Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Komentar dana
KAKO VASIĆEVE I DODIKOVE PRIMITIVNE PORUKE MIJENJAJU BOŠNJAKE/BOSANCE - NABOLJE?
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 21. July 2018. 11:07:22


Nije Vasić najavio novi genocid nad Bošnjacima slučajno, niti se Dodik narugao ezanu u Banjoj Luci nasumce. To je izraz njihovog urođenog i nasljeđenog primitivizma, od kojeg se ne mogu izliječiti. Naime, riječ primitivizam, koja je nastala od latinske riječi primitivismum, definira se na ćirilici srpskog jezika ovako:

“Примитивизам је свe оно неадекватно понашање особе или групе људи, тј. понашање које није у складу са већ одређеним оквирима понашања ментално здраве особе или више особа у међусобној комуникацији”. Nadalje, “примитивци сматрају да ће уз примитивне начине понашања на најлакши начин доћи до масовног успеха код шире масе, јер имају способност надања да ће њихов примитивизам бити препознат као авангарда или необичан дар”.

Obojica, hem Vasić hem Dodik, znaju da “njihovo ponašanje nije u skladu sa već određenim okvirima ponašanja mentalno zdrave osobe”, ali oni znaju i da će “njihov primitivizam biti prepoznat kao avangarda” u srpskom narodu. To je znao i Milošević, to je znao i Karadžić, to sada znaju i Vasić i Dodik. Nema tu ništa novoga i nepoznatoga. Sve je isto i sve se ponavlja po istom scenariju srpskog političkog primitivizma. No, ima tu samo jedna mala, ali važna razlika, koju Vasić i Dodik još nisu dovoljno shvatili, a to je da Bošnjaci / Bosanci nisu isti kao u ranom i kasnom dobu Miloševićevog i Karadžićevog primitivizma. Naime, u to doba Bošnjaci/Bosanci su bili hipnotizirani Miloševićevim i Karadžićevim političkim primitivizmom pa nisu bili u stanju razumjeti šta im se sprema i kuda ih taj otrovni primitivizam može odvesti. Sada Bošnjaci/Bosanci razumiju Vasićev i Dodikov primitivizam, kao i primitivizam beogradskog novinara Zlokobnog Marića.

Evo kako Bošnjac/Bosanci počinju razmišljati nakon Vasićevog i Dodikovog opetovanog primitivizma. Naime, ovih dana mi je jednan Bošnjaka/Bosanca postavio zanimljivo pitanje: “Zašto mi branimo Dodiku da ode iz Bosne? On stalno ponavlja, naročito kad je u Beogradu, da ne voli Bosnu te da će bosanska država propasti. Onaj koji tako govori o bosanskoj državi ne zaslužuje da ga Bosna nagovara da u njoj ostane. Naprotiv, takvima treba reći da idu iz Bosne i to što prije. Neka ide gdje mu je dragu u Srbiju, ali nema pravo ništa ponijeti iz Bosne. Sve dok se ne kaže Dodiku da ide iz Bosne, on će vikati da će se odcjepiti, te da će raditi protiv bosanske države i da će Bosni prkositi svojim primitivizmom… Onoga trenutka kad mu Bosna kaže sikter zato što me mrziš, Dodik će prestati da maše zastavu o srpskom separatizmu ili o srpskom iredentizmu”, – zaključuje ovaj Bošnjak/Bosanac. Moram reći da sam bio zatečen ovim pitanjem i ovim razmišljanjem jednog Bošnjaka/Bosanca, jer dosada nisam ni čuo ni vidio Bošnjaka/Bosanca, koji bi mogao postaviti ovako pitanje i ovako rezenovati u smislu: “Šta ga imaš moliti, neka ide u Srbiju kad je navro, ali Bosnu ne smije dirati, Bosna ostaje tu gdje je uvijek bila u svojim granicama od Drine do Une i od Save do Neretve".

A onda me ovaj odvažni Bošnjak/Bosanac oštro pogleda, pa nastavi: “Znaš, razmišljao sam i oko toga da li je Bosna “islamska” ili nije? Svi znaju da nije, ali ipak nas stalno zbog toga optužuju i stalno nam zbog toga prijete. Mi nikad nismo izustili da hoćemu “islamsku Bosnu”. Naprotiv, kad god imamo priliku mi se pravdamo i peremo od toga, ali džaba, oni nas i dalje optužuju za to. Onomad nas nasikirani Čović optuži u sred Brisela da mi od Bosne pravimo "islamsku državu". Nešto, mislio sam da ako bisno mi izustili da hoćemo “islamsku Bosnu”, oni bi, vjerovatno, prestali da nas zbog toga optužuju, već bi nastojali da nas od toga odgovore i ponude nam baš ono što nama treba – građansku bosansku državu, koja se po hitnom postupku prima u EU i u NATO. Ja sam, veli ovaj malo čudni Bošnjak/Bosanac, naučio nešto svih ovih godina rata i mira, a to je da te Europa sluša i razumije tek onda kad shvati da joj ugrožavaš njen mir i sigurnost. Sve dok si fin i kooperativan, Europa te ne primjećuje, već ti nameće pravilo da “onaj koji je zločast treba ga nagraditi zato što može biti još zločastiji, a onaj koji je dobar treba ga kazniti zato što može biti još bolji”.

Eto, tako Vasićeve i Dodikove primitivne poruke mijenjaju Bošnjake/Bosance – nabolje za Bosnu i za bosanski patriotizam, bosansku odvažnost i odlučnost. Ali, iznad svega, Vasićeve i Dodikove primitivne poruke mijenjaju bosansku svijest na način da za sve za što se optužuje Bosnu ne treba Bosna da se pred njima ni pravda ni pere od njihovih primitivnih optužbi, već Bosna treba da im u lice kaže da je ponosna baš na ono za što je optužuju – na islamsku kulturu, na bosanski ezan, na bosansku čast i bosansko dostojanstvo. Samo tako mi Bošnjaci/Bosanci možemo pobijediti taj njihov prokleti primitivizma.

:::
Danas smo sa Prijedorom uz ovu dovu:
Neka tuga bude nad!
Neka osveta bude pravda!
Neka majčina suza bude dova!
Bože Milostivi, neka se više nikada i nikome ne ponovi Prijedor!
Amin!Ostali prilozi:
» ČIJI JE STAV STAVA O ISLAMSKOJ ZAJEDNICI U SANDŽAKU
Dr. Jahja Fehratović | 20. February 2019 17:54
» ODLAZAK GAZIJE BOSNE ZEJDA DUKMENIĆA
Elmedina Muftić | 12. February 2019 14:13
» VRIJEME JE ZA NAŠU ČVRSTU LINIJU DUHOVNE ODBRANE!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. February 2019 18:49
» INZKO, ZABRANITE LAŽNU KOMISIJU I ZABRANITE NEGACIJU HOLOKOUSTA I GENOCIDA U SREBRENICI I BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. February 2019 21:48
» POZIV ZA RAZUMNO PONAŠANJE
Mr. Milan Jovičić | 04. February 2019 16:50
» JE LI OSUĐENI RATNI ZLOČINAC MOMČILO KRAJIŠNIK ZLOKOBNI VJESNIK NOVOG GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA/BOSANCIMA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. February 2019 14:10
» INDIVIDUALNO I KOLEKTIVNO, ZAUSTAVIMO NEGACIJU GENOCIDA NAD BOŠNJAČKIM NARODOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. January 2019 16:10
» KO JE VELIKI BRAT U SRBA - VUČIĆ ILI DODIK?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. January 2019 02:15
» NEMA KOMPROMISA OKO BOSNE, NAŠE SLOBODE I SIGURNOSTI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. January 2019 16:58
» PONOSNIM GRAĐANIMA, JEDINE NAM DOMOVINE, BOSNE I HERCEGOVINE!
Mr. Milan Jovičić | 24. January 2019 15:19
» BOSNA PRIZNAJE, A SRBIJA NE PRIZNAJE, ALI JE I ONA POD PROTEKTORATOM!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. January 2019 17:04
» NEGATORI GENOCIDA U SREBRENICI - VUČIĆ I PUTIN - NISU PRIJATELJI BOSNE I BOŠNJAKA / BOSANACA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. January 2019 16:32
» OTVORENO PISMO IZ SARAJEVA "PRIJATELJU BOŠNJAKA" ALEKSANDRU VUČIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. January 2019 14:52
Ostali prilozi istog autora:
» PSIHIČKI GENOCID
13. February 2019 15:48
» PRINCIPI LJUDSKOG BRATSTVA
04. February 2019 20:25