Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ODRŽANA KOMEMORACIJA POVODOM 23. GODIĐNJICE OD GENOCIDA U SREBRENICI U WINDSORU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 15. July 2018. 05:07:32
Veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, borac za ljudska prava i kanadski parlamentarac Brian Masse i dr. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada


U organizaciji bosanskohercegovačkog kluba Windsor i pod pokroviteljstvom mnogobrojnih prijatelja istine i pravde u Kanadi u subotu 14. jula ispred prvog spomen obilježja žrtvama genocida u Srebrenici i BiH, odžana je komemoracija povodom 23. godišnjice genocida u Srebrenici.

Spomenik u Windsoru je trajno svjedočanstvo da će se pamtiti ovaj genocid u Srebrenici i BiH u ime istine i pravde bez kojih nema bolje budućnosti BiH i Evrope. Komemoraciji su prisustvovali Brian Masse, član Kanadskog parlamenta, dr. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada i predstavnivi bosanskohercegovačkih organizacija iz Ontaria. Na komemoraciji se posebno obratio Brian Masse koji je sa emocijama govorio o rano preminulom velikom aktivisti Senadu Alićehajiću. Istakao je značaj rada Instituta za istraživanje genocida Kanada i obečao da će i dalje raditi za istinu i pravdu u BiH.

U izjavi za javnost poslije komemoracije dr. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada je istako: "Izražavam zahvalnost Kanadi što je: priznala bosanski jezik kao World heritage language; što se bošnjačko narodno ime upotrebljava u statističkim i drugim kanadskim podacima; što je Parlament Kanade usvojio dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici i BiH; što su gradovi Hamilton i Windsor odali počast žrtvama genocida u Srebrenici; što kanadska Vlada obilježava 31. maj kao Svjetski dan bijelih traka; što je Vlada Kanade zatražila primjenu odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti proslave 9. januara; što se u Kanadskom muzeju za ljudska prava nalazi stalna izložbena postavka o genocidu u Srebrenici i BiH; što se prepoznaje značaj Dana nezavisnosti BiH i Dana državnosti BiH, kao i otvaranje spomenika u Windsoru. Kanadska vlada u kontinuitetu na poseban način ispoljava senzibilitet i pijetet prema žrtvama genocida u BiH, a posebno u Srebrenici. To potvrđuje i podizanje spomen obilježja žrtvama genocida u Srebrenici u Windsoru, koje će sve nas preživjele žrtve genocida, svjedoke i potomke i slobodno demokratsko društvo Kanade, koje ima razvijenu, ne samo individualnu, već i društvenu svijest o tome, trajno podsjećati na najveće zlo izvršeno nad nevinim, golorukim, bespomoćnim i nevinim ljudskim bićima samo zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti kao takve. Na kraju želim odati posebno priznanje u ime Kanadsko bosanske zajednice gospodinu Brian Masse, članu Kanadskog parlamenta za izvanrednom liderstvu u borbi za istinu i pravdu, za ljudska prava i slobode u svijetu, a posebno u BiH. Njegova borba za bolju državu BiH je primjer mnogim političarima kako u državi BiH, tako i u svijetu kako se treba odnositi prema jednoj maloj državi i njenim građanima koji su bili predmet dvostruke agresije i genocida.


Dio prisutnih na komemoraciji u WindsoruOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: