Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DAN BIJELIH TRAKA: U povodu 31. maja - planiranog genocida nad Bošnjacima u Prijedoru: Prijedor, Sarajevo, Mostar...
POTREBNO NJEGOVATI KULTURU SJEĆANJA I NE ZABORAVITI RATNE ZLOČINE - GENOCID
Objavljeno: 31. May 2018. 13:05:54
Obilježen Dan bijelih traka u Prijedoru: Porodice ne odustaju od izgradnje spomenika
Dan bijelih traka, u znak sjećanja na ubijenih 3.176 Prijedorčana, obilježen je danas u Prijedoru, uz prisustvo porodica stradalih u proteklom ratu, više udruženja i nevladinih organizacija, te predstavnika političkog i društvenog života, javlja Anadolu Agency (AA).

Mirnom šetnjom građani su kroz centar grada došli do Trga Zorana Karlice, gdje su položene 102 ruže za ubijenu djecu, a postavljena je i instalacija od 102 peškirića. Događaj su organizovali Centar za mlade "Kvart", Inicijativa "Jer me tiče", Udruženje "Izvor". Bijele trake bile su na rukama kao i 1992. godine, a na trgu su pročitana imena ubijene djece, za koju se i ove godine postavilo pitanje izgradnje spomen-obilježja.

Fikret Bačić, predstavnik roditelja ubijene djece Prijedora i jedan od nosioca organizacije Dana bijelih traka", kaže za AA da je ove godine postavljena instalacija od 102 peškirića s imenom i prezimenom svakog ubijenog djeteta i njegovim datumom rođenja.

"Postavljena je i sehara, u kojoj su se nekad čuvale vrijedne stvari i pakovalo ruho za djevojke. Čitanjem imena vratit ćemo te peškiriće u seharu i time poručiti onima koji ne dozvoljavaju izgradnju spomenika našoj djeci, da ih ponovo ubijaju 2018. godine. U ponedjeljak imam sastanak s gradonačelnikom Prijedora Milenkom Đakovićem i tražićemo da se spomen-obilježje uradi na starom gradskom mostu, koji spaja centar grada i Stari grad. Zahvaljujući delegaciji grada Trenta koja je posredovala između mene i gradonačelnika doći će konačno do ovog sastanka", rekao je Bačić i dodao da je predloženo nekoliko lokacija za spomenik, ali da je nova opcija stari most, na kojem su se danas vezale trake s imenima ubijene djece.

Anita Hodžić, delegat u Vijeću naroda entiteta Republika Srpska ispred Kluba Bošnjaka, svake godine obilježava Dan bijelih traka.

"Jednostavno, želimo poslati poruku da nismo zaboravili, da ćemo se svake godine okupljati dok god ne doživimo satisfakciju da se ovdje izgradi spomenik nevino ubijenoj djeci", rekla je za AA Hodžić.


Tužno sjećanje na Prijedor – 31. maj 1992.
Šta reći nego GENOCID!.... Nikad više! (Ilusracija: Šukrija Meholjić)


Dan bijelih traka jest dan sjećanja na planirani genocid srpsko-crnogorskog agresora na BiH koji je proveden i na području općine Prijedor. Naime, 31. maja 1992. izdana je naredba od strane agresorskog Kriznog štaba tj. nasilno instalirane vlasti na području općine Prijedor, kojom se nesrpskom stanovništvu naređuje isticanje bijelog platna na svojim domovima, dok su nesrbi, uglavnom Bošnjaci, na javnim mjestima na nadlakticama morali nositi bijele trake.

Srpsko-crnogorska fašistička kampanja se po okrutnosti ravna fašističkoj kampanji protiv Jevreja tokom Drugog svjetskog rata. Srpsko-crnogorska fašistička kampanja je bila uvod u etničko čišćenje nesrpskog stanovništva i genocidu nad Bošnjacima na području općine i regije Prijedora.

Koliko je ta vjerska i nacionalna netrpeljivost bila pogubna najbolje ilustrira činjenica da je tokom tri i po godine rata na području Prijedora ubijeno 3176 ljudi, od toga broja 102 djece. Kroz koncentracione logore (Omarska, Trnopolje i Keraterm) prošle su preko 30 hiljade ljudi, nad kojima su izvršene masovne egzekucije, zločini silovanja, različite vrste tortura, kao i zločini protiv čovječnosti, genocid.

PRIJEDOR, 31.maj 2018.god, Dan bijelih trakaDanas je na trgu u Prijedoru obilježen Dan bijelih traka. Halid Duratović je jedno od 102. djece koja su obijena u Prijedoru. Ime Halidovo drži njegova mama, koja 26 godina kasnije, sa njenim sinom Mirsadom, traže istinu za sina i brata, kao i za svu djecu - žrtve genocida i genocidne kampanje u Prijedoru.

Predsjednik Logoraša Prijedor '92 Mirsad Duratović na svom Facebook profilu je napisao, da je njegova boorva jedini interes pronaći ubice i odgovorne za suze, bol i patnju njegove majke i svih majki, očeva, braće, sestara i djece, čiji su članovi porodica ubijeni, napisao je između ostaloga.

"Dan bijelih traka" u Sarajevu: Potrebno njegovati kulturu sjećanja i ne zaboraviti zločineRazličitim akcijama i aktivnostima u Sarajevu je danas obilježen "Dan bijelih traka", odnosno 26. godišnjica napada na opštinu Prijedor, javlja Anadolu Agency (AA).

Simbolika bijelih traka dolazi iz maja 1992. godine, tačnije kada su vlasti bosanskih Srba izdale naredbu svim Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru da na svoje prozore zakače bijele čaršafe, a ako izlaze van da vežu bijele trake oko ruke. Na taj način su označeni nesrbi u Prijedoru nakon čega su počela masovna zarobljavanja, ubistva i silovanja.

Već nekoliko godina 31. maja se ukazuje na značaj obilježavanja ovog datuma ali i poručuju da je potrebno njegovati kulturu sjećanja i ne zaboraviti zločine koji su počinjeni u tom dijelu BiH, ali i drugim mjestima.Savez logoraša u Bosni i Hercegovini je danas na svojim uredskim prozorima postavio bijele plahte u znak sjećanja na protjerane i ubijene stanovnike prijedorskog kraja i time dati svoj doprinos u borbi protiv sve učestalije pojave negiranja i poricanja zločina na ovim prostorima.

Uposlenici i volonteri Muzeja žrtava zločina protiv čovječnosti i genocida 1992.-1995. u centru Sarajeva dijele bijele trake prolaznicima.Šejla Bašić, kustos Muzeja, izjavila je da Muzej svake godine obilježava "Dan bijelih traka".

"U znak sjećanja na sve žrtve nad kojima je izvršen zločin u Prijedoru u periodu 1992-1995. godina. Danas na simboličan način dijelimo bijele trake građanima na ulici i posjetiteljima u Muzeju", istakla je Bašić, objavila je Anadolija.

Dan bijelih traka obilježen i u Mostaru

Volonteri "Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995" i članovi Udruženja građana Brankovac danas su u Fejićevoj ulici u Mostaru simboličnim vezivanjem bijelih traka prisjetili se stradanja u Prijedoru.Menvirsa Kmetaš Demić iz Muzeja žrtava rata i genocida podsjetila je na važnost obilježavanja ovog dana u našoj zemlji.

-Na današnji dan obilježavamo dan stradanja u Prijedoru, dan kada je građanima Prijedora, Bošnjacima i Hrvatima, svim stanovnicima koji nisu bili Srbi, naređeno da na kući izvjese bijele čaršafe, a oni koji će hodati ulicama da se obilježe bijelim trakama - kazala je Kmetaš Demić.

Da je u Prijedoru ubijeno više od tri hiljade stanovnika, od toga 102 djece i 265 žena, podsjetio je Haris Behram iz Udruženja građana Brankovac. Dodao je da su Prijedor i okolina imali najveći broj koncetracionih logora, a tu je pronađena i 61 masovna grobnica, od kojih je Tomašica najveća na Balkanu i u cijeloj Evropi, piše Faktor.ba.


Tužno sjećanje na Prijedor – 31. maj 1992.
Šta reći nego GENOCID!.... Nikad više! (Ilusracija: Šukrija Meholjić)Ostali prilozi:
» OMLADINSKI IFTAR U PENZBERGU
B.net | 14. May 2019 18:29