Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

KONVENCIJA SDA: ZA KANDIDATA ZA BOŠNJAČKOG ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BIH IZABRAN JE ŠEFIK DŽAFEROVIĆ
Autor: AA
Objavljeno: 27. May 2018. 15:05:51


Na Konvenciji Stranke demokratske akcije (SDA), koja je danas održana u Sarajevu, Šefik Džaferović izabran je za kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na predstojećim izborima, javlja Anadolu Agency (AA).

Džaferović je izabran tajnim glasanjem članova Konvencije, osvojivši 104 glasa, naspram 87 koliko je dobio jedini protivkandidat Safet Softić. Bilo je i 22 nevažeća listića.

Nakon što je odabran za stranačkog kandidata za najveću državnu funkciju na izborima Džaferović je istakao kako je uvjeren da će SDA ostvariti sve svoje izborne ciljeve.

“Nakon jedne demokratske procedure, u kojoj je svoj glas i svoj stav moglo da iznese veliki broj najodgovornijih ljudi u SDA, ovo je danas bio završni čin. Kao osoba koja je dobila većinsko povjerenje Konvencije SDA sam počašćen tim činom i postupkom. To za mene predstavlja veliku čast, ali i veliku obavezu i odgovornost. Uvjeren sam da će SDA, kao najjača bh. politička stranka, kao najorganiziranija politička stranka u BiH, realizirati sve svoje izborne ciljeve, to jeste da će biti vodeća politička stranka u BiH i nakon narednih izbora i da će kandidat SDA za član Predsjedništva BiH ubjedljivo pobijediti na općim izborima“, kazao je Džaferović.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH otvoreno je kazao da je u tajnom glasanju između dva kanidata pobijedio njegov favorit.

“Gospodin Džaferović je čovjek koji vjerovatno najbolje poznaje funkcionisanje ove države, političke odnose u njoj, jako kvalitetan kadar. U šali sam mu rekao da mu neće trebati kabinet. Čovjek ne da poznaje zakone i strukturu države, nego je radio i kreirao te zakone. Tako da mislim da smo dobili jedno jakog kvalitetnog i ozbiljnog kandidata i da je to dobitak i za ovu državu“, kazao je Izetbegović te dodao da Džaferoviću želi pobjedu na izborima, ne samo zbog njega, nego i zbog građana BiH.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, je na nedavnoj sjednici Predsjedništva SDA odustao od kandidature za Predsjedništvo BiH, a nekoliko dana nakon toga je i Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra u Sarajevu odlučila da ne prihvati kandidaturu za člana Predsjedništva BiH.

Tako su u igri za kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda na predstojećim izborima ostali Džaferović i Softić. Na današnjoj Konvenciji SDA tajnim odlučeno je da to bude Džaferović.

Ranije je Predsjedništvo SDA utvrdilo da će kandidat za predsjednika, odnosno potpredsjednika Republike Srpske biti Ramiz Salkić, a danas je to Konvencija zvanično potvrdila.

Konvenciju SDA je sazvao predsjednik Izetbegović. Prema Statutu SDA, Konvenciju čine članovi Glavnog odbora, Predsjedništva, članovi Suda časti i Nadzornog odbora, članovi Predsjedništva Asocijacije mladih SDA, članovi Predsjedništva Asocijacije žena SDA, predsjednici opštinskih, gradskih, regionalnih i kantonalnih organizacija stranke, te poslanici i delegati SDA u državnim i entitetskim zakonodavnim organima. Na Konvenciji je obilježena i 28. godišnjica od osnivanja SDA.Ostali prilozi:
» BILI SMO TANDEM
B.net | 22. January 2019 15:38
» DR. CERIĆ: ĆAMIL DURAKOVIĆ - ČUDO BOSANSKOG (NE)OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. January 2019 13:36
Ostali prilozi istog autora: