Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Rekacija akademika dr. Mustafe Cerića na izjavu hrvatskog akademika Davorina Rudolfa, da ne razumije Bošnjake koji se zalažu za princip jedan građanin - jedan glas
HRVATSKO PITANJE DANA? MOJE PRAVO JE SAMO MOJE, A TVOJE PRAVO JE I MOJE PRAVO?
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 29. May 2018. 20:05:47

AKADEMIK DR: CERIĆ: To što je danas rekao Akademik Davorin Rudolf iz Zagreba o Bošnjacima je čista laž i podvala! No, ovo je blaža forma predrasude o Bošnjacima iz Zagreba od one po kojoj su Bošnjaci (muslimani) u Bosni u očima nekih Hrvata imali, kao što i danas imaju, rep.


Ovako bi se mogla sumirati logika hrvatske politike, koju su danas u Sarajevu promovirali visoki umovi kroz Zbornik radova o hrvatskom pitanju.

Naravno, treba da se čuje kako i šta politički misli hrvatska pamet u Bosni i oko Bosne. Dakako, napisano je u Zborniku i danas promovirano u Sarajevu ideja koje imaju smisla. No, jedna od ideja koju su mediji prenijeli sa promocije ovog Zbornika je ideja ili kritika Bošnjacima od člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Akademika Davorina Rudolfa, koji je danas u Sarajevu kazao da ne može razumjeti Bošnjake u Bosni i Hercegovini kojima je, kaže, “negiranje nacija devedesetih godina nanijelo užasne ljudske tragedije” .

Ja ne znam Bošnjaka, koji je negirao nacije, ali znam neke Hrvate (i Srbe), koji su negirali naciju Bošnjacima i koji to čine i dan-danas! Dakle, to što je danas rekao Akademik Davorin Rudolf iz Zagreba o Bošnjacima je čista laž i podvala! No, ovo je blaža forma predrasude o Bošnjacima iz Zagreba od one po kojoj su Bošnjaci (muslimani) u Bosni u očima nekih Hrvata imali, kao što i danas imaju, rep.

No, uvijek ima gore od gorega! Akademik Davorin Rudolf je još dodao da on “ne razumije Bošnjake koji se zalažu za princip jedan građanin - jedan glas, naglasivši da je takvo nešto moguće ostvariti samo u jednonacionalnim državama jer se nikada nije uspijevala suzbiti dominacija najbrojnije nacije u višenacionalnoj državnoj naciji”.

Koliko znam Austrija, Njemačka, Australija, Amerika, Srbija i mnogo još drugih zemalja, gdje žIvi mnogo Hrvata decenijama ako ne i stoljećima, ali nisam čuo da su ti tamo Hrvati u tim višenacionalnim zemljama ikad tražili da budu konstitutivni ili da se u tim zemljama ukine jedan građanin - jedan glas. Nisam čuo da su Hrvati tražili formiranje Herceg-Austrije ili Herceg-Amerike ili Herceg-Srbije.Zahtjev hrvatske politike za ukidanje ovog civilizacijskog principa (jedan građanin - jedan glas), tj., europskog političkog dostignuća, kojeg poštuji svi europske demokrate, važi samo za Bosnu zato što je nacija Bošnjačka/Bosanaska većinska, koju hrvatska politika ne podnosi, jer ima ambiciju i plan da Bosnu podjarmi pod svoju hrvatsku antibosansku politiku.

Je li se akademik Davorin Rudolf ikad upitao zašto u Hrvatskoj ne važi princip konstitutivnosti naroda, kao što to važi u Bosni?

Znam, nije se akademik Davorin Rudolf nikad upitao o tome i zato imam potrebu i pravo da ga ja pitam: Zašto Bošnjaci (i Srbi) nisu ustavno konstitutivni u Hrvatskoj, kao što su to Hrvati u Bosni konstitutivni sa svim ustavnim pravima? Nisu Bošnjaci konstitutivni u Hrvatskoj zato što u Hrvatskoj važi jedan građanin - jedan glas. Tako će biti i u Bosni, ako Bog da, kad-tad!

Oni koji vole Bosnu, drevnu zemlju Dobrih Bošnjana, i koji su se za nju borili, njihovo je Božje i prirodno pravo da žive u državi u kojoj važi princip jedan građanin - jedan glas. A oni koji su izdali Bosnu za tuđe interese, nemaju pravo čitati moralnu lekciju Bošnjacima, niti im naturati antigrađanske i antieuropske političke vrijednosti.

Logika da je moje pravo samo moje, a tvoje pravo je i moje pravo, davno je bačeno na smeće povijesti, tačnije sa Francuskom revolucijom (1789).
Ostali prilozi:
» PLAVSKI SREDNJOŠKOLCI ODIGRALI POZORIŠNU PREDSTAVU "ASKA I VUK"
Senada Đešević, prof. | 11. October 2018 17:54
Ostali prilozi istog autora:
» POLITIKA KAO DRŽAVA
02. October 2018 21:09
» POLITIKA KAO NACIJA
01. October 2018 19:53
» POLITIKA KAO NAUKA
01. October 2018 00:05
» SABUR
26. September 2018 21:17
» MUDROST I HRABROST
24. September 2018 20:43
» ISTINA - PRAVDA
23. September 2018 17:55
» NAPAD U AHVAZU
23. September 2018 17:38
» BRAVO, BAKIRE - TAKO TO TREBA!
22. September 2018 13:21
» GLADAN STOMAK I GLADNA DUŠA
20. September 2018 16:30
» BIH - IZBORI 2018.
17. September 2018 13:18
» JASNA PORUKA SENATORA WICKERA
14. September 2018 20:46
» ANA BRNABIĆ, SRAM TE BILO!
12. September 2018 13:23