Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U povodu Dana Arhiva Federacije BiH i Međunarodnog dana arhiva
DODJELJENA BOSANSKOHERCEGOVAČKA PRIZNANJA
Autor: B.net
Objavljeno: 09. June 2018. 14:06:41

Dobitnici priznanja Arhiva Federacije BiH


Treći put zaredom Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji sa Udruženjem arhivskih i administrativnih radnika FBiH, danas je na svečanosti (08.6.2018) u Sarajevu dodijelio svebosanskohercegovačka priznanja najboljim pojedincima i ustanovama koje njeguju pamćenje bosanskohercegovačke povijesti i bore se za afirmaciju naše domovine, kao i za oblast arhivistike.

Priznanje „Kralj Tvrtko Prvi Kotromanić“ nije dodijeljeno, ali jeste „Povelja Kulina bana“, koje je od ove godine u setu nagrada. Pravilima je određeno da „Povelju“ mogu dobiti istaknuti arhivisti ili domaća odnosno strana lica i organizacije, koji su dali važan doprinos u pamćenju bosanskohercegovačke povijesti i koji afirmiraju Bosnu i Hercegovinu u svijetu.

Ocjena stručnog Žirija, kojim je predsjedavala Taiba Mehmedbegović, direktorica Bosansko-podrinjskog arhiva iz Goražda, jeste da se „Povelja Kulina bana“ dodijeli feminističkoj i antimilitarističkoj organizaciji „Žene u crnom“ iz Beograda za „njihovu moralnost i građansku hrabrost u borbi protiv šovinizma i nacionalističke mržnje“ i prof. dr. Enveru Imamoviću "za doprinos u pamćenju bosanskohercegovačkog bitka, kao i za afirmaciju naše zemlje". Za njega je rečeno da je spasio jevrejsku knjigu „Hagadu“ iz XV stoljeća dok su srpski agresori navaljivali na Sarajevo i što je napisao historijski roman „Ajvaz Dedin san“, lektiru o postojanju bogumila u Bosni i Hercegovini.


Prof. dr. Enver Imamović sa Poveljom Kulina bana


Na izvanredan prijem je naišla odluka o dodjeli priznanja „Ženama u crnom“. Ovdje se, naime, pamti da su „Žene u crnom“ odlučno dizale svoj glas protiv fašizacije društva u Srbiji, za pobijene Vukovarce, građane Kosova i za žrtve Srebrenice, koji su nevino stradali u svirepom i agresivnom ratu počinjenom u ime srbijanske države, režima Slobodana Miloševića i ostalih koji su slijedili ovu satansku hidru.

Naš izbor ne treba da bude mržnja

Izuzetno urađene plakete dobitnicima je predao u ime premijera Federacije njegov savjetnik Hasan Ganibegović, dok je „Bosanski stećak“ koji je dodijeljen prof. dr. Azemu Kožaru iz Tuzle „za kontinuirano djelovanja na planu arhivistike i drugih društvenih nauka“ uručio direktor Arhiva Federacije BiH prof.dr. Adamir Jerković. Za dr. Kožara je rečeno da je uradio 11 projekata iz arhivistike i historiografije.


Staša Zajović prima Povelju Kulina bana od izaslanika premijera FBiH Hasana Ganibegovića


Obraćajući se u ime nagrađenih Staša Zajović je kazala da će Žene u crnom nastaviti da se bore po ulicama Beograda i drugih gradova, za istinu, koja je potrebna građanima Srbije, ali i drugih gradova u zemljama bivše Jugoslavije.

Ove godine Arhiv Federacije je htio podijeliti zahvalnice izuzetno angažiranim učeničkim kolektivima Srednje ekonomske i Elektrotehničke škole za energetiku iz Sarajeva, koji su postali prvi dobitnici u ovoj kategoriji.

U kratkom obraćanju prof. dr. Adamir Jerković je istakao da: "mi imamo obavezu da čuvamo našu domovinu Bosnu i Hercegovina, hrabru i ponosnu zemlju na razmeđu svjetova. Bosna i Hercegovina je naša vjekovna sudbina i naš usud da živimo sa različitostima i sličnostima. Mi treba da vratimo na put tolerantnog života, da zagovornicima podjela među narodima okrenemo zauvijek leđa i da prenesemo našoj djeci amanet da njihov izbor ne treba da bude u nacionalističkoj mržnji već u ljubavi. Arhiv Federacije BiH će uvijek afirmirati samo dobro koje izvire iz naših naroda", rekao je na kraju dr. Jerković na Godišnjoj dodjeli bosanskohercegovačkih priznanja, koje se organizira povodom 1. juna, Dana Arhiva Federacije BiH i 9. aprila Međunarodnog dana arhiva.


Bosanski stećak prof. dr. Azemu Kožaru uručio je direktor Arhiva Federacije BiH prof. dr. Adamir Jerković


(Sarajevo, 8. juni 2018.)Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» IZGORJELA KATEDRALA NOTRE-DAME
16. April 2019 18:10