Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

'PEČAT SLOBODI': OBILJEŽENO SPAJANJE PRIPADNIKA ARMIJE RBIH I HRVATSKE VOJSKE KOD CAZINA
Autor: AA
Objavljeno: 06. August 2018. 19:08:05


Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na šehidskom spomen-obilježju u mjesnoj zajednici Tržačka Raštela započela je manifestacija "Pečat slobodi" koja se već tradicionalno održava pune 23 godine u znak sjećanja na hrabru borbu za slobodu pripadnika 5. korpusa Armije Bosne i Hercegovine.

Prigodnim obraćanjima na platou u neposrednoj blizini mosta na rijeci Korani, gdje su se 6. augusta 1995. godine susreli general Atif Dudaković, ratni komandant Petog korpusa Armije Republike BiH i hrvatski general Ivan Mareković i simbolično ozvaničili spajanje dvije oslobodilačke vojske, visoke zvanice iz političkog i vojnog života Unsko-sanskog kantona podsjetile su na značaj borbe koju je nekadašnji Bihaćki okrug vodio 1.201 dan okružen agresorima čiji napadi gotovo da nisu prestajali.

- Ovo je za nas najznačajniji datum kada je u pitanju odbrambeno-oslobodilački rat i 'Pečat slobodi' je manifestacija na koju uvijek s dostojanstvom dolazim. Velika mi je čast što sam imao priliku da na ovom mjestu govorim o tim značajnim historijskim događajima mladim naraštajima koji su dana ovdje bili. Žao mi je što general Atif Dudaković nije danas ovdje s nama, jer on nikada do sada nije izostao s ovakvih događaja -, istakao je premijer USK Husein Rošić.

Za Nermina Ogreševića, gradonačelnika Cazina, ovo je također najznačajniji datum, prije svega što je ovo i Dan grada Cazina, ali i zbog činjenice da je upravo na ovaj dan deblokiran cijeli današnji Unsko-sanski kanton, javlja Anadolu Agency (AA).

- Taj datum za nas označava uspjeh i činjenicu da je naša borba uspjela i da je uspjela država Bosna i Hercegovina, te da ciljevi agresora i okupacija naše zemlje nije uspjela. Danas evo imamo državu i šansu za izgradnju bolje budućnosti -, kazao je Ogrešević.

Hamdija Abdić Tigar, ratni komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije Republike BiH, naglašava da su se jedinice 5. korpusa s Hrvatskom vojskom spojile 5. augusta u jutarnjima satima, ali su se nakon toga dogovorili da se zvanično, za kamere, susretnu 6. augusta na mostu preko Korane.

- Mi smo već 4. augusta ušli u Ličko Petrovo Selo, da bismo 5. augusta oslobodili Korenicu i Rakovicu, onda smo zajedno s Hrvatskom vojskom imali ujedinjavanja ovamo prema Velikoj Kladuši, a onda po dogovoru između komandanta 5. korpusa Atifa Dudakovića i generala Ivana Marekovića napravili spoj ovdje u Tržačkim Raštelama. Ovo je vrlo značajan dan za naš kanton, jer su stvorene pretpostavke za daljnje oslobađanje okupiranih teritorija u akcijama kao što su Sana '95 -, istakao je Abdić.Ostali prilozi:
» NASTAVLJAMO POMAGATI DJECI
NAP | 22. June 2019 14:42
Ostali prilozi istog autora: