Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

PONOVNI PROGON KOMANDANTA SREBERNICE: UKINUTA OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA NASERU ORIĆU, NALOŽENO OBNAVLJENJE POSTUPKA
Autor: BIRN
Objavljeno: 04. June 2018. 20:06:42

Naser Orić pred Sudom BiH (Foto: Mario Iličić/BIRN)


Apelaciono veće Suda BiH ukinulo je oslobađajuću presudu Naseru Oriću i njegovom podređenom Sabahudinu Muhiću i naložilo ponavljanje postupka, potvrđeno je iz Tužilaštva za BIRN u ponedeljak.

Orićeva braniteljka Lejla Čović rekla je da još uvek nije dobila nikakvu odluku.

U oktobru 2017. godine Sud BiH je oslobodio Orića i Muhića, pripadnika ABiH, optužnice da su ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti u regionu Bratunca i Srebrenice.

Tužilaštvo je teretilo Orića, bivšeg komandanta jedinica Teritorijalne odbrane (TO) ABiH na području Srebrenice, i Muhića, koji je bio njegov podređeni, da su 1992. godine u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Sud je ustanovio da Tužilaštvo nije van razumne sumnje dokazalo Orićevu i Muhićevu krivicu za ubistva zarobljenika.

Tužilaštvo BiH zatražilo je početkom maja ove godine od Apelacionog veća da ukine prvostepenu presudu, zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i nepotpuno i netačno utvrđenog činjeničnog stanja.

S druge strane, odbrana je izjavila da je žalba Tužilaštva bila „konfuzna, nejasna i nerazumljiva”.

Suđenje je bilo veoma kontroverzno, jer Orić za mnoge Bošnjake predstavlja heroja zbog uloge koju je imao u odbrani Srebrenice pre masakra 1995, dok sa druge strane, mnogi Srbi smatraju da su optužbe protiv njega bile preblage.

Pre početka suđenja, Odbrana je tražila od Haškog tribunala obustavu postupka protiv Orića, s obzirom da mu se za iste zločine već sudilo pred Tribunalom i da mu se ne bi trebalo suditi dva puta za iste zločine.

Tribunal u Hagu je odbio zahtev Odbrane, uz obrazloženje sudije da se “navodi za ubistva u optužnici podignutoj u BiH fundamentalno razlikuju od navoda za ubistvo u haškoj optužnici, u delu koji se odnosi na žrtve, vreme, mesto i prirodu navodnog zločina“.Ostali prilozi:
» NASTAVLJAMO POMAGATI DJECI
NAP | 22. June 2019 14:42
Ostali prilozi istog autora: