Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Zlikovac odgovoran za teške ratne zločine i genocid nad Bošnjacima u Višegradu, ako ne budu osigurali neophodne uvjeta u BiH, mogao bi biti pušten na slobodu
FRANCUSKA ĆE BOSNI I HERCEGOVINI IZRUČITI SRPSKOG RATNOG ZLOČINCA RADOMIRA ŠUŠNJARA
Autor: BIRN
Objavljeno: 21. June 2018. 14:06:19


Nakon više od četiri godine, Radomir Šušnjar koji se tereti za ratne zločine u Višegradu, u narednim danima iz Francuske biće izručen bosansko-hercegovačkom pravosuđu, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Prema informacijama do kojih je došao BIRN BiH, dogovoreno je preuzimanje Šušnjara, vrijeme kada će se to desiti, kao i transfer preko države, koja se drži u tajnosti iz sigurnosnih razloga.

Francuske vlasti su dale pet dana bh. vlastima za preuzimanje Šušnjara jer je tako regulisano njihovim zakonima. Ukoliko vlasti u BiH ne osiguraju neophodne uslove, Šušnjar će biti pušten na slobodu.

Šušnjar je uhapšen u Francuskoj prije četiri godine i dva mjeseca, od kada traje proces za njegovo izručenje.

U Bosni i Hercegovini je optužen da je učestvovao u zločinu u Pionirskoj ulici u Višegradu, koji je u javnosti poznatiji kao “živa lomača”. Šušnjar je uhapšen u Francuskoj 4. aprila 2014. godine, a Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena žrtva rata” kazala je da se nada da će ovih dana biti izručen u BiH.

Hasečić je 2016. davala izjavu u Sudu u Parizu, koji je donio odluku o Šušnjarevom izručenju. Nakon razmatranja žalbe, francuski sud je u oktobru 2016. potvrdio prvostepenu odluku da se Šušnjar izruči BiH.

U Tužilaštvu BiH su ranije potvrdili da su izručenje Šušnjara zatražili i prije njegovog hapšenja, još 2013. godine. Optužnica protiv Šušnjara podignuta je 2017. godine.

Tužilaštvo BiH tereti Šušnjara da je na području Višegrada u junu 1992., lično i s drugim pripadnicima paravojnih formacija i Vojske Republike Srpske (VRS), došao do kuće u Pionirskoj ulici u koju su prethodno dovedeni civili bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik, gdje su zatočenicima prijetili da će ih ubiti ukoliko ne predaju novac i dragocjenosti.

Šušnjaru se na teret stavlja da je lično, uz prijetnje i vrijeđanje, vršio pretres civila kako bi se uvjerio da nemaju ništa skriveno.

Iste večeri, kako je navedeno u saopćenju Tužilaštva BiH, Šušnjar je naredio civilima da u koloni pređu u drugu kuću i uđu u prostorije prizemlja, a posljednjeg civila je lično ugurao i zaključao vrata. Nakon toga, kako smatra Tužilaštvo BiH, u prostorije je ubačena zapaljiva eksplozivna naprava, koja je izazvala požar.

“Šušnjar je ubacio ručnu bombu, a istovremeno je iz automatskog oružja pucao po kući kako bi spriječio civile da pobjegnu. U kući je bilo zatočeno 57 civila, među kojima su žene, djeca i starci, koji su živi zapaljeni. Nekoliko ih je uspjelo pobjeći i spasiti se, a posmrtni ostaci ubijenih do danas nisu pronađeni”, navodi Tužilaštvo BiH.

Za zločin u Pionirskoj ulicu pravosnažnom presudom u Haškom tribunalu osuđeni su Milan Lukić na doživotnu kaznu zatvora i Sredoje Lukić na 27 godina zatvora.Ostali prilozi:
» NASTAVLJAMO POMAGATI DJECI
NAP | 22. June 2019 14:42
Ostali prilozi istog autora: