Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Njemačka: U povodu 11. jula - Internacionalnog dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici
U DORTMUNDU ODRŽAN MARŠ MIRA SREBRENICA
Autor: B.net
Objavljeno: 11. July 2018. 01:07:20


U povodu 11. jula - Internacionalnog dana sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, u Dortmundu, u subotu, 07.jula 2018. godine, održan je tradicionalni 4. Marš mira -Srebrenica.

Genocid u Srebrenici je najveći zločin Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Srpsko-crnogorski agresori hiljadama nevinih duša u julu 1995. godine je na najgori mogući način oduzeli život, pogotovo dječacima koji su oteti iz naručja svojih uplakanih majki, nani, sestara...

Učesnici marša u Dortmundu obilježili su Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, sjećajući se na sve naše žrtve, na bol i tugu, sa porukom;- Ne smijemo zaboraviti žrtve genocida. Moramo se sjećati!
Dužni smo to prema svim nevinim žrtvama čije se kosti i dan danas pronalaze u šumama između Srebrenice i Tuzle.
Moramo pričati o tome, podsjećati, ne smijemo nikad dozvoliti da žrtve genocida u Srebrenici i drugim gradovima u BiH, padne u zaborav. Svi smo mi Srebrenica, i svakoga od nas mora da se tiče!Organizatori su se zahvalili svim učesnicima Marša mira, posebno njemačkim političarima Anja Butschkau i Volkan Baran iz Parlamenta Rajne i Vestfalije, te svećenik Don Zrnko Brković iz Hrvatske katoličke crkve iz Dortmunda koji je u svom obraćanju pozvao i molio za mir. Također je zahvalnost upućena bošnjačkim imamima: Muameru ef. Mujarić iz Džemata, Harisu ef. Kalaču iz Sandžačke džamije u Dortmundu koji su učili dovu za žrtve genocida.Zahvalnost je upućena organizatorima “Marša mira Srebrenice u Dortmundu 2018”: Amiru Aletiću, Mehmedu Valjevcu, Arminu Sućeski i Mirzetu Gogiću koji od jula 2015., pod pokroviteljstvom Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj organiziraju Marš mira i sjećanja na 11.07.1995.

Yahvalnost je upućena učencima bosanske škole u Dortmundu koji su uložili veliki trud i na visokom nivou izveli recitacije i proučili ilahije, kaside. Vi ste naš ponos, vi ste naša budućnost.

Vidimo se naredne godine u još većem broju, in sha Allah, poručili su na kraju komemoracije!

(Tekst - foto: Merjem Lušija)Ostali prilozi:
» DR. CERĆ: POSTAJE LI BOSNA VAZAL SRBIJE?
B.net | 15. November 2018 20:08
Ostali prilozi istog autora:
» OVA KNJIGA BORI SE ZA ISTINU!
03. November 2018 13:53