Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Umjesto bajramske hutbe
RAMAZAN POSTAJE MUSLIMANSKI SVJETSKI "BRAND"
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 14. June 2018. 20:06:00

DR. MUSTAFA CERIĆ: Nikada kao ovoga Ramazana i ovoga Bajrama nisam se osjećao ponosnim i sretnim što sam musliman u Europi, koja je u ovom Ramazanu jasno pokazla svoja dva lica - ono svjetlo i ono tamno. Sretan sam što mogu reći da je svjetlo nadvladalo tamu: čuo sam ezan sa Marienplac u Minhenu, vidio sam veliki iftar na trgu u Beču i gledao veličanstven prizor noćnog namaz u Novom Pazaru i Tirani... I, naravno, uživao u ramazanskoj šetnji Saračima, tihom žamoru u haremu Begove džamije i bratskom druženju u Lejletu-l-kadru u Begovoj džamiji...


Naša Bosna, naš Ummet i cijelo čovječanstvo dočekuju sutrašnji Bajram s osjećajem nade i straha. Nada je u vjeri da je moguće da čovjek bude bolji nego što jeste, a strah je da čovjek može biti i gori nego što jeste. Ramazan je bio prilika da muslimani dokažu sami sebi i pokažu cijelome svijetu da se kroz ibadet posta može biti bolji čovjek.

Ako je cijeniti po iftarima, koji su održani ovoga Ramazana na trgovima i hotelima velikih gradova širom svijeta, moglo bi se reći da je Ramazan ispunio svoju svrhu - osnažio je svijest (takvaluk) kod čovjeka da je Svevišnji Bog prisutan ovdje i sada te da čovjek ne može živjeti svoj život kao da Boga nema. Ako je ta ramazanska spoznaja makar malo promijenila čovjekov odnos perma Bogu Svevišnjem, a za dobro i sreću čovjeka, onda možemo reći da smo svi sretni što živimo u ovom vremenu u kojem se ramazanska poruka mira i sigurnosti širi svijetom.

Mir i sigurnost su nada, nemir i nesigurnost su strah. Izvor nade je vjera, izvor straha je nevjera, kao sumnja u namjere drugoga. Svevišnji Bog podsjeća čovjeka da dok god se bude više boja čovjeka nego Boga bit će nemiran i nesuguran, bit će nesretan. Ibadet posta je upravo zato propisan - da čovjeka oslobodi straha od čovjeka i pouči ga da se boji samo Boga, jer tako čovjek snaži svoju dušu i svoje tijelo da izdrži sve prepreke na putu do vlastite sreće. Nije ovo nikakva bajka, već stvarni osjećaj kod svakog čovjeka koji je istinski ispostio Ramazan u ovim dugim danima i kratkim noćima. Običnim jezikom kazano Ramazan postaje muslimanski svjetski "brand" u smislu da muslimani pokazuju da je moguće biti čovjek s toplinom duše i skromnosti duha; da je moguće biti čovjek s integritetom ličnosti i otvorenosti pogleda; da je moguće biti čovjek sposoban za komunikaciju s drugim i drugačijim i biti dostupan svim ljudima dobre volje za opće dobro čovječanstva. Velike su ove riječi i uzvišene su ove misli, kojih neki muslimani nisu dorasli, ali unatoč tome može se reći da svi muslimani imaju razlog da budu ponosni i sretni što pripadaju vjeri, koja ih čini velikim baš zato što ih ne razumiju oni koji ne mogu da izađu iz svog islamofobičnog oklopa.

Nikada kao ovoga Ramazana i ovoga Bajrama nisam se osjećao ponosnim i sretnim što sam musliman u Europi, koja je u ovom Ramazanu jasno pokazla svoja dva lica - ono svjetlo i ono tamno. Sretan sam što mogu reći da je svjetlo nadvladalo tamu: čuo sam ezan sa Marienplac u Minhenu, vidio sam veliki iftar na trgu u Beču i gledao veličanstven prizor noćnog namaz u Novom Pazaru i Tirani... I, naravno, uživao u ramazanskoj šetnji Saračima, tihom žamoru u haremu Begove džamije i bratskom druženju u Lejletu-l-kadru u Begovoj džamiji... I, svakako, razmišljao kako je lijepo biti svoj na svome sa svojima u radosti Ramazana i dijeliti sve to s drugima u komšiluku, jer Sarajevo je baš to, posebno u Ramazanu, komšiluk, koji ima sve što treba da se svako osjeća svoj na svome i oni koji poste i oni koji ne poste, svi se raduju ramazanskim samunćićima, koji će im, zasigurno, poslije Ramazana nedostajati...

Dakako, o našim "strahovima", od kojih se nismo oslobodili ni u Ramazanu, a kamoli nakon Ramazana, drugom prilikom. Bajram je dan dove i nade da nam bude bolje. Zaslužili smo da se makar za Bajram oslobodimo brige, koja nas nakon Bajrama čeka, a to je da mi biramo njih (ili da oni biraju nas) za put do našeg željenog uspjeha na Ovome i obećanom spasu na Drugome svijetu...

Nismo li u Ramazanu dovoljno dozreli da znamo da nema drugoga puta već da se mijenjamo nabolje, svi zajedno, jer Bog neće promijeniti naše teško stanje sve dok se mi ne izmjenimo prema Bogu i prema samima sebi...?

Nismo li u Ramazanu dovoljno shvatili da nam nema drugoga puta već da budemo svi na okupu na istome puto...?Ostali prilozi:
» NEGATORI GENOCIDA U SREBRENICI - VUČIĆ I PUTIN - NISU PRIJATELJI BOSNE I BOŠNJAKA / BOSANACA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. January 2019 16:32
» OTVORENO PISMO IZ SARAJEVA "PRIJATELJU BOŠNJAKA" ALEKSANDRU VUČIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. January 2019 14:52
» BIR RADIO POVEZUJE DUŠE I SRCA MUSLIMANA BOŠNJAKA ŠIROM SVIJETA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. January 2019 14:53
» LAŽNA DRŽAVA REPUBLIKA SRPSKA
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 11. January 2019 16:25
» DUBIČKA DONJA GRADINA DOBIVA NOVI MEMORIJALNI KOMPLEKS
Zijad Bećirević | 02. January 2019 17:30
» DODIKOVO "NJET" - NATO JE PUT NESTANKA BOSANSKOG ENTITETA "REPUBLIKA SRPSKA"
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 28. December 2018 16:03
» „TAMO NAS NEMA A OVDJE NISMO“
Velija Murić | 28. December 2018 15:24
» "SRETAN TI ROĐENDAN", SINE MERJEMIN, I NEKA JE TVOJE I IME MAJKE TVOJE HVALJENO U BOSNI!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. December 2018 15:47
» DODIKOVA LOGIKA O SAMOOPREDJELJENJU OPASNA ZA VUČIĆA I SRBIJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. December 2018 14:19
» ČOVIĆEV BOŽIĆ U BOSANSKOJ DRŽAVI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. December 2018 17:37
» DR. HFZ. HARIS-EF. HADŽIĆ SNIMIO CIJELI KUR’AN NA CD
Mr. hfz. Maid-ef. Ibrahimović | 01. December 2018 16:32
» MELEK SA VIOLINOM
Said Šteta | 27. November 2018 16:35
» ....ON MENI NEMA BOSNE!
Aziz Hurem | 26. November 2018 19:06
» PORUKE ZAVNOBIH SU NAŠE TRAJNO OPREDJELJENJE
Bošnjaci.Net | 25. November 2018 03:23
Ostali prilozi istog autora:
» BOSNO MOJA
10. January 2019 15:54