Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Sjećajmo se i budimo zahvalni, našoj dijaspori
BOSANSKI AKADEMSKI KRUG MR. MILANU JOVIČIĆU URUČIO GODIŠNJU NAGRADU
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 04. June 2018. 15:06:08

ZASLUŽENA NAGRADA: Doktor teh. nauka Edin Gašta ispred BAK-a uručio nagradu kolumnisti Bošnjaci.Net mr. Milanu Jovičiću


Ne samo, u izbornoj godini, već trajno i uvijek se prisjećajmo i budimo zahvalni, našoj dijaspori, kako se i mnogi od njih redovno sjećaju svoje domovine i svojih porodica. Primjera je bezbroj, ali ovoga puta uz neposrednu i ličnu zahvalnost, želim istaći veoma aktuelan i lijepi gest, naše akademske zajednice u dijaspori.
ČESTITKA I ZAHVALNOST


Redakcija Bošnjaci.Net upućuje iskrene čestitke mr. Milanu Jovičiću na godšnjoj nagradi koja mu je zasluženo uručena.

Zahvalnost i čestitke upućujemo i Bosanskom akademskom krugu koji su prepoznali dugogodišnji rad našeg uvaženog kolumniste i dopisnika, ili kako za sebe voli istaći; mostarski Sarajlija; Mostarac po mjestu življenja, a Sarajlija po mjestu rođenja.

Smatramo da je BAK dodijelo nagradu zasluženom građaninu, vrsnom intelektualcu i velikom patrioti Bosne i Hercegovine.

Bošnjaci.Net
Evo su me, upravo, ovih dana veoma prijatno iznenadili, iz naše dijaspore u Njemačkoj, iz udruženja naše akademske zajednice u Njemačkoj, dodjelom godišnje nagrade.
Otvorio sam odmah internet i pročitao, kakao bi se upoznao sa Bosanskim akademskim krugom /BAK/, koji mi dodjeljuje ovu nagradu.
„Bosanski akademski krug želio je okupiti i povezati akademsku zajednicu Bosne i Hercegovine sa ljudima dijaspore u Njemačkoj, sa ciljevima;.

- osnivanja imenika svih akademskih clanova Bosne i Hercegovine i dijaspore
- osnivanja nacionalnog programa saradnje,
- ojačavanja naučnog rada u Bosni i Hercegovini,
- redakcija programa saradnje sa Evropom i sa ostalim državama svijeta.“ /citat sa Interneta/
Kao takav, Bosanski akademski krug / BAK /, osnovan je 2007. godine u Minhenu, u Njemačkoj, uglavnom od intelektualaca, naših sugrađana u dijaspori. Kako mi je saopštio, predsjedavajući trenutnog saziva, dipl. ing. Amer Sabatinović, inače naš građanin iz Prozora, ali rođeni Konjičanin, udruženje broji preko stotinjak članova, iz svih dijelova, naše lijepe Bosne i Hercegovine. Udruženje, visokoobrazovanih Bošnjaka, koji su se našli u Minhenu, kao dijaspora, gdje su se mnogi i školovali, stekli najviša akademska zvanja, raznih profila i dometa, željeli su da se udruže i da se osjećaju, aktivni i društveno korisnim, svim Bošnjacima i svojoj domovini Bosni i Hercegovini, sačuvanoj i u njihovim osjećanjima ljubavi i svoga porijekla. Hrabri intelektualci i sposobni ljudi, sa istinom i samo istinom, nastojali su utkati i svoje porodične korijene, u svojim cjelokupnim aktivnostima, na relacijama međusobnog povezivanja sa domovinom, kao i građanima iz Bosne i Hercegovine u dijaspori..
Svakako je ovo insert, kratkog uvoda, o značaju i postojanju, institucije, naših intelektualaca u dijaspori, Bosanskog akademskog kruga (BAK), sa sjedištem u Minhenu u Njemačkoj.
„Nagrada se dodjeljuje, Mr Milanu Jovičiću, kao priznanje za njegov nesebičan doprinos iskrenom pomirenju između bošnjačkog i srpskog naroda, te uspostavljanju humanog civilnog društva u Bosni i Hercegovini, baziranog na socijalnoj pravdi i vladavini pravne države, u potpisu, predsjedavajući dipl. ing. Amer Sabitović.
Svakako, uz ovu pisanu povelju, uslijedila je i novčana nagrada, te reći hvala velika, malo je i nedovoljno, u odnosu na istinsko značenje vrijednosti, ovoga priznanja.


Danas mi je, upravo, u hotelu Bristol u Mostaru ovu nagradu predao doktor teh.nauka, inače rođeni mostarac , gospodin Edin Gaštan. Kako mi javi prijatelj iz Konjica, doktor Sulejman Mulić, uz čestitku, primjetio je da je potpisnik, gosp. Amer Sabitović, inače njegov Konjičanin, rekao sam, dobro je da su naši hercegovci krenuli u osvajanje svijeta. Aferim!
Međutim, kao građanin, ove nam lijepe domovine, Bosne i Hercegovine, uvijek sam gajio ljubav i patriotski osjećaj prema njoj i svim našim sugrađanima. U svim mojim napisanim i objavljenim kolumnama, sadržane je ISTINA i samo ISTINA!
Sopstvena želja i nastojanje, za stvaranjem i povratkom ljudskog i dostojanstvenog suživota, svih građana, komšija i susjeda, kakav je i nekada postojao, poslije nanesonog bola, jada i čemera, u dvostrukoj agresiji, na moju i našu domovinu.
Normalna je bila izražena u kontinuitetu i svaka osuda, neprijateljstva i mržnje, genocidnih dešavanja i stvaranja, genocidnih tvorevina, „de jure“ Republike Srpske i „de facto“ Herceg Bosne, kao i svaka osuda, njihovog udruženog zločinačkog poduhvata.
Istinska nastojanja, bez i malo patetike, demagogije, lažnih i prikrivenih, uvjerenja i obećanja, za svim aktivnostima, aktuelnih vlasti i najvećih predstavnika, susjednih zemalja, prije svih učesnika u agresiji, Republike Srbije i Republike Hrvatske, kako bi se zaista, pošteno i uvjerljivo krenulo u povratak povjerenja, praštanja od strane žrtava i dolaska do moguće istine i pravde, što bi nas i konačno vodilo, ka trajnom pomirenju i iskrenom suživotu.
Redovno sam podržavao i preživljavao, svaki dobronamjeran potez i susret, visokih državnika iz susjedstva i komšiluka, prije svih Kolinde Grabar Kitarević i Aleksandra Vučića. Bilo je uvijek, nekih sporadičnih zamjerki ili propusta, u njihovim pogledima, saopštenjima ili porukama, što se negativno odražavalo na percepciju spoznaje i prihvatanja dobronamjernih nakana, posebno, kod našeg, normalno preosjetljivog bošnjačkog naroda, koji je i bio najveći i neposredni stradalnik i žrtva prohujalog vremena i događaja sa genocidnim događanjima.
Sve je bilo, sasvim uvjerljivo i prihvatljivo, uz istinska i neposredna i moja sopstvena nastojanja, da uvjerim, prije svih moje komšije i dobre nam Bošnjake, da dolazi vrijeme i prihvatanja iskrene pružene ruke i stvaranja pomirljivih i dobrih odnosa, moram priznati i posebno na relaciji, Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.
Ovom prilikom, zahvaljujući se Bosanskom akademskom krugu, i našim intelektualcima u dijaspori, u praćenju moje pisane riječi, mojih ispravnih i ljudskih stavova, nastojanja do prihvatljivih dobrih međususjedskih odnosa i zajedničkog suživota.
Svakako, dugujem i veliku zahvalnost i našim portalima, prije svih , „Bošnjaci.net“ i uredniku Esadu Krciću, gospodinu Bedrudinu Gušiću i njegovom portalu, kao i portalu „Tacno.net“ i gospođi Štefici Galić, koji su bili moj redovni informativni prozor u svijet informacija, podržavali me u redovnoj objavi, svih mojih kolumni.
Zato, ovu nagradu, doživljam kao i priznaje njima, kao urednicima i njihovim portalima. Hvala im, u lično ime, naših sugrađana do kojih stižu njihove informacije, kao i do naše dijaspore u cijelom svijetu.
Na kraju, još jednom, velika zahvalnost Bosanskom akademskom krugu, na dodjeli godišnje nagrade, uz moje skromno saznanje da je istinski došla u prave ruke, uz obećanje i uvjerenje, da ću istim žarom, svim mojim intelektualnim, ljudskim i humanim vrlinama, nastaviti u svim daljim aktivnostima, za dobro svih građana Bosne i Hercegovine, kao i naše brojne i nezaboravne dijaspore.Ostali prilozi:
» PRIJEDOR PONOVO POD VODOM
Samir Hadzalić | 19. May 2019 14:45
» DRUGI MEMORANDUM SANU-A: UPUTE ZA UDAR NA BIH
Al Jazeera | 18. May 2019 22:34
» SRBI, NATO I REALPOLITIKA
Nezavisne | 15. May 2019 12:43
» NEDORASLOST ŠEFIKA DŽAFEROVIĆA
Bošnjaci.Net | 13. May 2019 00:05
» JA SAM ATABOSNIK - OTAC BOSNE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. May 2019 15:03
» MLADOST I ZNANJE OSVAJAJU SVIJET
Prof. Habib Mandžić | 09. May 2019 20:54
» UPOZNAJ BOSNU DA BI I NJU I SEBE VIŠE VOLIO
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 05. May 2019 12:17
» U NAPULJU SAM OSJETIO DUH SARAJEVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. May 2019 03:00
» ALADŽA DŽAMIJA U FOČI - OPET BLISTA UNIKATNI BISER NA DRINI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. May 2019 16:46
» JE LI NA REDU JOŠ JEDNO HISTORIJSKI - PORAZNO SRPSKO "NJET" U BERLINU?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. April 2019 19:27
» ČITAJTE I UČITE ZNAKOVI NA PUTU... UOČI SUTRAŠNJEG “DRUGOG BERLINSKOG KONGRESA”!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. April 2019 02:11
» ZAŠTO MILORAD DODIK IDE SAM KOD PAPE FRANJE?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. April 2019 14:30
» NERAZUMNO JE, UČITI RIBE DA PLIVAJU
Mr. Milan Jovičić | 22. April 2019 16:05
» MILORADU DODIKU NA ČITANJE I OČITOVANJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. April 2019 19:05
» DA LI JE „VASKRSNUO“ NOVI SLOBODAN?
Mr. Milan Jovičić | 20. April 2019 12:04
» TANASKOVIĆEV ĐON-OBRAZ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. April 2019 14:14
» SAD I BIH SLAVE ŽENSKE LIDERE I 70 GODINA NATO-A
Oslobođenje | 15. April 2019 21:34
Ostali prilozi istog autora:
» KADA ZAMIRIŠU JORGOVANI
06. May 2019 14:46
» DEMAGOŠKE FLOSKULE, ZA MACE!
11. April 2019 19:08
» SUDBINA NAM JE NEUMITNA
08. April 2019 15:22
» NAŠA OPOZICIJA IZ HLADOVINE!
01. April 2019 16:16
» SRBOVANJE, LUDOM RADOVANJE!
19. March 2019 13:03
» NAŠI „PAUNI“ U FOTELJAMA
23. February 2019 15:38
» KOLORITNA DUGA, NAŠIH ZABLUDA!
13. February 2019 14:00
» POZIV ZA RAZUMNO PONAŠANJE
04. February 2019 16:50