Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

UPOZORENJE AKTIVISTA: ROHINGYE BI SE PO POVRATKU U MIJANMAR MOGLE SUOČITI S NOVIM MASAKROM
Autor: AA
Objavljeno: 11. June 2018. 15:06:31


Borci za ljudska prava i stručnjaci upozorili su kako sporazum o povratku Rohingya (muslimana iz Arakana) između Ujedinjenih naroda (UN) i Vlade Mijanmara ne garantuje da se narod koji je pobjegao od etničkog čišćenja neće suočiti s novim masakrom.

Koordinator za strateške odnose Koalicije slobodnih Rohingya Maung Zarni i Natalie Brinham, članica Vijeća za društvena istraživanja britanskog Univerziteta Queen Mary, su za Anadolu Agency (AA) napisali zajedničku analizu.

Oni navode kako sigurnosni uslovi u Arakanu trenutno nisu prikladni za povratak izbjeglica. Upozorili su kako bi povratak izbjeglica iz Arakana pod trenutnim uslovima mogao dovesti do novih masakara.

Podsjetili su kako su predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) i Visokog komesarijata za izbjeglice (UNHCR) 6. juna s mijanmarskom vladom potpisali memorandum o razumijevanju.

"Milion arakanskih muslimana koji su od genocida u Mijanmaru pobjegli u Bangladeš ne vjeruju sporazumu koji je UN u Nepidu potpisao s onima koji su počinili ove zločine. Arakanski muslimani od Mirovnih snaga UN-a traže garancije sigurnog povratka kućama", napisali su.

Stručnjaci upozoravaju kako bi arakanski muslimani ovaj sporazum o ponovnom razmještaju mogli poimati kao povratak u polja smrti. Podsjetili su kako je načelnik generalštaba Mijanmara Min Aung Hlaing nazvavši prisustvo Rohingya u Mijanmaru "proizvodom nedovršenog etničkog čišćenja za vrijeme Drugog svjetskog rata" jasno izrazio namjeru u vršenje genocida.

Borci za ljudska prava smatraju kako su UN-ove organizacije, koje su se pitanjem izbjeglica iz Arakana prvi put počele baviti 1978. godine, bile neuspješne da u proteklih 40 godina ublaže patnje Rohingya.

"Njihova uloga koju će imati u olakšavanju povratka iz Bangladeša u Mijanmar je krajnje riskantna. Povratak bi mogao dovesti do novih globalnih masakara arakanskih muslimana, držanja u koncentracionim logorima i ostavljanja ljudi da umru od gladi", upozorili su.

Podaci UN-a pokazuju kako je od 25. augusta 2017. iz Arakana u Bangladeš izbjeglo više od 700.000 ljudi. Međunarodne organizacije za ljudska prava objavljenim satelitskim snimcima dokazale su kako je uništeno nekoliko stotina sela.

UN i međunarodne organizacije za ljudska prava nasilje nad arakanskim mulimanima nazivaju etičkim čišćenjem ili genocidom.

Vlada Mijanmara ulaz u Arakan u velikoj mjeri onemogućuje predstavnicima medija i organizacija, a nije ni ispunila obećanja data u vezi s povratkom muslimana iz Arakana.

Muslimani iz Arakana koji su izbjegli u Bangladeš i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava zabrinuti su zbog mogućnosti da bi povratak izbjeglica u Mijanmar, a da nije za to obezbijeđena sigurna sredina, mogli dovesti do novog etničkog čišćenja.Ostali prilozi:
» OMLADINSKI IFTAR U PENZBERGU
B.net | 14. May 2019 18:29
Ostali prilozi istog autora: