Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

STRANKE ZA BIH TK: MINISTAR JOVANOVIĆ NIJE UPUTIO DOPIS PREMA VLADI TK
Autor: B.net
Objavljeno: 29. June 2018. 15:06:22


POVODOM posljednje izjave Premijera Tuzlanskog kantona gospodina Suljkanović Jakuba u dnevniku 2. RTV TK od 27.06.2018.godine a u vezi reprezentativnosti Sindikata doktora i stomatologa TK primorani smo istu demantovati iz slijedećih razloga:

Premijer Tuzlanskog kantona gospodin Suljkanović Jakub izjavljuje da je bivši ministar u Vladi TK Zoran Jovanović dao reprezentativnost SDMiS TK-a što je sasvim neprihvatljiv, jer ostvarivanje prava na nešto ne zavisi od pojedinca već od Zakona, e je u ovom slučaju Zakon o radu FBiH omogućio navedenom sindikatu dobijanje reprezentativnosti.

Nakon 13.09.2017.godine pod pritiskom ministra zdravstva TK gospodina Bahrudina Hadžiefendića tadašnji Premijer TK-a Bego Gutić je tražio od ministra Jovanovića da poništi Rješenje o reprezentativnosti SDMiS TK što je isti odbio jer po Zakonu donosilac rješenja isto ne može poništiti.

Vlada TK je tada zatražila informaciju o postupku izdavanja reprezentativnosti za navedeni sindikat i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak je istu dostavilo na narednu sjednicu, tj.10.10.2017.god. te je Vlada TK po pravu nadzora ukinula izdatu reprezentativnost SDMiS TK od 13.09.2017.godine iako je i tada ministar Jovanović branio stav ministarstva da je reprezentativnost od navedenog datuma legalna.

Iz ovoga obrazloženja da se zaključiti da ministar Jovanović nije uputio dopis prema Vladi TK sa zahtjevom da se ukine reprezentativnost SDMiS TK već da se radi o Informaciji o postupku izdavanja reprezentativnosti.

Na kraju nas začudjuje da je Vlada TK dala “sporna“ prava SDMiS TK iako ona nisu propisana ZAKONOM te se pitamo da li nečije pravo zavisi od volje pojedinaca i da li se još više povećava pravna nesigurnost gradjana u TK kroz zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja.

A kako bi donekle popravili budžet ZZO TK da li ZZO ili nadležno Ministarstvo zdravstva TK su na štetu gradjana tj.pacijenata i to jedne od naj ranjivijih grupa - DIJABETIČARA izmijenili visinu naknade za nabavku trakica za mjerenje šećera u krvi te sa dosadašnjih 50 trakica za 3.mjeseca pacijent može dobiti trakice u protuvrijednosti od 20 KM ili brojem oko 27 trakica za 3 mjeseca.

Pa ovdje se radi o živim bićima od novorodjenčeta do osoba u trećoj dobi a dijabetes kao bolest nije bezazlena i sa godinama ista uzima maha i napada sve organe ljudskog tijela, te ako nema adekvatnog liječenja i kontrole društvo dobija sve teže bolesnike.

Na kraju se moramo zapitati da li je aktuelnoj vlasti u cilju društvo sa što više bolesnih gradjana ili zdrava, mlada i progresivna društvena zajednica.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: