Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Zdravstveni fakultet u Bihaću
ZNAČAJ I METODOLOGIJA SOCIJALNE ANAMNEZE
Autor: Said Šteta
Objavljeno: 30. June 2018. 12:06:16


Socijalna osjetljivost društva u tranziciji kakvo je Bosna i Hercegovina, čini se, svakim danom dobija sve više na značaju. Pored izražene nezaposlenosti, frustriranosti mladih, dodatnu složenost čini priliv velikog broja migranata u našoj zemlji. Ono što je posebno vrijedno istaći, da su se u svom djelovanju udružili predstavnici akademske zajednice, stručni radnici ustanova i predstavnici vlasti. Tako je u petak, 29. juna na Zdravstvenom fakultetu u Bihaću, održan stručni skup na temu “Značaj i metodologija socijalne anamneze”.

Moderatorica skupa, predstavnica Udruženja socijalnih radnika USK, mr. sc. Amela Toromanović, naglasila je da ovaj stručni skup, predstavlja važan početak unapređenja rada socijalnih radnika. Dekan Fakulteta zdravstvenih studija, prof. dr. Ekrem Pehlić, izrazio je dobrodošlicu i poVelio uspjeh u radu skupa. Ministar zdravstva, rada i socijalne politike USK, dr. Hazim Kapić, ukazao je na značaj anamneze kao osnove za valjan rad socijalnih radnika, te proglasio skup otvorenim.Predsjednik Saveza udruženja socijalnih radnika FBiH, dr. sci. Mirnes Telalović, naglasio je da nije slučajno da se razgovara baš o ovoj temi, jer su odlučni nastaviti razvijati metodologiju anamneze. Često se dogovaramo a da dogovoreno ne sprovedemo potpuno u praksi. Cilj ovog skupa je upravo sprovođenje dogovorenih mjera i radnji u praksi, naglasio je dr. sci. Telalović.

Predstavnik misije OSCE-a, govorio je o pomoći u pogledu socijalnih prava, izgradnje kapaciteta socijalne zaštite, te uspostave saradnje socijalnih radnika unutar Bosne i Hercegovine.U uvodnom dijelu obratio se i pomoćnik federalnog ministra, gospodin Miroslav Jurešić, istakavši da ono što je posebno pozitivno za ovaj skup, jeste da se ovakvim dogovorima bez obzira na okolnosti može doći do valjanih rezultata. Nakon uvodnih obraćanja, o značaju i cilju socijalne anamneze govorila je prof. dr. Suada Buljubašić, sa fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Između ostalog, prof. dr. Buljubašić je istakla, da je anamneza jedan od najznačajnijih pisanih dokumenata u radu socijalnih radnika. Ona je u svom stručnom izlaganju pojasnila do najsitnijih detalja sve ono što čini socijalnu anamnezu, i time otvorila veoma plodnu diskusiju u koju se uključio i dr. Kapić, ministar USK, te pomoćnik ministra ZDK, gospodin Edin Arnaut. Živimo u veoma frustrirajućem društvu, nezaposlenosti, alkoholizma, te je zato anamneza najvažniji dokument u dosijeu jednog klijenta, rekla je u završnici svoga izlaganja prof. dr. Buljubašić.Doc. dr. Sena Družić, profesorica na bihaćkom Univerzitetu i dugogodišnji socijalni radnik sa veoma bogatim iskustvom, prezentovala je model socijalne anamneze u Unsko-sanskom kantonu. Anamneza govori o našoj stručnosti, o našem znanju i pristupu poslu,koji nas obavezuje, istakla je na kraju doc.dr. Družić. U nastavku je učešće u radu uzela Samra Mehić, dipl. scr., kao predstavnica kantonalnog udruženja USK.

Prezentaciju prijedloga Zakona o djelatnosti socijalnog rada Federacije BiH, izložio je pomoćnik federalnog ministra i predsjednik radne grupe, gospodin Miroslav Jurešić, dok je o značaju etičkog kodeksa govorila prof. dr. Sanela Šadić, sa Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva.

Na kraju, socijalni radnici Mirza Tešnjak i Samir Hrustić, prezentirali su slučajeve iz prakse i model socijalne anamneze u Centru za socijalni rad Zenica, čime je stavljen i pečat na ovaj stručni skup. Jednoglasnim usvajanjem zaključaka koje je izložio dr. sci. Mirnes Telalović, stručni skup je uspješno završen. Ono što me kao bilježnika ovog skupa posebno dojmilo jeste veoma pozitivna atmosfera među učesnicima i opredijeljenost za rad, uz uvažavanje mišljenja i sugestija u toku rada na skupu, ali i tokom neformalnog druženja. To potvrđuje da socijalni radnici, uz pomoć akademske zajednice i predstavnika vlasti, jasno grade svoj put unapređenja socijalne zaštite u Bosni i Hercegovini.
Ostali prilozi:
» BUDIMO BOLJI I DRUŠTVENO KORISNIJI
Mensud Alićušić | 19. September 2018 14:31
» RUPA U KAMENU
Said Šteta | 05. August 2018 15:42
» EMANET VJERE I EMANET DOMOVINE
ICNAB | 21. July 2018 12:38
» SJEĆANJE NA ŽRTVE GENOCIDA U PODRINJU
Said Šteta | 06. July 2018 13:40
» NEKA PROŠLOST BUDE SNAGA ZA BUDUĆNOST
Mensud Alićušić | 04. July 2018 14:52
» ZNAČAJ I METODOLOGIJA SOCIJALNE ANAMNEZE
Said Šteta | 30. June 2018 12:52
» "HEROJSKA CERSKA" AUTORA ELMEDINA SELIMOVIĆA
Eset Muračević | 27. June 2018 16:54
Ostali prilozi istog autora:
» PORED PUTA STRAŠILA
16. September 2018 20:25
» SAN SUADE SULJIĆ-SOKOLOVIĆ
13. September 2018 17:55
» PJESMA SINU
08. August 2018 13:20
» RUPA U KAMENU
05. August 2018 15:42
» MOJOJ NEJRI
14. July 2018 12:31
» AMINA ILI MELEK
01. June 2018 16:28
» IFTARENJA
21. May 2018 18:41
» ODRAZ U OČIMA
18. April 2018 18:15
» MAJKA SALIHA
29. March 2018 14:38
» DAN KADA SU ODSJECALI RUŽE
08. March 2018 20:41