Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Povodom 100 godina Latvije Arhiv Federacije BiH priredio međunarodnu izložbu
SARAJEVSKI ATENTAT U RIGI
Autor: B.net
Objavljeno: 10. May 2018. 15:05:41

Nakon uspješno završenog posla slika za nezaborav


Povodom 9. maja, dana Evrope i 100 godina postojanja Republike Latvije, u Rigi je Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine na poziv Nacionalnog arhiva Latvije organizirao međunarodnu izložbu „Sarajevski atentat“, koja govori o ubistvu autrugarskog prijestolonasljednika 1914. godine.

Ova izložba je plod višegodišnje saradnje između dva arhiva koja je započela potpisivanjem zajedničkog Memoranduma o saradnji i razumijevanju. Dosada su razmijenjene izložbe koje su afirmisale težnje naroda Bosne i Hercegovine i Latvije za nacionalnom nezavisnošću i govorile o patnji naroda koji su ugroženi od svojih hegemonističkih susjeda. Na panoima Arhiva Federacije BiH prikazano je djelovanje „Mlade Bosne“ u pripremi atentata i sam čin ubistva austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda u Sarajevu, što je bio uvod u Prvi svjetski rat.


Izložba je priređena u City hallu


Na izložbi su govorili direktori Nacionalnog arhiva Latvije Mara Sprudža, direktor Latvijskog historijskog instituta Guntis Zemitis i direktor Arhiva Federacije BiH prof.dr. Adamir Jerković. Atentat u Sarajevu koji se dogodio prije više od stotinu godina bio je prema riječima dr. Jerkovića „uvod u krvavi bezdušni rat“ u kojem su pokopana moćna carstva i uspostavljene nove države kao što su Latvija i Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca, u kojoj je egzistitrala Bosna i Hercegovina, ali sa neriješenim nacionalnim pitanjem. Direktori su podsjetili da su i Latvija i Bosna i Hercegovina po mnogo čemu slične zemlje i da su se za svoju slobodu morale boriti kroz vijekove i da danas imaju obavezu čuvati tekovine nezavisnosti. Guntis Zemitis je naglasio da je „naš i vaš put do slobode bio veoma dug i prepun dramatičnih obrta i da je zbog toga važno pamtiti povijest. Atentat u Sarajevu je podsjetnik da države koje ugnjetavaju druge nacije. Iako se čini da su stabilne i jake, ne mogu da se osjećaju sigurno“, rekao je direktor Latvijskog historijskog instituta..
Latvijski direktori Mara Sprudža i Guntis Zemitis su izrazili zahvalnost Arhivu Federacije BiH za izvanredan napor koji su ispoljili da izložba dopre do stanovnika njihove zemlje koji se ovih dana sjećaju obnove svoje nezavinosti.

Inače, Arhivu Federacije BiH u Rigi je priređen topao doček a tokom jučerašnjeg dana posjetili su Muzej okupacije, u kojem se na autentičan način govori o torturi sovjetske tajne policije KGB nad građanima Latvije. Pored učešća u programu Dana Evrope delegacija Arhiva Federacije BiH je prisustvovala izložbi posvećenoj 100 godišnjici Republike - „Stoljeće Latvije“ a koja govori o njihovoj borbi za slobodu.


Veliki broj posjetilacaOstali prilozi:
» BILI SMO TANDEM
B.net | 22. January 2019 15:38
» DR. CERIĆ: ĆAMIL DURAKOVIĆ - ČUDO BOSANSKOG (NE)OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. January 2019 13:36
Ostali prilozi istog autora:
» BILI SMO TANDEM
22. January 2019 15:38