Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Pregovori sa Srbijom
THACI O GRANICAMA KOSOVA SA SRBIJOM: BIĆE TEŠKO, ALI KOSOVO NEMA ČEGA DA SE PLAŠI
Autor: AA
Objavljeno: 20. June 2018. 14:06:08


Određivanje granice između Kosova i Srbije biće na stolu tokom dijaloga u Briselu, ali ne i pitanje sjevernog djela Kosova, izjavio je danas predsjednik Kosova Hashim Thaci govoreći o početku finalne faze dijaloga Kosova i Srbije, javlja Anadolu Agency (AA).

Thaci je na konferenciji za novinare kazao da sastankom predsjednika Kosova i Srbije, koji je za nedjelju, 24. juna u Briselu, sazvala visoka predstavnica EU Federika Mogerini, počinje finalna faza dijaloga koja treba da se završi historijskim sporazumom Kosova i Srbije.

“Naravno da je naš cilj u ovoj konačnoj fazi dijaloga postizanje pravno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije koji će omogućiti potpunu normalizaciju odnosa između naše dvije države i dva naroda”, kazao je Thaci.

Dodao je da će pregovori biti teški, ali da Kosovo nema čega da se plaši.

"Postizanje sveopšteg sporazuma sa Srbijom neophodno je za težnju naše zemlje da se učlani u Ujedinjene nacije, da se ubrza proces integracija Kosova u Evropsku uniju i NATO i da se obezbijedi zasluženo mjesto Kosovu na međunarodnoj sceni", kazao je Thaci.

On je naglasio da će Kosovo uvijek imati snažnu podršku SAD-a, koje su zaintresovane za postizanje sporazuma, isto kao i zemlje članice EU.

Kosovski predsjednik je naveo da će pitanje granice duge oko 400 kilometara biti na stolu u Briselu i da će se tamo voditi bitka, a ne van stola. On je kazao da Kosovo i Srbija nikada nisu imali granice, ali da postoje Ustav Kosova, Kumanovski sporazum iz 1999. i Ustav Jugoslavije iz 1974. godine.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» U BIH POSTOJE VELIKA BOGATSTVA
26. January 2019 15:11