Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Krstaški pohod ili navodna "borba protiv političkog islama": Kalin: Cilj Austrije je marginalizacija muslimanskih zajednica
AUSTRIJA ZATVARA SEDAM DŽAMIJA I PROTJERUJE VIŠE IMAMA
Autor: AA
Objavljeno: 08. June 2018. 14:06:28


Austrijski premijer Sebastian Kurz izjavio je kako je njegova zemlja, u okviru “Borbe protiv političkog islama" donijela odluku o zatvaranju sedam džamija, te protjerivanju više imama zbog njihovog finansiranja iz inostranstva, javlja Anadolu Agency (AA).

Kurz je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa liderom ekstremno desne stranke i zamjenikom premijera Heinz-Christianom Stracheom i ministrom za Evropsku uniju (EU) Gernotom Blumelon te ministrom unutrašnjih poslova Herbertom Kiscklom, saopćio odluke donense u okviru "Borbe protiv političkog islama".

Tom prilikom Kurz je istakao kako je okončana istraga kojom su bile obuhvaćene pojedine džamije u toj zemlji, a nakon koje je zabranjen rad za najmanje sedam džamija, te je donesena odluka o deportaciji više imama koji se finansiraju iz inostranstva.

Ministar za EU Blumel izjavio je kako je među sedam džamija kojima je zabranjen rad, šest njih selefijskog svjetonazora, koje djeluju pri Arapskom kultrunom centru. Prema riječima Blumela, ustanovljeno je da se u ovim džamija šire ekstremno mišljenje, zbog čega im je zabranje rad.Ministar Blumel je dodao kako je zabranjen rad i jednoj džamiji pri turskoj zajednici u toj zemlji. Prema njegovim riječima, džamija je zatvorena zvog širenja "turskog nacionalizma, te djelovanja bez dozvole Islamske zajednice u Austriji".

Ministar MUP-a Herbert Kickl je podsjetio kako je toj zemlji 2015. godine donesen zakon kojim se imamima u Austrije zabranjuje da budu finansirani iz inostranstva, da je takvo finansiranje protuzakonito. Naglasio je kako će onima koji budu finansirani na taj način biti ukinuta dozvola za boravak, a zahtjev za produženje boravka neće biti produženo.

Kickl je dodao kako je već pokrenut proces ukidanja dozvola za boravak najmannje 60 imama koji djeluju pri Turskoj islamskoj uniji za kulturnu i socijalnu saradnju (ATIB). Među 11 imama koji su uputili zahtjev za produženje boravka, dvojici je odbijen, a za ostalih devet proces i dalje traje.


Kalin: Cilj Austrije je marginalizacija muslimanskih zajednica
ANKARA (AA) - Glasnogovornik Ureda predsjednika Republike Turske Ibrahim Kalin reagovao je na odluku austrijskih vlasti o zatvaranju sedam džamija i protjerivanju imama u ovoj zemlji, te poručio kako ova odluka ima za cilj marginalizaciju muslimanskih zajednica i ostvarivanje političke koristi, javlja Anadolu Agency (AA).

Kalin je putem društvene mreže Twitter reagovao na odluku austrijskih vlasti o zatvaranju najmanje sedam džamija u toj zemlji, među kojima i jedne džamije turske zajednice, te protjerivanju imama iz ove zemlje koji se finansiraju iz inostranstva.

"Austrija pod jefitinim izgovorima zatvara sedam džamija i protjeruje imame, a sve to je posljedica antiislamskog, rasističkog i diskriminacijsko-populističkog vala u toj zemlji", poručio je Kalin.

Dodao je da je "cilj odluke o zatvaranju džamija u Austriji marginalizacija muslimanskih zajednica i ostvarivanje političke koristi".

Kalin je također, istakao kako se ideološki stav austrijske vlade kosi sa univerzalnim pravnim normama, politikom društvene usklađenosti, pravom o manjinama, ali i s moralom suživota.

"Normaliziranje islamofobije i rasizma na ovakav način treba biti sa sigurnošću odbijeno", poručio je Ibrahim Kalin, glasnogovornih Ureda predsjednika Republike Turske.Ostali prilozi:
» OMLADINSKI IFTAR U PENZBERGU
B.net | 14. May 2019 18:29
Ostali prilozi istog autora: