Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

MOSTARIZACIJA BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: Džebrail Bajramović
Objavljeno: 26. May 2018. 01:05:27
DŽEBRAIL BAJRAMOVIĆ: Ko želi da vidi jasno mu je da je na sceni famozni HDZ-eov „plan B“ – koji nije išta drugo nego mostarizacija Federacije BiH, a što podrazumijeva paralizaciju cijele države. Pitanje je da li Čovićev plan, koji i ne krije da koordinira sa partnerom iz RS-a secesionistom Miloradom Dodikom, ima osim ulaznih i izlazne elemente – ili je isključivo kreiran u cilju uvođenja anarhije sa epilogom u nekontrolisanom haosu?


Na regionalnom začelju

Predizborni cunami pustoši javnim prostorom Bosne i Hercegovine unoseći nemir u građane jer šokiranja javnosti se smjenjuju nizanjem skandala, čije posljedice je sve teže pratiti jer iskrsavaju novi problemi. Očito da je aktuelna vlast potpuno izgubila kompas i da su zaboravili svoj osnovni zadatak, a to je da vode državu, donose kvalitetna zakonska rješenja, obezbjeđuju sigurnost i prosperitet građana. Od svih svojih obaveza su očito odustali i to bez trunke savjesti i stida, te bahato ubrizgavaju otrovnu retoriku u javni prostor – ignorišući svoje zakonom definisane nadležnosti.
Način na koji Bosna i Hercegovina dolazi u fokus evropske i svjetske javnosti, te ignorisanjem upozoravajućih poruka koje nam prijateljske zemlje šalju, jasno pokazuje da smo došli do dna, da je poništen desetogodišnji napor za reformu društva i da smo opravdano pali na reginalno začelje. Iracionalizam politike u BiH ispoljava svoju suštinu jer se više ne skriva od evropske i svjetske javnosti – većina bh. političara provodi bezočnu destrukciju svoje zemlje bez ikakvih pravnih posljedica, a što je slučaj bez presedana u modernoj političkoj praksi.

Zanemarivanje iskustva agresije

Ipak, haos u BiH nije došao dojednom i niotkud već je posljedica niza poteza koji su doveli do kreiranja društvenog ambijenta prenapregnutog negativnim i destruktivnim nabojem jer postdejtonska država nije adekvatno reagovala, pa se danas suočavamo sa neminovnim konsekvencama. Osnovna anomalija je „previd“ da se eliminišu posljedice zločina koji su se desili u protekloj trojnoj agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu od strane Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Na neki načini i u malom procentu zločinci su osuđeni ali njihovi zločinački projekti još uvijek su živi i nastavljaju da rade na ostvarenju ratnih ciljeva, samo sa drugim sredstvima. To bi bilo isto da su saveznici osudili pojedine fašiste a ostavili fašističku Njemačku da i dalje postoji. Naravno da je to apsurd iz čega logično proizilazi da je Bosni i Hercegovini navučena luđačka košulja. Međunarodna zajednica traži da se država BiH reformiše primjereno standardima EU a nisu ostavili instrumente kojima bi se taj reformski zadatak i obavio. Ustvari, za to je direktno odgovorna međunarodna zajednica jer ima ingerencije i obavezu da kroz OHR i funkciju visokog predstavnika, dakle, putem boskih ovlasti, deblokira sve zastoje na reformskom putu BiH.
Međutim, OHR ne izvršava svoju funkciju regulisanu Dejtonskim mirovnim sporazumom, a Visoki predstavnik se medijski prepisuje sa onima koji otvoreno ruše njegov kredibilitet, nepoštuju zakon, divljaju na lokalnom nivou, veličaju osuđene ratne zločince i polako se uigravaju u „mini“ državnim udarima – a ako im se nadležna vlast suprotstavi kreću tužbe i medijski linč.
Za proicirani haos u državi BiH ne mogu se okriviti niti probosanske snage niti Bošnjaci – mada im se taj jaram stavlja na leđa - već samo oni koji otvoreno blokiraju i zloupotrebljavaju institucije vlasti; dok je krajnje licemjerno od strane međunarodne zajednice koja zajedljivo insistira na dogovoru „svih zainteresovanih strana“ jer je to nemoguće, van pameti i time se najbrutalnije vrijeđa inteligencija i dostojanstvo svih onih koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju domovinu. Neka navedu predstavnici međunarodne zajednica koji za sebe tvrde da su dobronamjerni prema BiH – gdje su se i kada dogovorili zločinci i žrtve oko zajedničkog društvenog uređenja? Naravno da nisu niti će se ikad i igdje dogovoriti. Nama je to jasno i to što oni rade u BiH je licemjerno i pokazuje njihov karakter, a građani BiH ne raspolažu instrumentima kako bi se oslobodili okova fašizma koji ih svakodnevno steže. Međunarodna zajednica nam objašnjava da to nije fašizam – iako su to svjedočili nedavno u Mostaru na partizanskom groblju njihovi elitni predstavnici, ali sve to ostaje bez pravne reakcije i tim istim se dozvoljava da čine mini državne udare bez ikakvih posljedica. Naravno da je sudstvo, u kome je visok stepen neodgovornosti i korupcije prisutan, nemoćno da bilo šta uradi, tako da je odgovornost na njima a na nama je obaveza da istrajemo na putu istine i pravde braneći ideale slobodnog i demokratskog društva – u kapacitetu koji nam je ta ista međunarodna zajednica dozvolila djelovanje. Mi smo tog svjesni kao i da na kapiji Evrope nosimo najteži teret antifašističkog otpora na cijelom kontinentu – jer je to hiljadugodišnja historijska tekovina Bosne i Hercegovine u kojoj nesebično i požrtvovano učestvuju svi njeni građani različitih svetonadzora. Dakako da je bosanska paradigma multietničkog suživota uzor za evropsku harmoniju i u tome je epohalna blagodat.
Ako OHR-u nesmeta što domaći sljedbenici Ravnogorskog četničkog pokreta svake godine polažu cvijeće u Višegradu na spomenik ratnom zločincu iz Drugog svjetskog rata, presuđenom zločincu Draži Mihajloviću, uz prisustvo predstavnika vojske susjedne Repubike Srbije – a imaju instrumente da zabrane takve manifestacije koje veličaju fašizam, pa šta onda treba da urade patriote države Bosne i Hercegovine koji nemaju instrumente vlasti da zabrane djelovanje fašističkih organizacija na teritoriji BiH? Apali su tu nemoćni. To OHR može uraditi odmah, a ne čini to, mada im je to i obaveza koja proizilazi iz Dejtonskog sporazuma. Dakle, oni koji su najodgovorniji za implementaciju mirovnog sporazuma u BiH ne rade svoj posao adekvatno i time omogućavaju da se stvori haos u Bosni i Hercegovini.
Međutim, ništa nije vječno u kontekstu društvenih odnosa niti će ovo iživljavanje nad našom domovinom vječno trajati – a obično se zlotvorovo zlo njemu samom vrati u mjeri u kojoj je to i zaslužio. Civilizacijsko iskustvo baš to svjedoči. „Aneks 7“ čeka da bude implementiran i to je obaveza OHR-a jer znaju se mogućnost bh. vlasti i ko zauzima koju poziciju, kao i ko se imaju instrumente da blokira bilo šta u BiH od značaja za državu. Bar u pogledu konstruktivnog odnosa prema državi BiH nema dilema.

Čovićev „Plan B“

Ko želi da vidi jasno mu je da je na sceni famozni HDZ-eov „plan B“ – koji nije išta drugo nego mostarizacija Federacije BiH, a što podrazumijeva paralizaciju cijele države. Pitanje je da li Čovićev plan, koji i ne krije da koordinira sa partnerom iz RS-a secesionistom Miloradom Dodikom, ima osim ulaznih i izlazne elemente – ili je isključivo kreiran u cilju uvođenja anarhije sa epilogom u nekontrolisanom haosu?Čović sa potenciranjem da nametne Izborni zakon po svojoj volji cijeloj BiH etiketiran u relevantnim međunarodnim krugovima kao najveći balkanski problem, prevazivši i predsjednika RS-a u dizanju javnih tenzija i izazivanju institucionalnih kriza. Također, evidentno je da je Čović, sa paralelnim sistemom vlasti, Hrvatskim narodnim saborom BiH, već uveliko otpočeo realizaciju mostarizacije F BiH, dakle, blokadu institucija i zamrzavanje demokratskih procesa do daljnjeg, tj. da konačne podjele države po etno-nacionalnim principima i eliminacije svih građanskih principa iz zakona, tj. ustava BiH. Dakle, feudalizacija BiH je konačni cilj i pokopavanje građanskog društva.
Vjerovatno da je samoinicijativan potez komesara HNK-a (bez mandata) samo probni balon da se ispita reakcija preostalih institucija koje ne kontroliše destruktivni tandem Čović-Dodik, što će odrediti dalju dinamiku u nastojanju da se demontira država Bosna i Hercegovina. Svakako da se takvi tipovi ne libe za svoje iracionalne ciljeve iskoristiti i izbjegličku nesreću – obzirom da su im ta iskustva i osjećaji očito nepoznati. Stoga, preostale institucije koje ne kontrolišu secesionisti na ključnom su ispitu da pokažu svoju odlučnost u provođenju zakona i sankcionisanju onih kojima je i državni udar u djelokrugu, inače će biti neizvjesno da će više i biti izbora u BiH.Ostali prilozi:
» MILORAD DODIK (NE) MOŽE BITI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH
Prof. dr. Jusuf Mulić | 16. August 2018 17:13
» MILORAD DODIK - MEGAFON GENOCIDNOG GENA
Elmedina Muftić | 16. August 2018 14:39
» U OKTOBRU KAZNITI ONE KOJI VRIJEĐAJU INTELIGENCIJU GRAĐANA
Džebrail Bajramović | 15. August 2018 21:16
» BOSNO I HERCEGOVINO, LJUBAVI MOJA
Edward Ferguson, ambasador | 09. August 2018 14:59
» DA LI ĆE BOSNA SAČUVATI IZLAZ NA OTVORENO MORE?
Zijad Bećirević | 09. August 2018 00:03
» PATOLOŠKI LAŽOVI
Esad Krcić | 08. August 2018 20:17
» ČOVIĆ - DODIK, U IME BOGA I GRAĐANA, POVUCITE KANDIDATURE
Mr. Milan Jovičić | 08. August 2018 15:29
» RAZORUŽAVANJE JE PRIPREMA ZA GENOCID
Sead Turulja, prof. | 05. August 2018 13:12
» KRIZA (NE)ČISTE PAMETI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. August 2018 06:26
» IZET NANIĆ, KRAJIŠKO SRCE PUNO BOSNE
Dževad Ponjević | 04. August 2018 13:14
» SMIJU LI VUČIĆ I DODIK ZAPOČETI NOVU „KOSOVSKU BITKU“
Eset Muračević | 03. August 2018 20:45
» ZAVIST, PAKOST, ZLOBA
Sead Zubanović | 02. August 2018 16:38
» OPOREZIVANJE DOZNAKA IZ INOSTRANSTVA
Zijad Bećirević | 02. August 2018 13:50
» DEPRESIJA, TUGA I OČAJ - KOD OMLADINE, KAKO IM POMOĆI
Hfz. Hako Omeragić | 01. August 2018 16:34
» KAKVO NAM JE RAZMIŠLJANJE, TAKVI SU NAM I ŽIVOTI
Ajša Čišija | 31. July 2018 16:24
» ZLOČIN U VRBANJI
Armin Čusto, dipl.iur. | 27. July 2018 22:59
» EZAN SA BOSANSKIH DŽAMIJA
Zijad Bećirević | 26. July 2018 16:33
» GDJE STANUJE NAŠ JUNAK-SPASITELJ?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. July 2018 16:50
» SREBRENIČANKA MAJKA HATIDŽA MEHMEDOVIĆ
Elmedina Muftić | 23. July 2018 15:16
Ostali prilozi istog autora:
» MEDIJSKE IGRE BEZ GRANICA
02. February 2018 20:38
» BOŠNJACI I MEDIJI
11. October 2017 02:00
» BOŠNJAČKO PITANJE (II DIO)
14. August 2017 01:40
» BOŠNJAČKO PITANJE (I DIO)
17. July 2017 03:57
» BOŠNJAČKE INSTITUCIJE
23. May 2017 21:04
» BOŠNJACI I VLAST (II DIO)
08. May 2017 21:29
» BOŠNJACI I VLAST (I DIO)
13. March 2017 17:43
» BOŠNJACI I ORGANIZACIJA
07. February 2017 18:24