Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

SAČUVAJMO TRI NEUPITNE VRIJEDNOSTI: ISKRENU VJERU, ZDRAV RAZUM I SUVERENU DRŽAVU!
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 24. May 2018. 16:05:14

DR. MUSTAFA CERIĆ, reisu-l-ulema IZ u BiH (1993-2012): Nikad se nisam tako osjećao. Nikad nisam imao tako snažnu samocenzuru, koja me tjera u samoću, koja mi sugerira da se držim hazreti Merjeminog posta šutnjom. Javi mi mi se ponekad želja da odgovorim na neka pitanja ili da ispravim neku grešku u javnom životu, ali brzo se sjetim da danas u Bosni niko nikoga više ne sluša zato što svi misle da su dovoljni sami sebi i zato čuju samo ono što godi njihovom uhu i što prija njihovom egu.


Pri kraju smo prve trećine ibadeta posta u ovogodišnjem mubarek Ramazanu. Duša se hrani, a tijelo se brani od šejtanskih izazova. No, ibadet posta ima još jednu vrlinu, koju drugi ibadeti nemaju. Post ima tišinu u duši, tišinu koja dušu snaži da nadživi galamu, koja se širi svijetom. Svevišnji Bog je hazreti Merjemi savjetovao da tišinom, tj., šutnjom posta, nadjača klevetu. Tako se i ja, (a možda i vi), osjaćam danas u Bosni. Osjaćam da mi je najljepše kad sam u tišini ibadeta posta; osjećam da sam najsigurniji kad šutim, ne zato što nemam ništa reći, već zato što god bih rekao nekaga bih (ne)hotice povrijedio.

Nikad se nisam tako osjećao. Nikad nisam imao tako snažnu samocenzuru, koja me tjera u samoću, koja mi sugerira da se držim hazreti Merjeminog posta šutnjom. Javi mi mi se ponekad želja da odgovorim na neka pitanja ili da ispravim neku grešku u javnom životu, ali brzo se sjetim da danas u Bosni niko nikoga više ne sluša zato što svi misle da su dovoljni sami sebi i zato čuju samo ono što godi njihovom uhu i što prija njihovom egu. Oni niti vide niti slušaju niti osjećaju da postoje drugi. Za uzvrat drugi njih niti vide niti slušaju niti osjećaju. Svi tako žive u svom vlastitom svijetu. Svako živi svoju vlastitu muku; svako ima svoju vlastiti zamku; svako ima svoju vlastitu struku; svakao ima svoju vlastitu bruku.

Nema više brata da te tješi, niti ima više prijatelja da ti breme odriješi. Tako je danas stanje u mom narodu. Sve više liči na lastiku, koju svi svjesno ili nesvjesno razvlače dok jednom skroz ne pukne, dok se jednom ne iscjepa na sitne komade, koje, poslije toga, niko više neće moći sastaviti ni u asabijju (osjećaj zajedničke sudbine) vjere, ni u asabijju nacije, ni u asabijju države. U mom narodu asabijja vjere je uvijek bila najjača karika u suosjećanju zajedničke sudbine. Asabijja nacije nije se još uvjek snažno artikulirala, dok je asabijja države još uvijek najslabija karika upravo zato što nacionalna asabijja nije zaživili kako treba.I opet se moj narod najviše uzda u svoju asabijju vjere, koja jeste i koja treba da bude snažna, naročito u vrijeme ibade posta, ali ona je samo emocija iz koje može da se rađa nacionalna asabijja zasnovana na zdravom razumu i državna asabijje zasnovana na poštenoj praksi. A maksima zdravog razuma je da su 2+2=4, dok je maksima poštene prakse u tome da je odgovorno sposoban i ponosan bolji nego neodgovorno podoban i ponizan za državne poslove. Ono što danas para uši i truje zdravi razum mog naroda je politika koja nas želi uvjeriti da 2+2 ne mora uvijek biti 4, da ponekad može biti 5 ili 6. No, još gore od toga je pokušaj da se mom narodu nametne ideja da je bolji neodgovorno podoban i ponizan nego odgovorno sposoban i ponosan na samom vrhu države.

U čemu je problem: u površnosti vjere, u manjku zdravog razuma ili u nedostatku osjećaja povijesne odgobvornosti za narod i državu? Ponešto od svega toga. Vjera nam postaja sve više folklor, zdrav razum nam sve više oboljeva od egoizma, a osjećaj povjesne odgovornosti za narod i državu sve više postaje slijepa igra pokera. Do ovog zaključka došao sam u tišini moje duše i u šutnji moga ibadeta posta. Nemam namjeru da bilo koga kritikujem, ali moja duša tako misli i osjeća, moja duša tako govori, jer ne može više da šuti. Govorim nizašta i nizakoga, već samo za moju dušu i za dušu onih koji hoće da me čuju - vrijeme je da živimo u punini vjere, a ne u površini njenog folklora; vrijeme je da oživimo zdrav razumi prije nego ga umrtve oni koji pameti nemaju; i vrijeme je, dragi moji, da shavtimo da je država isuviše važna da bismo je prepustili nesposobnim i neodgovornim podobnicima ili podanicima.

Bože Svemoćni, osnaži nas u našoj namjeri da budemo iskreni vjernici!

Bože Sveznajući, sačuvaj nama zdrav razum od opake bezumne bolesti!

Bože Milostivi, omili nam rad i djelovanje da imamo državu dostojnu naših potreba za slobodan i pošten život u našoj lijepoj i ponosnoj Bosni!
Amin!Ostali prilozi:
» JEDNOM SRPSKOM NEGATORU GENOCIDA - DRUGO PISMO
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. July 2019 16:49
» JOŠ JEDAN RAZGOVOR S HARUNOM HADŽIĆEM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. July 2019 20:22
» NASTAVAK „BOŠNJAČKOG SPAŠAVANJA REDOVA RAJANA“
Dr. Harun Hadžić | 01. July 2019 16:38
» HRVATSKA POLITIKA U BOSNI IMAT ĆE SVE ŠTO ZAMISLI OSIM...?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. July 2019 03:12
» MOJ UGODNI I SLOBODNI DIJALOG SA UGLEDNIM BOŠNJAKOM DR. HARUNOM HADŽIĆEM IZ SANDŽAKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. June 2019 13:58
» AMELA MURATOVIĆ ODBRANILA DOKTORSKU DISERTACIJU
Bošnjaci.Net | 18. June 2019 14:56
» SRAM TE BILO SENADE HADŽIFEJZOVIĆU
Dr. Rešad ef. Plojović | 11. June 2019 13:32
» PROF. DR. SAFET ĆATOVIĆ - ČOVJEK BOSNE I SVIJETA
Dr. Aras Konjhodžić | 04. June 2019 03:44
» ODAKLE OVA NEČUVENA MRŽNJA "REDAKCIJE STAVA" PREMA ISLAMU, MUSLIMANIMA I BOSNI, I TO BAŠ U RAMAZANU?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. June 2019 16:27
» SAMRA, OSTANI USPRAVNA BOŠNJAKINJA SA STAVOM
Elmedina Muftić | 30. May 2019 13:20
» PRIJEDOR PONOVO POD VODOM
Samir Hadzalić | 19. May 2019 14:45
» DRUGI MEMORANDUM SANU-A: UPUTE ZA UDAR NA BIH
Al Jazeera | 18. May 2019 22:34
Ostali prilozi istog autora:
» JEDNOM DOBROM BOŠNJANINU
10. July 2019 19:05