Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Reakcija povodom negativnog stava Mladena Ivanića prema odluci australijskih vlasti za uvrštavanje bosanskog jezika u javni obrazovni proces
IVANIĆU, BOSANSKI JEZIK JE NEOSPORNA, NAUČNO UTEMELJENA, HISTORIJSKA I KULTUROLOŠKA ČINJENICA
Autor: B.net
Objavljeno: 29. May 2018. 13:05:26


Gospodine Ivaniću, vi ste po ko zna koji put primjer kontinuiranog i agresivnog kidisanja na državu Bosnu i Hercegovinu i posebno bosanski jezik, kao jedan od najznačajnijih elemenata bosanskohercegovačke bitnosti i bitisanosti. Trebate znati da je Bosna i Hercegovina ostala državna i jedinstvena zajednica kroz dugu svoju povijest, cjelovita kao teritorij i jedinstvena kao historijsko trajanje zajedno sa svojim bosanskim jezikom. Prošlo je vrijeme velikosrpske nadmoćnosti i nametanja "istina" koje su, ustvari, najobičnije podvale i laži.

Negiranje bosanskog jezika je dokaz nemogućnosti opstojanja manjeg bosanskohercegovačkog entiteta nastalog na genocidu, dobrano homogeniziranom, s permanentnom separatističkom intencijom. Negiranje bosanskog jezika je jedan od bitnih ciljeva srpskog historijskog pamćenja za nastavak morbidne velikosrpske ideologije i glavno oruđe u izvrtanju historijskih činjenica za ciljano debljanje i učvršćivanje granica manjeg bosanskohercegovačkog entiteta.

Bošnjački narod u matici i dijaspori sebe legitimira sa bosanskim jezikom koji je nastajao na bosanskohercegovačkoj zemlji. Bosanski jezik je neosporna, naučno utemeljena, historijska i kulturološka činjenica. Bošnjačka dijaspora ulaže napore da se odupre jezičkoj asimilaciji. Svjesni da je bosanski jezik vrlo podložan asimilaciji Bošnjaci u dijaspori su se organizovano i institucionalno suprotstavili nemilosrdnim mehanizmima asimilacionih procesa, koji su kao usisivači zaprijetili usisavanju jezičkog identiteta Bošnjaka. A, izgubiti jezički identitet znači izgubiti nacionalni identitet, ili što je još važnije izgubiti i vlastiti kulturni identitet.

Bosanski jezik je bio, jeste i ostat će ključna dimenzija države BiH po kojoj je ona jedinstvenija od svih drugih zemalja sa zajedničkom jezično govornom supstancom, piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.Ostali prilozi:
» BILI SMO TANDEM
B.net | 22. January 2019 15:38
» DR. CERIĆ: ĆAMIL DURAKOVIĆ - ČUDO BOSANSKOG (NE)OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. January 2019 13:36
» PUTIN SLETIO U BEOGRAD, DOČEKAO GA VUČIĆ
Hina | 17. January 2019 13:29
Ostali prilozi istog autora:
» BILI SMO TANDEM
22. January 2019 15:38