Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

INZKO: BONSKE OVLASTI SU POSLJEDNJE RJEŠENJE
Autor: NAP
Objavljeno: 06. June 2018. 17:06:39


Nakon sjednice političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) o temama i zaključcima govorio je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i prvi zamjenik visokog predstavnika Dennis Hearne.

Inzko je kazao da je PIC pozvao političke lidere da se suzdrže od nacionalističke retorike, te da je jasno opredjeljenje dugotrajan mir i prosperitet Bosne i Hercegovine. Još jednom je ukazano na njen teritorijalni integritet i suverenitet.

UO PIC-a usvojio je zaključak, uz izdvojeno mišljenje ambasadora Rusije o naoružavanju pripadnika MUP RS.

- UO PIC-a je izrazio zabrinutost, dobili smo informacije od komandanta EUFOR-a. Ne znamo zbog čega tako velike količine dugih cijevi. IPTF je kada je odlazio predložio da 10 policajaca ima jednu dugu cijev, u Austriji je 5-6 policajaca na jednu dugu cijev. Inače, policija ima kratke cijevi, pištolje. To je klasično oružje policije. Meni bi bilo drago da BiH ima što manje oružja, a ne što više. Da ne govorim o finansijskim posljedicama, jer nije ni jeftino kupovati duge cijevi – kazao je Inzko.

On je napomenuo da je MUP RS imao sve potrebne saglasnosti za nabavku oružja.

Na pitanje zašto je međunarodna zajednica podržala prijedlog Zakon o krivičnom postupku, a nije HDZ-ov, Inzko je kazao da je odgovor vrlo jednostavan.

- Prijedlog koji je dao SDA u skladu je sa međunarodnim standardima. Da je prijedlog HDZ u skladu s međunarodnim standardima mi bismo i njega podržali – kazao je Inzko.

On je ponovio da su međunarodna zajednica i neke ambasade kritikovale HDZ BiH i SNSD jer su se zajedno protivili ovom dobrom rješenju kada je riječ o Zakonu o krivičnom postupku.

- 23 godine nakon Dejtona na političkim liderima je da nađu rješenje i da je ono zasnovano na konsenzusu. Bonske ovlasti su uvijek posljednja opcija i trenutno je ne razmatramo, iskoristimo nekoliko sedmica i mjeseci prije izbora da nađemo dobro rješenje i koje bi moralo da traje i nakon izbora recimo sljedeće desetljeće. Ako BiH želi da postane kandidat za članstvo u EU, onda mora biti u mogućnosti donijeti takva rješenja zasnovana na konsenzusu i kompromisu. Ali bonske ovlasti još uvijek postoje – kazao je Inzko.

Inzko je kazao da je i rješavanje presude u slučaju Sejdić-Finci na čekanju, ali je međunarodna zajednica zaključila da je trenutno najhitnije pitanje izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.Ostali prilozi:
» OMLADINSKI IFTAR U PENZBERGU
B.net | 14. May 2019 18:29
Ostali prilozi istog autora: