Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Reisu-l-ulema IZ u BiH u posjeti Sandžaku: Posjetio Medžlis Proboj, Brodarevo, Prijepolje
REISU-L-ULEMA DR. KAVAZOVIĆ: SANDŽAK I BOSNA, ISTI SMO NAROD, IMAMO JEDNI DRUGE...
Autor: MINA
Objavljeno: 02. June 2018. 06:06:38


U dvodnevnoj posjeti Mešihatu IZ u Srbiji i Sandžaku boravi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović sa delegacijom. Nakon što je svečano dočekan na ulasku u Reubliku Srbiju, prva destinacija posjete bio je Medžlis IZ-e Priboj. Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić upoznao je vrhovnog poglavara Islamske zajednice sa aktivnostima Pribojskog medžlisa, o čemu je više govorio glavni imam Harun ef. Eminagić.

Nakon toga posjećena je i Malkan Čauš džamija u Brodarevu, gdje je i obavljen džuma namaz. Džematlijama se prije namaza obratio muftija Dudić ističući da je danas poseban dan.“Poseban dan – mubarek petak. Poseban datum – Dan bitke na Bedru. Poseban gost – reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Reisu-l-ulema, znajte da su ovo dobri ljudi, da je ovo poseban džemat. Oni su prošle godine prvi otvorili vrata vraćanju pod okrilje jedinstvene Islamske zajednice. Mi smo ponosni na muslimane Brodareva, a Vi ste ovdje Reisu-l-ulema svoj na svome i hvala Vam na posjeti”, – kazao je muftija Dudić.

Hutbu je održao i džumu-namaz predvodio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović govoreći na temu velike pobjede na Bedru.„Bedr u našim životima su brojne današnje nedaće, koje od nas kao vjernika zahtijevaju da budemo strpljivi, da budemo odgovorni te Gospodaru pokorni“, istaknuo je Reisu-l-ulema.

Zekat i sadaka, potencirao je reisu-l-ulema Kavazović, pripadaju Bejtu-l-malu, koji je uže spasa naše zajednice. Zekat i sadaka šansa su, podsjetio je, za ponovno čišćenje našeg imetka.„Činimo dobro – dobro će nam biti, dobrim će nam se vratiti“, kazao je vrhovni poglavar Islamske zajednice.

“Nemamo razloga da se plašimo jer imamo jedni druge. I ovdje u Sandžaku i gore u Bosni isti smo narod, jedni do drugih kao braća, jer iste nas muke more, isto nam traju dani i noći. Došao sam ovdje kod vas u Brodarevo da se pogledamo u lice i kažemo da smo jedno. Vi ste ovdje u Brodarevu pokazali da je jedinstvo zajednice farz, te sam sretan što mogu biti vaš gost. Tu smo da jedni druge ohrabrimo i pomognemo, jer mnogo je šehida među nama da bismo dželate uzimali za prijatelje”, – poručio je reisu-l-ulema Kavazović domaćinima u Prijepolju.

Nakon džume namaza održan je sastanak u prostorijama Medžlisa IZ-e Prijepolje.
Ostali prilozi:
» "MAJICA KOJA MIRIŠE NA MOGA SINA"
AA | 21. July 2019 11:08
» SREBRENICA JE NAŠA NEPROLAZNA RANA….
B.net | 19. July 2019 12:28
» DANAS PRESUDA HOLANDIJI ZA SREBRENICU
BIRN | 19. July 2019 09:13
Ostali prilozi istog autora: