Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Izbori

Predsjednik BPS-a Sefer Halilović uputio pismo Valentinu Inzku:
SPRIJEČITE PREDSTOJEĆU IZBORNU KRAĐU
Autor: B.net
Objavljeno: 27. June 2018. 15:06:55


Predsjednik BPS-a, Sefer Halilović, uputio je pismo Visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH u kojem se, između ostalog, kaže:

Vama je poznato da je Bosna i Hercegovina u procesu priprema za redovne predsjedničke i parlamentarne izbore. Stranke koje su sada na vlasti i istu obnašaju skoro 30 godina, u parlamentarnoj proceduri opstruirale su bilo koju izmjenu izbornog zakona, pa i izmjene tehničke prirode, koje su bile u funkciji obezbjedjenja regularnosti izbornog procesa.

Zbog toga, tražimo od vas kao Visokog predstavnika međunarodne zajednice, da nametnete Zakon koji je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a nije dobio podršku u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, o tehničkoj podršci izbornom procesu, uvođenjem video nadzora i elektronskog brojanja jer bez ovog zakona, nema fer i poštenih izbora.

Uvodjenjem nadzornih kamera na biračkim mjestima, kao i uvodjenje elektronskog brojanja eliminišu se ustaljeni postupci malverzacija vladajućih stranaka.

To je proces koji se moze realizirati u jako kratkom roku i vi kao neko ko je garant sprovodjenja Dejtonskog procesa dužni ste da obezbijedite punu regularnost izbora jer je naša zemlja sa najvećim brojem nevažecih glasova u Evropi.

Sjedinjene Americke DRZAVE IMAJU REZULTATE U ROKU OD 24 SATA, Turska u roku od 4 sata, Rusija u roku od 24 sata, Njemacka u roku od 24 sata, kao i ostale evropske zemlje, dok samo u Bosni i Hercegovini, koja ima samo oko 2 miliona registriranih birača proces traje i po vise od 30 dana. - napisao je, između ostalog, u svom pismu, upućenom Visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH, predsjednik BPS-a g.Sefer Halilović.

Na kraju svog pisma predsjednik Halilović je pozvao g.Inzka da preduzme mjere iz djelokruga njegovih ovlaštenja i uvede minimum regularnosti u izborni proces u Bosni i Hercegovini.Ostali prilozi:
» ZATVORENA BIRALIŠTA U BIH
AA | 07. October 2018 19:37
» U TOKU GLASANJE NA OPĆIM IZBORIMA U BIH
AA | 07. October 2018 12:10
Ostali prilozi istog autora: