Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Zakonski neutemeljenu i vannadležnu naredbu MUP-a HNK
ZVIZDIĆ O MIGRANTIMA: KRŠENJE ZAKONA I SPREČAVANJE DRŽAVNIH ORGANA U PROVOĐENJU AKTIVNOSTI
Autor: AA
Objavljeno: 18. May 2018. 15:05:29


SARAJEVO - Zakonski neutemeljenu i vannadležnu naredbu MUP-a HNK da se autobusi sa migrantima zaustave ispred Konjica i da im se ne dozvoli prolaz na odredište u objekat u Sakakovcu koji je u nadležnosti državnih organa, smatram najgrubljim kršenjem zakona i sprečavanjem državnih organa u provođenju državnih nadležnosti, rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, javlja Anadolu Ahency (AA).

To, naglasio je, posebno zbog činjenice da su prije par dana, a i jučer, jasno saopćili da migrante koji se nalaze na otvorenim prostorima u BiH treba smjestiti na human i čovjeku dostojan način.

"U potpunosti je neprihvatljivo da se bilo ko poigrava sa osobama koje su u nevolji, posebno zbog činjenice da je Vijeće ministara na prosloj sjednici, u punom sastavu i jednoglasno, usvojilo Nacrt akcionog plana hitnih mjera kojim su zadužena nadležna tijela svih nivoa vlasti Bosne i Hercegovine da hitno stave u funkciju sve raspoložive kapacitete u cilju adekvatnog prihvata, smještaja i zbrinjavanja migranata, naročito ranjivih kategorija, a u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, važećim zakonima Bosne i Hercegovine i prihvaćenim međunarodnim standardima, te da, u roku od 48 sati, organizuju transfer i smještaj migranata koji su trenutno bez adekvatnog smještaja", navodi Zvizdić.

Ministarstvo sigurnosti je, rekao je, pokrenulo aktivnosti u cilju realizacije navedenog zaključka Vijeća ministara BiH i poduzelo sve potrebne mjere kako bi se osigurao transfer i smještaj migranata u izbjegličko-prihvatni centar Salakovac.

"Potrebno je posebno naglasiti da su sva kretanja i boravak stranaca i azilanata u Bosni i Hercegovini regulisani Zakonom o strancima i Zakonom o azilu, u koji su inkorporirani međunarodni standardi iz ove oblasti, kao i relevantne odredbe evropske pravne stečevine. Radi se, također, o isključivoj ustavnoj nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine, te je na ovaj način spriječeno provođenje ustavnih nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine. S obzirom da prema članu Ustava Bosne i Hercegovine postoji sloboda kretanja širom Bosne i Hercegovine, te da niti jedan nivo vlasti neće ometati istu, očekujemo da će u što skorijem roku, u skladu sa zakonom, nadležnostima i na miran način, konvoj sa migrantima biti proveden do izbjegličko-prihvatnog centra Salakovac", navoe je Zvizdić.

Osim toga, istakao je Zvizdić, Krivični zakon BiH propisuje krivičnu odgovornost za napad na ustavni poredak i propisuje kažnjavanje za ugrožavanje osoba pod međunarodno- pravnom zaštitom.

"Zbog toga pozivamo Tužilaštvo BiH na hitnu reakciju i još jednom naglašavamo da će državne institucije BiH iskoristiti sve svoje ustavne, zakonske i institucionalne kapacitete i da ce odluka Vijeća ministara BiH i Ministartva sigurnosti biti realizirana. Još jednom pozivamo MUP HNK da ne sprečavaju provođenje odluka institucija BiH i da ne ugrožavaju ustavni poredak BiH i osobe pod međunarodno-pravnom zaštitom, jer će u protivnom i naredbodavci i izvršioci morati snositi sankcije prema navedenim odredbama Krivičnog zakona BiH", zaključio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Mektić: Nema odstupanja, Ustav i zakon moraju se poštovati


Krivični zakon BiH

Policijskom komesaru HNK Iliji Lasiću prijeti minimalno pet godina zatvora


Policijskom komesaru HNK Iliji Lasiću prijeti minimalno pet godina zatvora, nakon što je jutros naredio pripadnicima MUP-a HNK da zaustave konvoj s migrantima koji se iz Sarajeva kretao ka Izbjegličkom centru Salakovac kod Mostara. Na taj način Lasić je derogirao odluku Vijeća ministara BiH.
Lasić je na taj način prekršio Član 156. Krivičnog zakona BiH, koji glasi: „Ko upotrebom fizičke sile ili prijetnjom upotrebe fizičke sile pokuša da promijeni ustavni poredak Bosne i Hercegovine ili da svrgne njene najviše institucije, kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina“.
Lasićevo privođenje u Tužilaštvo BiH najavio je i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je rekao da je policijski komesar HNK počinio teško krivično djelo.
- Izdao sam naredbu da se kontaktira tužilac Tužilaštva BiH i da se preduzmu sve neophodne radnje - kazao je Mektić, dodavši da mu treba pod hitno odrediti pritvor, javlja portal Vijesti.ba.
BANJALUKA (AA) - Nema odstupanja, naredio sam da migranti ostanu tamo gdje su i da im se obezbjedi hrana, voda i medicinska pomoć, rekao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine, na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjaluci, javlja Anadolu Agency (AA).

Policija Hercegovačko-neretvanskog kantona zaustavila je u Konjicu i vratila na Ivan Sedlo autobuse s oko 250 migranata iz parka prekoputa Vijećnice u Sarajevu koji su jutros krenuli ka izbjegličkom centru Salakovac kod Mostara.

Ministar bezbjednosti BiH istakao je da je nephodno da se migranti smjeste u objekat predviđen za to.

"Neka se usijane glave urazume", rekao je Mektić i dodao da će oni koji to ne učine biće sankcionisani.

Kaže da je o ovom slučaju obavješteno Tužilaštvo BiH, koje je izdalo naredbu da SIPA prikupi podatke na rasvjetljavnju krivičnog djela.

On smatra da Ilija Lasić, policijski komesar HNK, po čijem je nalogu zaustavljen konvoj, treba da bude priveden, jer je počinio teško krivično djelo. Pozvao je Tužilaštvo da pod hitno preduzima mjere, da vrate Ustav i zakon i ovaj slučaj da ne bi došlo do eskalacije situacije, jer se migranti nalaze na otvorenom u autobusima.

"Moje mišljenje je da njega treba pod hitno privesti, odrediti mu pritvor, jer nastavlja s izvršenjem krivičnog djela i na taj način omogućiti da se ispoštuje Ustav i zakoni. Oko izvršenja i poštivanja Ustava i zakona bih nema pregovora, nema razgovora, jer bi to išlo ka bezakonju i anarhiji, raspadu zajednice", kazao je Mektić.

Naglasio je da reakcija policija HNK nije ničim najavljena, a da su ih juče depešom obavijestili o transportu migranata.

"Nisu reagovali juče da bi jutros nenajavljeno veći broj policijaca, s tri kombija interventne policije, s dugim cijevima, presreli tu kolonu i pod prijetnjom upotrebe sile zabranili da kolona ide dalje i naredili da se mora vratiti nazad", rekao je Mektić.

Dodao je da je to urađeno na neljudski, nekorektan i prijeteći način.

"Neću da apelujem ni na komesara, ni na policiju, ne apelujem, ne pozivam, tražim da se poštuje Ustav i zakon. Ako bilo koji pojedinac bude uzimao pravdu u svoje ruke naša bezbjednost neće vrijediti ništa", rekao je Mektić.

Ombudsmen BiH o zaustavljanju migranata: Ako nema odluke, to je samovoljno postupanje


SARAJEVO (AA) - Svako ko onemogućava sprovođenje međunarodnih pricipa krši međunarodno pravo i krivično zakonodavstvo Bosne i Hercegovine, rekla je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Jasminka Džumhur, ombudsmen za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Ona je to kazala u povodu odluke MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) da kod Konjica onemogući daljnji nastavak putovanja migranata i izbjeglica iz Sarajeva, prema prihvatnom centru Salakovac.

"Od momenta ulaska u državu i traženja azila i zaštite migranti i izbjeglice treba da uživaju zaštitu po međunarodnom pravu. Onaj ko to onemogućava krši pravila", istakla je Džumhur.

Na pitanje da li to znači da niko nije imao pravo da zaustavi konvoj sa migrantima i izbjeglicama koji su bili na putu iz Sarajeva prema prihvatnom centru Salakovac, ombudsmen za ljudska prava BiH Jasminka Džumhur kaže kako to nije mogao učiniti ako za to nije imao imao obrazloženje.

"Morala je biti odluka od organa koji je nadležan za postupanje. Neophodno je da bude donesena, što znači razlozi zašto se to radi, odnosno jasan cilj koji se želi postići. I ta odluka je morala biti srazmjerna poduzimanju aktivnosti, što znači u konkretnim aktivnostima mora se napraviti procjena. Ako nema odluke, znači to je samovoljno postupanje", upozorila je Džumhur.

Ombudsmen za ljudska prava BiH govorila je i o tome da li je prihvatni centar Salakovac, odnosno smještaj migranata i izbjeglica u ovom trenutku najbolje rješenje.

"Svako rješenje koje uklanja ljudska bića sa ulice i nehigijenskih uslova je bolje nego ga i dalje držati na ulici. Ne samo zbog njih samih nego zbog zaštite cjkelokupnog čovjekovog zdravlja. Jer, to nije samo u odnosu na državljane BiH nego i šire. Ako se na jednom dijelu napravi zaraza, ona se veoma brzo prenosi dalje", zaključila je Džumhur.Ostali prilozi:
» BILI SMO TANDEM
B.net | 22. January 2019 15:38
» DR. CERIĆ: ĆAMIL DURAKOVIĆ - ČUDO BOSANSKOG (NE)OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. January 2019 13:36
Ostali prilozi istog autora: