Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Na gradskom trgu u Bihaću sutra u 12 sati održat će se veliki skup podrške generalu Atifu Dudakoviću i ostalim komandantima i oficirima iz sastava Petog korpusa
SUD BIH DANAS DONOSI ODLUKU O PRITVORU ILI SLOBODI ZA GENERALA DUDAKOVIĆA I OSTALE
Autor: NAP
Objavljeno: 29. April 2018. 12:04:28


Tužiteljica Tužilaštva BiH Vedrana Mijović zatražila je da Sud BiH odredi jednomjesečni pritvor Atifu Dudakoviću i ostalih 12 osumnjičenih zbog sumnje da bi na slobodi mogli uticati na svjedoke. Sudija Darko Samardžić danas će donijeti odluku o pritvoru.

Mijović je istaknula da su bivši komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković i 12 ostalih osumnjičenih učestvovali u širokom i sistematičnom napadu protiv srpskog stanovništva kroz progon, ubistva i druge zločine, prenosi BIRN.

Uz prijedlog, Mijović je Sudu predala povjerljivi spisak svjedoka koje planira saslušati u narednom periodu, a na koje bi, kako je rekla, osumnjičeni mogli uticati.

- Osumnjičeni su uticajne osobe u svojim zajednicama i znaju svjedoke, ili lako mogu pretpostaviti o kome se radi, i postoji realna opasnost od uticaja na svjedoke – rekla je Mijović i dodala da su brojni do sada saslušani svjedoci tražili mjere zaštite iz straha za sebe i svoje porodice.

Tužiteljica je obrazlažući osnovanu sumnju pročitala iskaze više od deset zaštićenih svjedoka, bivših pripadnika Petog korpusa Armije BiH, koji su naveli da su vidjeli ubistva ratnih zarobljenika i civila na području opština Bosanski Petrovac i Ključ.

Neki od njih, kako je rekla Mijović, rekli su da su lično čuli Dudakovića kako naređuje ubistva.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Dudakovića sa Ekremom Dedićem, Ibrahimom Šildedićem, Safetom Salihagićem, Adisom Zjakićem, Redžepom Zgojićem, Samirom Solakovićem, Fatmirom Muratovićem, Muharemom Aleševićem, Huseinom Balagićem, Ejubom Korjenićem, Ibrahimom Nadarevićem i Saidom Mujićem za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Bosanske krajine.

Dudaković se sumnjiči i za zločine nad civilnim stanovništvom počinjene na području Autonomne pokrajine Zapadna Bosna.

Advokati Asim Crnalić, Fahrija Karkin i Ifet Feraget su kazali da su u petak u 21 i 22 sata bili na ispitivanju u Tužilaštvu, nakon čega su dobili dokaze, te da zbog toga nisu imali priliku da ih detaljno prouče. Zbog toga, kako su rekli, nisu u prilici da suštinski ospore osnove sumnje, mada je Crnalić rekao da Dudaković nikada nije bio u selu Krnjeuša, što se navodi u prijedlogu Tužilaštva BiH.

U Bihaću najavljen veliki skup podrške Dudakoviću i ostalim pripadnicima 5. korpusa


Na gradskom trgu u Bihaću sutra u 12 sati održat će se veliki skup podrške generalu Atifu Dudakoviću i ostalim komandantima i oficirima iz sastava Petog korpusa koji su u petak lišeni slobode zbog navodnih ratnih zločina.
Skup podrške organizira Koordinacija boračkih udruženja Unsko-sanskog kantona, zajedno sa Vladom USK i krajiškim općinama i gradovima.
Kako je za Klix.ba kazao Dževad Malkoč, ministar za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida u Vladi USK, u Bihaću se sutra očekuje veliki broj građana, ratnih saboraca, prijatelja, djece, učenika, kao i predstavnika društvenog i političkog života.
"Skup svi zajednički organiziramo, na njemu će se obraćati samo ratni komandanti, bez političara, tako da skup neće imati bilo kakve političke konotacije. Pozivamo sve građane Unsko-sanskog kantona, ali i šire, da se pridruže skupu, kako bismo zajednički pružili podršku našem generalu i njegovim saborcima", istakao je Malkoč.
Podsjećamo, pripadnici SIPA-e, a po nalogu Tužilaštva BiH, u petak su lišili slobode 13 nekadašnjih pripadnika Petog korpusa Armije RBiH, na čelu sa vrhovnim komandantom Atifom Dudakovićem, zbog navodnih ratnih zločina nad srpskim stanovništvom, kao i pripadnicima snaga APZB Fikreta Abdića.
Pored Dudakovića, slobode je lišen i Ibrahim Nadarević, nekadašnji komandant 517. brigade Petog korpusa, kao i niži oficiri i pripadnici korpusa Safet Salihagić, Ibrahim Šiljdedić, Ekrem Dedić, Adis Zjakić, Samir Solaković, Muharem Alešević, Redžep Zojić, Fatmir Muratović, Said Mujić, Husein Balagić i Ejub Kožnjenić.
Sud Bosne i Hercegovine danas će se očitovati o zahtjevu Tužilaštva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora Dudakoviću i ostalima.


Crnalić, koji brani Dudakovića i Nadarevića, nakon ročišta novinarima je izjavio kako je sudiji objasnio da odbrana nije uopće imala mogućnost da ozbiljno razmotri navode Tužilaštva i pregledati dokaze za te navode.

- Kada je u pitanju poseban razlog za pritvor, a to je uticaj na svjedoke, moje je mišljenje da tužiteljstvo u svom obrazloženju nije dalo uvjerljive razloge za određivanje pritvora po tom osnovu. Nema nijednog primjera uticaja na preko 400 saslušanih svjedoka. Moraju se dati konkretni navodi o mogućnosti uticaja a ne obrazlagati apstraktna mogućnost tog uticaja. To je već dovoljno utvrđena sudska praksa - rekao je.

Dedićev advokat Karkin je također kazao da je zahtjev za određivanje pritvora paušalan, s obzirom na to da se ne nudi nikakav dokaz da su osumnjičeni u protekloj deceniji pokušali uticati na svjedoke.

- Ova istraga vodi se od deset do 12 godina. Ja sam u drugim predmetima dobijao iskaze koji se vežu za ovu istragu, i zato moram pitati šta je navelo tužioce da onako spektakularno juče hapse ove ljude na filmski način. Mislim da nam je odgovor svima jasan, to je politika i ovo se jasno radi pred izbore – rekao je Karkin.

Odbrane ostalih optuženih su također navele da njihovi klijenti ne znaju imena svjedoka, te da zbog toga trebaju biti pušteni na slobodu.

Sudija Darko Samardžić, nakon izlaganja stranaka, upitao je tužiteljicu koliko će joj vremena biti potrebno da ispita preostale svjedoke, te zašto se ne bi mogle odrediti neke blaže mjere zabrane osumnjičenima.

Mijović je odgovorila da će ispitati svjedoke iz povjerljivog podneska u roku od mjesec dana, a da smatra kako sama činjenica da je veliki broj svjedoka već tražio mjere, govori o opasnosti od uticaja zbog čega blaže mjere nisu dovoljne.

Samardžić će danas donijeti odluku o pritvoru.Ostali prilozi:
» U MINHENU ZAJEDNO PROTIV ISLAMOFOBIJE
B.net | 25. March 2019 01:21
» SMRTNA KAZNA ZA AMERIČKOG ČETNIKA VUČKA
Facetv.ba | 21. March 2019 18:47
Ostali prilozi istog autora: