Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Bosanski kulturni centar "Alija Izetbegović" Kalesija
RAZULTATI KONJIŽEVNOG KONKURSA ZA IZBOR NAJBOLJE KRATKE PRIČE O TEMI „DIJASPORA“
Autor: B.net
Objavljeno: 24. May 2018. 19:05:39


Na književni konkurs za izbor najbolje kratke priče o temi „Dijaspora“, kalesijske Gradske biblioteke, koja djeluje u okviru JU BKC ''Alija Izetbegović'' Kalesija, pristiglo je nekoliko desetina priča iz cijele Bosne i Hercegovine. Članovi žirija Mehmed Đedović, predsjednik, Sevret Mehmedćehajić, član, i Nermin Bukvar, član, pročitali su prispjele priče, ocijenili ih i izabrali tri najbolje.

Prvo mjesto pripalo Zejćiru Hasiću iz Tuzle za priču „I piscima su potrebna dva oka“. Riječ je o priči visokog umjetničkog dometa. Autor bez patetike, vještim i pažljivim baratanjem stilskim elementima i simbolima dočarava život naših ljudi u dijaspori. Glavni lik se, ne svojom voljom, našao u ambijentu drugog jezika i drugog okruženja svjestan da mora plivati ili potonuti. Autor je izgradio zaokruženu priču s poukom.

Drugo mjesto pripalo je Kemalu Ljevakoviću iz Tešnja za priču „HASO alias HANS“. Treće mjesto osvojila je Dženita Hrnjičić iz Sarajeva za priču „Krivica“.

U užem izboru su se našle i sljedeće priče: „In memoriam jednoj generaciji“ Nermine Subašić iz Kalesije, „Hvatačica pogleda“ Amre Mujezinović iz Živinica, „Pet slika dijaspore“ Lamije Šišić-Hodžić iz Zenice, „Sezona lova na patke“ Mirnesa Modrića, „Dijaspora“ Ismaila Ibreljića iz Zenice, i „Kuća“ Sanje Radulović iz Doboja.

Autori nagrađenih priča bit će naknadno obaviješteni o datumu uručivanja nagrada. Uz plaketu, za tri prvoplasirane priče obezbijeđene su i novačne nagrade, piše u obavijesti koju je potpisao direktor Fahrudin Sinanović.Ostali prilozi:
» BILI SMO TANDEM
B.net | 22. January 2019 15:38
» DR. CERIĆ: ĆAMIL DURAKOVIĆ - ČUDO BOSANSKOG (NE)OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. January 2019 13:36
Ostali prilozi istog autora:
» BILI SMO TANDEM
22. January 2019 15:38