Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

JEDNOMJESEČNI PRITVOR ZA SRPSKOG ZLOČINCA DANETA LUKAJIĆ, KOMANDANTA ZLOGLASNOG LOGORA MANJAČA
Autor: B.net
Objavljeno: 02. July 2018. 14:07:25


Županijski sud u Zagrebu odredio je jednomjesečni pritvor penzionisanom pukovniku Vojske Genocidne tvorevine Danetu Lukajiću, komandantu zloglasnog logora Manjača.

Zlikovac Dane Lukajić (67) uhapšen je u subotu, 30. juna 2018., na graničnom prelazu u Ličkom Petrovom Selu. Njega su hrvatski policajci izveli iz autobusa kojim je grupa Srba putovala na obilježavanje 77 godina od stradanja Srba u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske je saopćilo da je Lukajić, nekadašnji oficir u organima sigurnosti Pete vojne oblasti JNA, uhapšen zbog sumnje da je "počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u logoru Manjača kod Banjaluke 1992. godine.

Devedesetih godina prošlog vijeka prošlo je hiljade civila nesrpske nacionalnosti kroz zloglasni srpski logor Manjača, smješten u blizini Banje Luke. Tačan broj onih koji nisu preživjeli neopisive torture nije poznat, ali na tom mjestu danas ništa ne ukazuje da su godinama zvjerski mučeni svi oni koji nisu pripadali srpskom narodu.

Godine 1991. a posebno 1992. do zazvranja, kroz ovaj zloglasni srpsko koncetracioni logor je prošlo od 5000 - 8000 Bošnjaka i Hrvata. Nakon brutalnih zlostavljanja i slovanja, ubijeno je više stotina logoraša. Nakon međunarodnog pritiska logor je navodno bio zatvoren krajem 1992., međutim od 11992-95. otkriveno je da su i dalje zatvarali bošnjačke civile.
Međunarodni sud pravde za ratne zločine navodi da je u blizini logora pronađena masovna grobnica sa 540 leševa, koji su "vjerojatno iz Manjače", taj broj nije konačan, niti su sve masovne grobnice otkrivene, jer su ratni zločinci, među kojima je i uhapšeni zloglasni komandant Dane Lukaić, sa zločincima iz zloglasne JNA; Vojske i policije Genocidne tvorevine, nakon brojnih ubistava, prikrivali su ostatke tijela ubijenih žrtava genocida.

Lukajić u istražnom zatvoru zbog zlostavljanja hrvatskih zarobljenika na Manjači

Novinaska agencija FENA je objavila, da je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv državljanina Bosne i Hercegovine Dane Lukajića (1950.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava - ratnim zločinom protiv zarobljenika.

Postoji osnovana sumnja da je od 8. do 16. rujna 1992. u logoru ratnih zarobljenika Manjača pored Banja Luke, kao kapetan I klase Vojske Republike Srpske i vođa operativnog tima Organa bezbednosti zaduženog između ostalog za prikupljanje obavještajnih podataka od ratnih zarobljenika, imao stvarne i formalne ovlasti nad podređenim pripadnicima Vojske Republike Srpske koji su osiguravali navedeni logor ratnih zarobljenika, postupao protivno odredbama članka 13.,14. i 17. III Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima od 12. kolovoza 1949.

Sumnjiči ga se da je prilikom ispitivanja dvojice zarobljenih pripadnika HOS-a kao i drugih za sada nepoznatih zarobljenika, u više navrata zapovijedio podređenim pripadnicima Vojske Republike Srpske da zlostavljaju i tjelesno ozljeđuju ratne zarobljenike, što su ovi i radili i u više navrata udarali ih nogama, palicama i drugim predmetima po čitavom tijelu i spolovilu, vješajući ih o strop.

Jednom zarobljenom pripadniku HOS-a gurali su palicu u anus te je okrivljenik osobno prilikom ispitivanja tog istog zarobljenika u dva navrata, udarao ga drškom pištolja po glavi, stolicom po leđima i palicom po spolovilu. Također je zapovjedio podređenim pripadnicima Vojske Republike Srpske da u njegovoj prisutnosti udaraju i zlostavljaju prije spomenutog zarobljenika što su oni i činili te imenovanog udarali rukama, nogama, palicama i drugim predmetima po čitavom tijelu te jednom prilikom čekićem po šaci desne ruke dok mu ju je on držao, priopćilo je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske na svojim internetskim stranicama.

Nakon što je okrivljenik ispitan pred državnim odvjetnikom, sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu, odredio je istražni zatvor protiv Lukajića u trajanju od 30 dana temeljem odredbe članka 123. stavak 1. točka 1. i 4. Zakona o kaznenom postupku.Ostali prilozi:
» BOSANSKI JEZIK U BOSANSKOJ KUĆI U BIRMINGHAMU
B.net | 21. February 2019 13:11
Ostali prilozi istog autora: