Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

PANDUREVIĆ: DODIK I ŠPIRIĆ ZASLUŽNI ZA TRASIRANJE NATO PUTA BIH
Autor: Fena
Objavljeno: 16. July 2018. 15:07:53


Potpredsjednica SDS-a Aleksandra Pandurević pozvala je danas funkcionere SNSD-a da se, kako je rekla, prestanu baviti zastrašivanjem naroda NATO-savezom, britanskim špijunima, kao i "obojenim revolucijama".
- SNSD mora da bude svjestan da time iz RS tjera narod, koji je u konstantnom strahu, jer sve izgleda kao da će svakog trenutka početi rat, – upozorila je ona.

Umjesto toga, pozvala je da se razgovara o načinu kako smanjiti cijene goriva, poboljšati standard ljudi, stvoriti ambijent da mladost ostane u RS, da svi budu bezbjedni, kao i da se počnu otvarati radna mjesta i vrati povjerenje u institucije.

- Razumijem da Milorad Dodik, Nikola Špirić i Dušanka Majkić osjećaju potrebu da svaki dan izađu u javnost i kažu: 'Ja sam protiv NATO-а' jer su svjesni činjenice da su upravo oni, zajedno sa Nebojšom Radmanovićem i Anom Trišić-Babić, zaslužni za trasiranje NATO puta koji je zaustavljen njihovim izlaskom iz vlasti na nivou BiH, – dodala je Pandurević.

Apsurdno je, smatra, da Majkić koja već dva mandata sjedi u Skupštini NATO-a i tjesno sarađuje sa NATO "nekome drži lekcije".

- Bit će da je zaboravila da je ona glasala, a njen stranački kolega Nikola Špirić potpisao Zakon o odbrani BiH, te da je u vrijeme dok je bio predsjedavajući Vijeća ministara kao svoj strateški cilj isticao 'ubrzan prijem BiH u NATO'. Također, brojni su sporazumi o saradnji sa NATO savezom, koje su potpisali Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, uključujući i onaj o ubrzanom dijalogu sa NATO, – navela je potpredsjednica SDS-a.

Podsjeća i da je u martu 2008. godine, u Kasarni “Treći maj” u Doboju, potpisan Sporazum o konačnom raspolaganju pokretnom vojnom imovinom. Sporazum su potpisali Milorad Dodik kao predsjednik Vlade RS i Nikola Špirić kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Ona je dodala i da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović potpisao u junu 2009. godine formalni zahtjev BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP), i u svom pismu NATO-u zamolio za što brži prijem BiH u NATO.

- Nastavak SNSD-ovog puta u NATO bio je u martu 2010. godine kada se predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić u Briselu sastao sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fogom Rasmusenom i učestvovao na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta NATO-a. Špirić je ocijenio je da će članstvo BiH u Akcionom planu NATO-a (MAP) ojačati iznutra BiH i njenu stabilnost, – podsjetila je potpredsjednica SDS-a.Ostali prilozi:
» ODRŽANA SKUPŠTINA MEDŽLISA IZ-E BAJERN
B.net | 25. March 2019 18:52
» SABIT KOBILJAK PONOVO NA ČELU PATRIOTSKE LIGE
Eset Muračević | 25. March 2019 18:29
» U MINHENU ZAJEDNO PROTIV ISLAMOFOBIJE
B.net | 25. March 2019 01:21
Ostali prilozi istog autora: