Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Da se zločin nad Bošnjacima ne zaboravi
OBILJŽENA 26. GODIŠNJICA STRADANJA BOŠNJAKA NA PODRUČJU KALINOVIKA
Autor: NAP
Objavljeno: 24. June 2018. 14:06:05


Članovi porodica ubijenih i nestalih, kao i preživjeli logoraši kalinovačkih logora, obilaskom nekadašnjih logora, mjesta torture i ubijanja na području općine Kalinovik, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe obilježili su 26. godišnjicu stradanja civilnog stanovništva tog kraja, javlja BHRT.

Obilježavanje je počelo polaganjem cvijeća na prevoju Rogoj, a zatim ispred Osnovne škole Kalinovik, koja je tokom rata bila pretvorena u logor kroz koji je prošlo više od 1.000 žena, djece i muškaraca.

U logoru je ubijeno 14 muškaraca, a više od 30 žena je silovano, ponižavano, mučeno i maltretirano.

Predsjednik Udruženja članova porodica nestalih osoba sa područja općine Kalinovik „Istina – Kalinovik ‘92“ Samir Vranović je kazao da su ispred osnovne škole u Kalinoviku u kojoj je bio logor, položili cvijeće, odali počast, proučili Jasin.

Po njegovim riječima, u nastavku obilježavanja posjetit će logor Barutni magacin na jelašačkom Polju.

- Bit će odata počast i položeno cvijeće u zloglasnom logoru iz kojeg je odvedeno i ubijeno 87 muškaraca kao i kod štale Tuzlaka u selu Ratine, gdje je strijeljano 25 muškaraca, a potom spaljeno. Posljednja lokacija su tuneli Miljevina, gdje je ubijeno 37 muškaraca koji su zatrpani kamenjem s okolnih brda iznad rijeke Bistrice - kazao je Vranović.

Dodaje da su u identificirali 33 osobe, a tragaju još za četvoricom.

Od ukupno 122 ubijena Bošnjaka u Kalinoviku, do sada je pronađeno i identificirano 79 osoba, a još se traga za 43 osobe bošnjačke nacionalnosti.

Vranović je kazao da današnjem obilježavanju 26. godišnjice stradanja Bošnjaka u Kalinoviku, između ostalih, prisustvuje potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, predstavnici Federalnog ministarstva za boračka pitanja, Ministarstva za izbjegla i raseljena lica, Instituta za nestale osobe BiH, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo, predstavnici nekoliko općina te brojnih udruženja.Ostali prilozi:
» PACK: REGIONU ZAPADNOG BALKA­NA PRIJETI HAOS
Fena | 22. February 2019 14:27
» BOSANSKI JEZIK U BOSANSKOJ KUĆI U BIRMINGHAMU
B.net | 21. February 2019 13:11
Ostali prilozi istog autora: