Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U Abu Dhabiju održana Svjetska konferencija muslimanskih zajednica
JE LI DOŠLO VRIJEME O ISTINSKOJ BRIZI O MUSLIMANSKIM MANJINAMA U SVIJETU?
Autor: B.net
Objavljeno: 12. May 2018. 16:05:54


Reisu-l-ulema (1993-2011) akademik dr. Mustafa ef. Cerić učestovao je na Svjetskoj konferenciji muslimanskih zajednica koja je održana od 8. do 9. maja, 2018. god.u Abu Dhabiju, Ujedinjeni Arapski Emirati. Cilj ove konferencije bio je da se okupe manjinske muslimanske zajednice u svijetu radi međusobne koordininacije i suradnje na palju mira i sigurnosti u svijetu.

- Konferencija je održana na inicijativu Muhameda Beššara, generalnog sekretara Europske islamske konferencije, koju smo zajedno osnivali u Parizu. Ideju o održavanju ove konferencije velikodušno je prihvatilio Ministarstvo za toleranciju Ujedinjenih Arapskih Emirata. Stoga, Konferenciju je otvorio ministar ovoga ministarstva Šejh Nahajan ibn Mubarek Al Nahajan u prisustvo više od 550 alima, imama i hatiba iz više od 140 zemalja svijeta, rekao je akademik dr. Cerić, te nastavio:

- Drago mi je je da su na ovoj konferenciji u Abu Dhabiju prisustvovali muftija sandžački i cijle Srbije dr. Mevludin ef. Dudić, muftija ljubljanski dr. Nedžad ef. Grabus, muftija zagrebački dr. Aziz ef. Hasanović, te muftija albanski Skender.

Na pitanje o obraćanju i ideji da se ustanovi Ured europskog muftije, akademik dr. Cerić je rekao:
- Meni je pripala čast da govorim na sesiji o temi institucionalizacija islama i muslimanskih zajednica u svijetu. Iskoristio sam ovu priliku da podjesjetim na incijativu u mojoj Deklaraciji europkih muslimana za institucionalizaciju islama u Europi s krajnjim ciljem da se ustanovi Ured europskog muftije, kao simbola te institucionalizacije.

Moram reći da sam zadovoljan što ideja o institucionalizaciji islama radi regulisanja status muslimanskih manjina u svijetu dobiva na značaju. Veoma sam obradovan što će se, kao rezultat ove konferencije, u Abu Dhabiju ustanoviti institut za proučavanje, praćenje i pomaganje muslimanskim manjinama u svijetu da nađu svoje pravo mjestu u većinskim nemuslimanskim društvima gdje žive i rade.

Ova Konferencija je, bez sumnje, historijska, jer se, nakon Svjetske muslimanske lige (Rabita) pojavljuje još jedna institucija u muslimanskom svijetu, koja će brinuti o muslimanskim manjinama u svijetu. Zbog toga izražavam zahvalanost Ujedinjenim Arapskim Emiratima na ovoj akciji, koja će, nadam se, olakšati brige i izazove muslimanima, koji žive u većinskim nemuslimanskim društvima, posebno sada kad se u svijetu širi islamofobija.

Ispod su zaključci i preporuke ove konferencije na arapskom i engleskom jeziku sa slikom učesnika alima, imama i hatiba iz cijeloga svijeta, zaključio je reisu-l-ulema (1993-2011) akademik dr. Mustafa ef. Cerić.Ostali prilozi:
» BILI SMO TANDEM
B.net | 22. January 2019 15:38
» DR. CERIĆ: ĆAMIL DURAKOVIĆ - ČUDO BOSANSKOG (NE)OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. January 2019 13:36
Ostali prilozi istog autora:
» BILI SMO TANDEM
22. January 2019 15:38