Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Obilježen Dan vogošćanske Mjesne zajednice Kobilja Glava i 26.godišnjica Bitke za Orlić
PRIČE O HEROJIMA TREBA VRATITI U ŠKOLSKE KLUPE
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 08. June 2018. 14:06:25


Danas (08.06.2016.) je u vogošćanskom naselju Kobilja Glava, u organizaciji JOB-Unije veterana općine Vogošća, održana Centralna manifestacija vezana za oblježavanje Dana Mjesne zajednice ovog naselja i 26. godišnjice Bitke za Orlić, jedne od najvećih i najvažnijih pobjeda koje su izvojevali vogošćanski borci, sa saborcima iz Velešića i Pofalića. Centralna manfestacija održana je na platou ispred Spomen obilježja „Šehidski nišan“ na Kobiljoj Glavi na kojem su brojne delegacje Općine Vogošća, koordinacije boračkih organizacija ove lokalne zajednice, te stranaka koje partcipiraju u radu Općinskog vijeća, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odali počast onima koji su tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u našoj zemlji 1992.-1995.godine, u temelje slobodne i nezavisne Bosne i Hercegovine utkakli svoje živote.

O značaju bitke za Orlić i drugim historijskih danima iz minulog rata govorili su Edin Smajić, Načelnik općine Vogošća, Salem Numaović, kao učesnik bitke te predsjednik JOB-Unije veterana Općine Vogošća.-U rano jutro, 8. juna 1992.godine, agresorske snage započele su žestok napad na slobodne vogošćanske teritorije i na rubne dijelove općina Novo Sarajevo i Novi grad, rekao je, između ostalog, Salem Numanović. Cilj im je bio da vrate položaje izgubljene dvadesetak dana ranije u Pofalićkoj bitci i tako pokušaju, po ko zna koji put, da presijeku Sarajevo po liniji brdo Žuč – Pofalići – kasarna „Maršal Tito“ – Grbavica. Hrabri borci združenih vogošćanskih odreda, pofalićki i velešićki bataljoni, kao i jedinice iz Novog grada su žestoko odbili napad agresorskih falangi i čak su prešli u kontranapad te ih odbili preko Orlić dalje do kote 850 na Žuči. Linije odbrane su pomjerene dva kilometra u pravcu Vogošće, što je bio zadivljujući rezultat, uzevši u obzir vojnu nadmoć agresora koju mu je obezbijedila Jugoslovenska narodna armija.Oštrica vogošćanskih odreda je bila hrabra četa Vojne policije komandanta Ejuba Delalića. Mnogi heroji te diverzantske čete su položili svoje živote braneći Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Danas se njihovim imenima zovu ulice, sportski objekti, škole u Vogošći i Sarajevu. Zaplijenjene su značajne količine naoružanja i municije, vojne opreme i sanitetskog materijala. U ovoj bitki poginuli su najbolji sinovi Vogošće, Pofalića i Velešića: Ahmed Bjelak, Vehbija Hadžić, Hašim Krako, Nedžad Pindžo, Senad Škoro, Safet Tahirović-Caki, Haris Čampara, Haris Fatić, Ermin Imamović, Medin Ramović, Munib Tucak, Šaćir Demirović, Zijad Heljo, Senad Pohara, Mustafa Salihspahić, Nihad Tihić i Elmedin Vražalica-Regi. Njihovo herojstvo ne smijemo zboraviti. Priče o njima treba vratti u školske klupe.Centralnu manifestaciju, prigodnim programom, uveličali su učenici Osnovne škole „Zajko Delić“ sa Kobilje Glave dok su učenice iste škole Adisa Ragipović i Adna Hodzić pročitale svoje literarne radove na temu „Bitka za Orlić“.

Dan Mjesne zajednice Kobilja Glava, i godišnjica bitke za Orlić obilježena je i održavanjem krosa učenike Osnovne škole „Zajko Delić“ koji su trčali od Bušće do Sportskog igrališta na Kobiljoj Glavi. Najbrže djevojčice u kategoriji učenika četvrtog i petog razreda bile su: Lejla Šabanović, Amla Zaimović i Iman Semić, a za dječake: Adin Čurovoć, Arman Džafo i Adnan Zuko. U kategoriji od šestog do osmg razreda najbrže djevojčice su bile: Berina Hasanovć, Selma Kadrispahić i Amela Saračević, a dječaci Belmin Karić, Haris Šošić i Ređo Mučaj. Svima njima uručene su prigodne medalje i novčane nagrade.


Ostali prilozi:
» KADERSKA DOVA I KADERSKI VAZ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 31. May 2019 16:49
» PISCI NE ŽIVE OD POEZIJE VEĆ ŽIVE ZA POEZIJU
Eset Muračević | 28. May 2019 13:45
» OSKRNAVLJENI BAJRAM
Mirsada Bibić Šabotić | 22. May 2019 21:36
» ŠETNJA OD PLAVA KROZ VOJNO SELO, HAKANJE, BUDOVICE I ZAVRŠ
Ibrahim Husejnović | 17. April 2019 20:31
» NIKOM NEĆEMO DOZVOLITI DA MUTI BISTRE VODE BOSANSKE
Eset Muračević | 17. April 2019 16:03
» U BEČU OSNOVAN SAVEZ UDRUŽENJA "CONSILIUM BOSNIACUM" AUSTRIJE
Ramzija Kanurić-Oraščanin | 16. April 2019 20:43
» KULTURA SJEĆANJA KOD BOŠNJAKA
B.net | 09. April 2019 14:10
Ostali prilozi istog autora:
» VJETROVI SJETE
12. June 2019 17:35
» ČUJ KAKO VJETAR ODNOSI
28. March 2019 18:00
» VOLJENOM ODLAZE VOLJENI
12. February 2019 15:25