Srbiji i saznat ćeš šta je Srbija. Veoma je važno što počinjemo da sarađujemo što više po Balkanu jer Srbija je glavna opasnost za mir, slobodu, demokratiju i pravdu. Veoma je važno da Bošnjaci, Albanci, Makedonci, Crnogorci pa i Bugari, sarađujemo mnogo više što je to slučaj do sad. Nemojmo da se sa Srbijom sučeljavamo pojedinačno kao što smo to radili, braneći se prije tri decenije. Grešku koju smo tad napravili, braneći se pojedinačno, ne smijemo ponoviti, i moramo više biti sinhronizovani. Ne možeš da predviđaš budućnost ako ne mariš za historiju. Stranci neće to umjesto nas uraditi, jer oni ne mare šta će biti sa nama na duže staze, oni gledaju svoje interese. Mi moramo znati da međunarodna zajednica nije toliko međunarodna niti zajednica. To su nacionalni interesi i interesi raznih korporacija. Previše gledamo na Zapad kao vrijednost a premalo kao interes. Moramo da definišemo naše interese i da kordiniramo što bolje sa Zapadom, kaže Kurti.
Ostali prilozi:
» BOSANSKI JEZIK U BOSANSKOJ KUĆI U BIRMINGHAMU
B.net | 21. February 2019 13:11
Ostali prilozi istog autora: