Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Izbori

CRNO CRNA KOALICIJA
ČOVIĆ I DODIK DOGOVORILI KOALICIJU, UVJERENI U IZBORNU POBJEDU
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 14. May 2018. 21:05:06


U Uredu člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda održan je sastanak lidera HDZ-a BIH i SNSD-a Dragana Čovića i Milorada Dodika. Njih dvojica su se nakon satanka obratili medijima.
- Mi jednostavno se moramo dalje organizirati, što se tiče HDZ-a i naših partnera da izbore dobijemo i da onda u miru čekamo implementaciju izbornih rezultata i što prije uspostavu vlasti na razini BIH. S obzirom da je ove godine u rotaiciji predsjedavajući Vijeće ministar iz srpskog naroda i o tome smo razgovarali, da stvorimo ambijent da bez puno čekanja formiramo vlast poslije izbora. Tu smo partneri, dogovorili smo suradnju već prije, rekao je Čović.

On je pojasnio i projekt B o kojem je danas govorio.

- Da smo promjenili izborno zakonodavstvo , da smo osigurali legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Domu narodi i Predsjendištvu, onda bi vjerovatno bilo mnogo ležernije, onda bi koalicije izgledale drugačije. Pošto se to nije desilo, mi moramo kroz taj plan B drugačije sagledati naša koaliranja kako bi osigurali pobjedu. Dakle, riječ je o isključivo drugačijem pristupu u koaliranju, rekao je Čović.

Dodik je je izrazio žaljene što se nisu desile izmjene Izbornog zakona i dodao da je očigledno ignorisanje realnosti u BIH i dalje na sceni.

- Izbori su raspisani, sada više nema mogućnosti da se Izborni zakon mijenja. Mislim da se trbamo okrenuti stvaranju uslova za fer i tolerantnu izbornu kampanju, rekao je Dodik prenose Vijesti.ba.

Naglasio je i da je saradnja dvije stranke dobra.

- Naši dogovori se ostvaruju kroz djelovanje naših poslanika i u Predstavničkom domu i Domu naroda BIH. Mi očekujemo da SNSD i partneri najveću pobjedu do sada i pobjedu naših pojedinačnih kandidata, rekao je Dodik i dodao:

- Bilo bi fer da u BiH ojačamo princip da svaki narod bira svoje predstavnike. Sada više nema mogućnosti da se Izborni zakon mijenja, rekao je Dodik.Ostali prilozi:
» ZATVORENA BIRALIŠTA U BIH
AA | 07. October 2018 19:37
» U TOKU GLASANJE NA OPĆIM IZBORIMA U BIH
AA | 07. October 2018 12:10
Ostali prilozi istog autora: