Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Haberi

Omladinska sekcija džemata Bošnjak u Grazu
NEZABORAVNI I POSEBNI OMLADINSKI IFTAR U DŽEMATU BIKZ BOŠNJAK U GRAZU
Objavljeno: 20. June 2018. 13:06:30


U subotu, dana 19.5.2018. Omladinska sekcija džemata Bošnjak u Grazu, drugom gradu Austrije po veličini, priredila je i organizovala svoj tradicionalni omladinski iftar koji je ujedno i jedan od najvećih iftara koji se organizuje za mlade u Austriji. Ovog Ramazana je prisustvovalo oko 400 mladića i djevojaka kako iz Austrije tako i izvan nje. Ugodan, sadržajan i zabavan program je nastavljen poslije teravih-namaza, a trajao je do ranih sehurskih sati nakon čega je uslijedilo klanjanje sabah-namaza.

Uz pomoć udruženja žena mladi ovog džemata su već od ranih sati krenuli su sa pripremama za nadolazeći događaj. Oko ikindijskog vremena stigli su i prvi ovoramazanski gosti iz glavnog grada Austrije, omladina bošnjačkih džemata Beča. Nakon obavljenog namaza, jedna grupa domaćina zaputila se sa gostima u obilazak grada i njegovih znamenitosti. Kako se vrijeme iftara bližilo tako su i postači pristizali iz različitih krajeva. Marljivi domaćini su selamili i zaželjeli dobrodošlicu musafirima, proveli i pokazali im objekat i prostorije ove zajednice. Ove godine odazvali su se i mladi iz susjednih zemalja na poziv. Tako su došli gosti iz Republike Hrvatske: MIZ Rijeka, MIZ Sisak i MIZ Zagreb. Također dočekani su i gosti iz glavnog grada Slovenije, džemata Ljubljana koji su svojim dolaskom uljepšali ovaj događaj u džematu Bošnjak. Zaista je veliko zadovoljstvo dočekati i primiti goste iz cijele Austrije. Mladi su bili iz sljedećih zajednica: džemat Wels, BKZ Spittal/Drau, BKZ Villach, BKZ Klagenfurt, IKC-GHB Klagenfurt, NUR Linz, džemat DA i HM Linz i Vöcklabruck. Također djevojke i momci iz komšijskog džemata IKC i džemata Kapfenberg te ostali mladi ljudi iz Graza su uveličali ovaj događaj.Sa učenjem ezana i čašom vode i hurmom postači su skupa prekinuli post, nakon čega je zamjenik glavnog imama, Ibrahim ef.Osmanović, predvodio akšam-namaz. Poslije molitve slijedi iftar sa ukusnim i raznoraznim jelima i pićem, dok ih mladi džemata Bošnjak služe sa kolačima i kahvom. U nastavku je vrijeme za jaciju i teravih-namaz. Program je počeo sa odlomcima iz Časnog Kur’ana i kratkim predavanjem glavnog imama hfz. Sabahudina ef.Hasića, a potom se prisutnima obratio predsjednik omladine džemata, Said Omerović, koji je poselamio i zaželio srdačnu dobrodošlicu svim gostima i zahvalio se svojoj omladini na trudu i radu za zajednicu. Veliki udio imala je i marljiva predsjednica sekcije žena džemata Bošnjak, Fikreta Borić, koja se nakratko pridružila i poselamila prisutne. Sjajna i jedinstvena atmosfera nastavlja se kvizom, za prva tri mjesta pripale su skromne nagrade. U nastavku odličnog ramazanskog ambijenta nastavlja se upoznavanje i druženje uz prelijepo izvođenje ilahija i kasida. S jednom zajedničkom fotografijom svih prisutnih zaokružena je ova večer. U međuvremenu pripremljen je sehur i poslije ručka postači su klanjali sabah-namaz.
Sve pohvale, zadovoljstvo i radost ovog ramazanskog dana je usmjereno mladim djevojkama i mladićima džemata Bošnjak na čelu sa Saidom Omerovićem i njegovoj organizatorskoj ekipi, džematskom odboru, glavnom imamu i udruženju žena.

Molimo Uzvišenog Allaha da nagradi svakog pojedinca i junaka ove večeri svojom nagradom, da im podari rahatluk, zdravlje, bereket, snage i volje za zajedničkim radom! Molimo Stvoritelja da vas usreći i bude zadovoljan sa vama! (Jakub Polutan)
Ostali prilozi:
» POSJETE MEDŽLISU ORAŠJE I DŽAMIJI AZIZIJI
B.net | 01. December 2019 14:32
» TRIBINA I DRUŽENJE SA HFZ. NEDIMOM BOTIĆEM
B.net | 30. October 2019 13:17
» AKCIJA "KURBANI 2019"
MINA | 23. July 2019 19:57
» LEJLETU-L- ISRA' I MI'RADŽ OBILJEŽEN U ORAŠKOJ AZIZIJI
Mirsad Arnautalić | 03. April 2019 13:23
» ERDOGAN ĆE OTVORITI JEDNU OD NAJVEĆIH DŽAMIJA U EVROPI
Anadolu Agency (AA) | 25. September 2018 14:02