Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Generalni konzulat BiH u Istanbulu pojašnjava otežavajuću okolnost: Selmir Mašetović iz Gradačca nije želio da se sazna za njegovo hapšenje u Turskoj
OTAC RAZGOVARAO SA SELMIROM MAŠETOVIĆEM: DOBRO JE I ZDRAVO
Objavljeno: 05. June 2018. 15:06:25


Husein Mašetović potvrdio je za Vijesti.ba da je razgovarao sa svojim sinom Selmirom, studentom koji je uhapšen u Turskoj zbog sumnje da je povezan sa FETO-om.

Telefonski kontakt između Huseina i Selmira ostvaren je nakon što je generalni konzul BiH u Turskoj posjetio ovog bh. studenta iz Gradačca koji se trenutno nalazi u pritvorskoj jedinici u Ušaku.

"Selmir je dobro i zdravo. Kaže da nema primjedbe na uslove u pritvorskoj jedinici. I ranije je tražio dozvoli za pozive, ali mu je to tek danas omogućeno. Postoje ispitivanja o tome da li je bilo zloupotreba na njegovo ime, ali nema govora o njegovoj umiješanosti. Druge detalje ne znam", rekao nam je Husein.

On je istakao da će Selmirov advokat tokom dana ili sutra posjetiti ovog studenta, nakon čega će biti poznato više detalja o ovom slučaju.

Kada je u pitanju odnos institucija BiH, Husein kaže da se se protekla tri dana ažurnije počele baviti slučajem hapšenja njegovog sina Selmira, što je prouzrokovalo pozitivne efekte.

"No, na početku je slučaj bio zataškan. Građani i mediji pokušali su ih animirati da je riječ o ozbiljnom slučaju, da je nevino dijete pritovreno. Mogle su institucije biti ažurnije kako bi se ovaj slučaj što prije riješio", naglasio je Husein.

Podsjetimo, turske snage sigurnosti uhapsile su 22. maja studenta Selmira Mašetovića iz Gradačca zbog sumnje da je pripadnik pokreta Fetullaha Gulena.

Mašetović se zajedno sa još nekolicinom drugih osoba tereti da je povezan s pokretom Gulena za kojeg Ankara tvrdi da je organizator vojnog puča u Turskoj u julu 2016. godine. On je uhapšen zajedno s jednim studentom iz Kine u zapadnoj turskoj provinciji Usak.

Mašetović je rođen 19. septembra 1994. godine u Donjoj Međeđi, a prebivalište mu je u Gradačcu, objevio je portal Vijesti.ba.

Generalni konzulat BiH u Istanbulu pojašnjava otežavajuću okolnost:

Selmir Mašetović iz Gradačca nije želio da se sazna za njegovo hapšenje u Turskoj

Generalni konzulat u Istanbulu dao je pojašnjenje o poduzetim aktivnostima u vezi s hapšenjem državljanina Bosne i Hercegovine u Turskoj Selmira Mašetovića. Mašetović je rođen 1994. godine u Gradačcu, a posljednjih nekoliko godina studira u Turskoj.

“Od Republičkog Tužilaštva grada Ušaka, Odjeljenja za terorizam i organizirani kriminal, Generalni konzulat BiH u Istanbulu 25. maj 2018. godine obaviješten da je protiv državljanina BiH Mašetović Selmira, rođenog 19. septembra 1994. godine, izdat nalog za hapšenje od Odjela krivičnog pravosuđa grada Ušaka i da je nalogom broj 2018/136 priveden i lišen slobode zbog sumnje za članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji te da se od tužilaštva Republike Turske pod br. 2018/6368 vodi istražni postupak”, navodi se u saopćenju.

Mašetović se trenutno nalazi u kaznenoj ustanovi tipa E u Ušaku. Prema informacijama Konzulata, otežavajuća okolnost je što se Mašetović nije izjasnio da se obavijesti niko pa ni Generalni konzulat BiH u Turskoj o njegovom hapšenju.

“Generalni konzul BiH u Turskoj Began Muhić lično je preuzeo da vodi i koordinira ovaj konzularni predmet. Ostvarena je lična komunikacija s roditeljima i isti su upoznati sa novonastalom situacijom i obavijesti nadležnog turskog tužilaštva. Generalni konzulat BiH u Istanbulu je dana 30. maja 2018. godine uputio dopis Tužilaštvu grada Ušaka za konzularnu posjetu, nakon toga smo dobili obavijest da je neophodno da se obratimo Ministarstvu pravde Republike Turske, što je putem Ambasade BiH u Ankari diplomatskom notom i urađenom. Također je dostavljen zahtjev i kontakt-broj oca osumjičenog da se pritvoreniku omogući neposredni telefonski razgovor”, navode iz Generalnog konzulata u Istanbulu.

Dalje navode da još čekaju saglasnost za konzularnu posjetu, koju do danas nisu dobili. “U usmenom razgovoru, od advokata prema službenoj dužnosti pod imenom Gamze Keskin, dobili smo uvjeravanja da se imenovani osjeća dobro i da nema zdravstvenih teškoća i da nije imao nikakvih primjedbi u smislu kršenja njegovih osnovnih ljudskih prava. Od advokata, prema službenoj dužnosti, dobili smo informaciju da je upućena žalba na tužbu i zahtjev da se osumnjičenom omogući odbrana sa slobode”, navode iz Generalnog konzulata. U kontaktu s porodicom Mašetović dostavljena je lista advokata u Turskoj koji govore i bosanski jezik da razmotre mogućnost o angažiranju ličnog advokata koji će voditi odbranu tokom sudskog procesa. Otac osumnjičenog bh. studenta je ostvario kontakte s nekoliko advokata i prema informacijama koje je prenio generalnom konzulu u Istanbulu, u toku su dogovori i usaglašavanja o njihovim angažmanima.

“Ambasada BiH u Ankari i Generalni konzulat BiH u Istanbulu su od trenutka hapšenja Selmira Mašetovića u stalnom kontaktu s nadležnim institucijama i rade sve što mogu iz svojih nadležnosti i ovlaštenja kako bi naš državljanin dobio potpunu pravnu i konzularnu zaštitu. Do sada smo imali nekoliko sličnih situacija koje su uspješno okončane, što će, nadamo se, biti i u ovom slučaju. Niti Generalni konzulat BiH u Istanbulu niti Ambasada BiH u Ankari još ne raspolažu potpunim informacijama iz tužbenog spisa osumnjičenog, s kojim materijalnim dokazima nadležno tužilaštvo raspolaže, a što ćemo, nadamo se, uskoro dobiti preko opunomoćenih pravnih zastupnika”, navodi se u saopćenju Generalnog konzulata BiH u Istanbulu, objavio je portal tuzlanski.ba.Ostali prilozi:
» SMRTNA KAZNA ZA AMERIČKOG ČETNIKA VUČKA
Facetv.ba | 21. March 2019 18:47