Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Obilježen Dan vogošćanske Mjesne zajednice Kobilja Glava i 26.godišnjica Bitke za Orlić
PRIČE O HEROJIMA TREBA VRATITI U ŠKOLSKE KLUPE
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 08. June 2018. 14:06:25


Danas (08.06.2016.) je u vogošćanskom naselju Kobilja Glava, u organizaciji JOB-Unije veterana općine Vogošća, održana Centralna manifestacija vezana za oblježavanje Dana Mjesne zajednice ovog naselja i 26. godišnjice Bitke za Orlić, jedne od najvećih i najvažnijih pobjeda koje su izvojevali vogošćanski borci, sa saborcima iz Velešića i Pofalića. Centralna manfestacija održana je na platou ispred Spomen obilježja „Šehidski nišan“ na Kobiljoj Glavi na kojem su brojne delegacje Općine Vogošća, koordinacije boračkih organizacija ove lokalne zajednice, te stranaka koje partcipiraju u radu Općinskog vijeća, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odali počast onima koji su tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u našoj zemlji 1992.-1995.godine, u temelje slobodne i nezavisne Bosne i Hercegovine utkakli svoje živote.

O značaju bitke za Orlić i drugim historijskih danima iz minulog rata govorili su Edin Smajić, Načelnik općine Vogošća, Salem Numaović, kao učesnik bitke te predsjednik JOB-Unije veterana Općine Vogošća.-U rano jutro, 8. juna 1992.godine, agresorske snage započele su žestok napad na slobodne vogošćanske teritorije i na rubne dijelove općina Novo Sarajevo i Novi grad, rekao je, između ostalog, Salem Numanović. Cilj im je bio da vrate položaje izgubljene dvadesetak dana ranije u Pofalićkoj bitci i tako pokušaju, po ko zna koji put, da presijeku Sarajevo po liniji brdo Žuč – Pofalići – kasarna „Maršal Tito“ – Grbavica. Hrabri borci združenih vogošćanskih odreda, pofalićki i velešićki bataljoni, kao i jedinice iz Novog grada su žestoko odbili napad agresorskih falangi i čak su prešli u kontranapad te ih odbili preko Orlić dalje do kote 850 na Žuči. Linije odbrane su pomjerene dva kilometra u pravcu Vogošće, što je bio zadivljujući rezultat, uzevši u obzir vojnu nadmoć agresora koju mu je obezbijedila Jugoslovenska narodna armija.Oštrica vogošćanskih odreda je bila hrabra četa Vojne policije komandanta Ejuba Delalića. Mnogi heroji te diverzantske čete su položili svoje živote braneći Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Danas se njihovim imenima zovu ulice, sportski objekti, škole u Vogošći i Sarajevu. Zaplijenjene su značajne količine naoružanja i municije, vojne opreme i sanitetskog materijala. U ovoj bitki poginuli su najbolji sinovi Vogošće, Pofalića i Velešića: Ahmed Bjelak, Vehbija Hadžić, Hašim Krako, Nedžad Pindžo, Senad Škoro, Safet Tahirović-Caki, Haris Čampara, Haris Fatić, Ermin Imamović, Medin Ramović, Munib Tucak, Šaćir Demirović, Zijad Heljo, Senad Pohara, Mustafa Salihspahić, Nihad Tihić i Elmedin Vražalica-Regi. Njihovo herojstvo ne smijemo zboraviti. Priče o njima treba vratti u školske klupe.Centralnu manifestaciju, prigodnim programom, uveličali su učenici Osnovne škole „Zajko Delić“ sa Kobilje Glave dok su učenice iste škole Adisa Ragipović i Adna Hodzić pročitale svoje literarne radove na temu „Bitka za Orlić“.

Dan Mjesne zajednice Kobilja Glava, i godišnjica bitke za Orlić obilježena je i održavanjem krosa učenike Osnovne škole „Zajko Delić“ koji su trčali od Bušće do Sportskog igrališta na Kobiljoj Glavi. Najbrže djevojčice u kategoriji učenika četvrtog i petog razreda bile su: Lejla Šabanović, Amla Zaimović i Iman Semić, a za dječake: Adin Čurovoć, Arman Džafo i Adnan Zuko. U kategoriji od šestog do osmg razreda najbrže djevojčice su bile: Berina Hasanovć, Selma Kadrispahić i Amela Saračević, a dječaci Belmin Karić, Haris Šošić i Ređo Mučaj. Svima njima uručene su prigodne medalje i novčane nagrade.


Ostali prilozi:
» OSTVAREN AMERIČKI SAN
Bošnjaci.Net | 15. October 2018 16:40
» PRAHISTORIJSKI CRTEŽI NA PROSTORU NACIONALNOG PARKA PROKLETIJE
Boban Redžepagić | 11. October 2018 19:34
» DR. SILAJDŽIĆ: ZAŠTO PREPORUČUJEM KNJIGU "GOTI U BOSNI"?
Tim Bošnjaci.Net | 08. October 2018 12:56
» PENZBERG: „DANI OTVORENIH VRATA DŽAMIJA“
Damir ef. Babajić | 05. October 2018 17:19
» 100 GODINA PRVE DEMOKRATSKE REPUBLIKE GRUZIJE
B.net | 04. October 2018 17:59
» BOLESNO ZDRAVSTVO TREBA LIJEČITI
Eset Muračević | 01. October 2018 20:00
» BUDIMO BOLJI I DRUŠTVENO KORISNIJI
Mensud Alićušić | 19. September 2018 14:31
» RUPA U KAMENU
Said Šteta | 05. August 2018 15:42
Ostali prilozi istog autora:
» BOLESNO ZDRAVSTVO TREBA LIJEČITI
01. October 2018 20:00
» ZASIJALA SEVDAH DUŠA
11. September 2018 15:34
» LJEPOTICA U MUŠKIM VODAMA
31. July 2018 17:00
» KAD OSVANEŠ SAM
02. July 2018 01:29
» „CHAMPION CUP 2018“
12. June 2018 21:07
» BEZ VJERE NEMA NI LJUBAVI
09. June 2018 22:14