Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Profesor filozofije i studija Holokausta i genocida s američkog Southern Connecticut State Univeziteta
DR. PETTIGREW PISAO INZKU: PODRŽITE IZGRADNJU SPOMENIKA ZA 3.167 NESRPSKIH ŽRTAVA RATA U OPĆINI PRIJEDOR
Autor: NAP
Objavljeno: 12. August 2018. 13:08:15

Profesor Pettigrew: Ne smijemo dozvoliti da nas obeshrabri i utiša ultranacionalistička retorika


Profesor filozofije i studija Holokausta i genocida s američkog Southern Connecticut State Univeziteta dr. David Pettigrew poslao je visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku pismo u kojem apeluje da, kako je naveo, podrži inicijativu za podizanje spomenika za 3.167 žrtava nad nesrpskim stanovništvom u općini Prijedor, ubijene od 1992. godine.

Profesor Pettigrew u pismu Inzku navodi da bi bilo dobro da se na ovu temu održi i sastanak podsjećajući na govor visokog predstavnika u Srebrenici na obilježavanju godišnjice genocida sredinom prošlog mjeseca.

"Ovi zločini su detaljno dokumentirani u nalazima Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, u desetinama knjiga i izvještaja. Brojni počinioci zločina u općini Prijedor su osuđeni, njihove presude potvrđene na žalbenim vijećima. Ali, zločince i dalje slave – primjer je spomenik njima pored koncentracionog logora Trnopolje – dok članovi porodica stradalih nisu dobili pravo da podignu svoje spomenike ni u Trnopolju, ni u nekadašnjem logoru Omarska, ni u centru Prijedora. Lokalne vlasti u Prijedoru uspješno blokiraju svaku takvu inicijativu.

Kao i glorifikacija počinilaca zločina, zabrana postavljanja spomenika žrtvama je očigledno diskriminatorna. Ova zabrana je prekršaj ljudskih prava i, specifično, Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Aneks 7 garantuje pravo izbjeglica na povratak, 'bez rizika uznemiravanja, zastrašivanja, progona ili diskriminacije.' Potpisnici su se obavezali da će stvoriti 'društvene uslove koji pridonose dobrovoljnom povratku i harmoničnoj reintegraciji izbjegica i raseljenih lica, bez preferiranja bilo koje posebne grupe'. I Diskriminatorna zabrana spomenika žrtvama je oblik ponižavanja i zastrašivanja, što obeshrabruje povratak izbjeglica, i kao takva je u suprotnosti sa namjerom Aneksa 7, te sprječava proces pomirenja na lokalnom nivou, koji bi takav spomenik mogao inicirati'', navodi se u pismu profesora Pettigrewa. Podsjeća da su preživjeli svjedočili da su vidjeli kako gore kuće u kojima su bili zaključani živi mještani. Podsjeća i na civile koji su bili zarobljeni i zlostavljani u koncentracionim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, a neki od njih i ubijeni, dok su njihove žene silovane.

„Ne smijemo dozvoliti da nas obeshrabri i utiša ultranacionalistička retorika i slabo prikrivene prijetnje koje se ponovo čuju u Republici Srpskoj – kao kada je Predsjednik Dodik, u Andrićgradu 28.06.2018., govorio o Srbima kao žrtvama i o potrebi za nacionalnim ujedinjenjem i autonomijom, ili kada je Rajko Vasić, 10.07.2018., negirao počinjen genocid i zaprijetio novim. Takva retorika ne ostavlja prostora za pravdu, pomirenje i zbližavanje. Suočeni sa takvom mržnjom i negiranjem zločina, moramo se staviti na stranu pravde i žrtava. Šutnja je u ovakvim okolnostima nedopustiva, napisao je Pettigrew.

Pismo potpisuje i dvadesetk drugih nezavisnih intelektualaca iz BiH i svijeta.Ostali prilozi:
» DODIK, KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ U SEDMOM SAZIVU
Vijesti.ba | 19. November 2018 13:25
» HAMZIĆ: OVAJ ŽIVOT I NIJE ŽIVOT
Eset Muračević | 17. November 2018 12:40
Ostali prilozi istog autora: