Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Poečela posjeta na poziv kancelarke Angele Merkel: Njemačka jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH
ZVIZDIĆ U NJEMAČKOJ DOČEKAN UZ DRŽAVNIČKI I VOJNI SVEČANI CEREMONIJAL
Autor: AA
Objavljeno: 13. August 2018. 14:08:59


Ceremonijom svečanog dočeka ispred Bundeskanzleramta u Berlinu otpočela je zvanična posjeta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića Saveznoj Republici Njemačkoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je u zvaničnoj posjeti SR Njemačkoj na poziv kancelarke te zemlje Angele Merkel sa kojom će razgovarati o unapređenju bilateralnih odnosa, evropskom putu Bosne i Hercegovine, regionalnim odnosima i razvoju zapadnog Balkana, te ostalim aktuelnim međunarodnim pitanjima. saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Zvizdić u Berlinu: Njemačka jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH


Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Denis Zvizdić nakon susreta sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel je izjavio kako je Njemačka jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).MERKEL: Nema prekrajanja granica, prioriteta BiH članstvo u NATO savezu


Merkel je kazala da na Zapadnom Balkanu postoje određene tendencije i da se razgovara o ponovnom mijenjanju granica, što se, prema njenom mišljenju, ne može raditi.
"Evropska perspektiva za sve zemlje Zapadnog Balkana postoji. Bosna i Hercegovina teži da pristupi Evropskoj uniji, zato je morala dati odgovore na stotine pitanja. Ohrabrili smo vladu da da odgovore na dodatna pitanja", kazala je Merkel.
Napomenula je da je članstvo BiH u NATO savezu jedan od prioriteta te zemlje.
"Bosna i Hercegovina se nalazi pred izborom. Reforma izbornog prava, nažalost, do sada nije završena. Venecijanska komisija može predstavljati ključnu podršku", rekla je Merkel.

Dodala je kako će njemačke strana obratiti pažnju na borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala u Bosni i Hercegovini te da se to mora ojačati, objavio je portal klix.ba.
Zvizdić je ukazao na četiri prioriteta Vijeća ministara BiH, a to su integracija u NATO, ekonomski razvoj BiH, pitanje jačanja pravne države i sigurnosti, ali i jačanje regionalne saradnje.

Poručio je kako su najvažniji politički ciljevi bile i ostale evropske integracije BiH.

”Mogu da kažem da bez njemačke incijative koja je već 2014. pokrenuta ne bi bilo moguće da se današnji evropski procesi u BiH otvore”, pojasnio je Zvizdić.

Dodao je kako je BiH odlučna da ostane na evropskom putu i te da je to najznačajniji vanjskopolitički prioritet za koji ne postoji alterantiva u BiH.

Zvizdić je izjavio kako će BiH brzo dati odgovore na dodatna pitanja koja je EU uputila i naveo kako je moguće ostvarivanje statusa kandidata u trenutnom sastavu Evropskog parlamenta, što je jedna od najvažnijih poruka koje je BiH poslala kada je riječ o svom evropskom putu.

”Drugi najvažniji prioritet je aktiviranje MAP-a, važno za članstvo u NATO savezu. Aktiviranje MAP-a je važna poruka za jačanje mira i sigurnosti u BiH, ali i cjelokupnom regionu Zapadnog Balkana”, dodao je Zvizdić.

Poručio je i kako su svi vitalni ekonomski parametri stalno u porastu u BiH i da se ekonomski procesi odvijaju u dobrom pravcu.

Ipak, istakao je kako su potrebne još mnoge reforme koje će morati biti realizirane u predstojećem periodu.

”Njemačka je jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera. Vanjskotrgovinska razmjena iznosila je milijardu i 750 miliona eura tokom ove godine. Želimo ostvariti više od dvije milijarde eura trgovinske razmjene“, dodao je Zvizdić.

Kazao je kako BiH raspolaže dobrim prirodnim resursima, obrazovanom radnom snagom na čemu se može izgraditi ekonomski razvoj zemlje.

”Naravno da želimo i dalje da privlačimo strane investitore. Njemačke investitore pozivamo da investicije nastave u BiH. Njemačka je uvijek bila na listi tri najvažnija ekonomska partnera za BiH i iskreno se nadam da će to i u budućnosti tako ostati”, kazao je Zvizdić.

Zvizdić je rekao kako je razgovarano o tome šta je BiH uradila u proteklom periodu kada je riječ o nekoliko stvari.

”Jedna od pozitivnih stvari je i naša borba protiv pranja novca, protiv finansiranja terorizma, a i održavanja mira u proteklih nekoliko godina, ali tu su nam i dalje potrebne reforme”, pojasnio je Zvizdić.

Istakao je kako će BiH morati usvojiti novi krivični zakon koji ustvari treba da se harmonizuje s međunarodnim standardima kako bi bila uspješna borba protiv kriminala.

”Njemačka ostaje i bila je do sada najvažniji ekonomski, društveni, kulturni, iskreni partner BiH i u BiH imate iskrenog prijatelja i mi cijenimo ono što ste za nas učinili“, dodao je Zvizdić.

Govoreći o migracijama u BiH, Zvizdić, se zahvalio EU na pruženoj pomoći, te naglasio kako BiH želi biti sastavni dio integralnog evropskog rješenja

Zvizdić je kazao kako je činjenica da migranti ne žele ostati u BiH, nikome od njih nije odobren azil i da oni teže ka putu prema EU.

Upitan za situaciju u Turskoj Zvizdić je kazao kako je ta zemlja u odnosu na BiH uvijek bila prijateljski orjentisana i da se nije miješala u unutrašnja pitanja, niti je bila protivnik evropskih i NATO integracija BiH.

Zvizdić upitan o tome da li je razogovarano o koracima u povećanju vanjskotrgovinske razmjene, ponovio je kako je u posljednjih sedam godina Njemačka najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH.

”U prvih šest mjeseci ove godine je ta ekonomska saradnja, dostigla milijardu eura i ostvarit ćemo do dvije milijarde eura. Pokrivenost izvoza uvozom je 90 posto, a to govori o izbalansiranom odnosu”, dodao je Zvizdić.

Kazao je kako to govori da je Njemačka spremna da prihvati bh. prozivode. Osvrnuo se i na niz koraka koje je potrebno poduzeti kako bi se stvorili bolji uslovi za investiranje u BiH.

Merkel: Evropska perspektiva za BiH postoji
Evropska perspektiva za Bosnu i Hercegovinu, kao i za sve države Zapadnog Balkana, postoji, ali da bi BiH ostvarila svoje težnje da što skorije dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU-u morat će da odgovori na preostala pitanja iz Upitnika, poručila je kancelarka Savezne Republike Njemačke Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Za BiH je važno i da što skorije bude aktiviran Akcioni plan za članstvo u NATO-u, a prema riječima Merkel, postoje "dobri uslovi da taj proces bude uspješno okončan tokom ove godine".

Njemačka kancelarka je kazala kako je sa Zvizdićem, koji danas boravi u jednodnevnoj zvaničnoj posjeti Berlinu, razgovarala i o pojačanom prilivu migranata i izbjeglica u BiH, rekavši kako je to pitanje moguće riješiti u saradnji sa susjednim zemljama, javlja Anadolu Agency (AA).

"Razgovarali smo i o temi migracija. BiH je prijavila dolazak većeg broja izbjeglica nego što je to bilo prije godinu dana. Razgovarali smo i o uzrocima neregularnih migracija, i to može biti riješeno samo u saradnji sa Srbijom i Hrvatskom. Mišljenja sam da će EU pokušati sve kako bi po tom pitanju podržala BiH", kazala je Merkel zahvalivši na tome što se, uprkos svim problemima, BiH pokušava na human način ophoditi sa tim ljudima.

Njemačka kancelarka je izrazila žaljenje da je ostalo još malo vremena do održavanja općih izbora u BiH, 7. oktobra, a da nije okončana reforma izbornog zakonodavstva.

"Smatramo da Venecijanska komisija može biti ključ kako bi se postiglo neko rješenje, ali to pretpostavlja volju i spremnost na kompromise svih strana. I još je od većeg značaja što u kontekstu krivičnog prava imamo jednu pravnu prazninu, i to kažem u punom uvjerenju i rekla sam to i predsjedniku vlade, da ćemo mi sa njemačke strane obratiti pažnju na to da krivično gonjenje slučajeva korupcije, organizovanog kriminala i terorizma moraju biti omogućeni i ojačati. Zbog toga su takve pravne praznine nešto što nije prihvatljivo", poručila je Merkel.

Kazala je kako je vrlo bitno za njemačke firme koje posluju u BIH da imaju adekvatnu pravnu zaštitu i da je od Zvizdića dobila uvjeravanje kako će BiH na tome raditi korak po korak. Kad je riječ o mladima u BiH, Merkel je kazala da Njemačka tu može pomoći direktnim investicijama i dualnim obrazovanjem.

Uprkos svim problemima, po ocjeni Merkel, poboljšana je saradnja između zemalja Zapadnog Balkana, naročito kroz Berlinski proces.

"Sada moramo da vidimo da dogovorenu naučnu fondaciju pokrenemo do sljedeće godine, jer upravo i pitanje nauke i obrazovanja jeste od velikog značaja za budućnost zemalja Zapadnog Balkana", rekla je Merkel.

Dodala je da Njemačka podržava blisku saradnju između vođa država Zapadnog Balkana na tom polju.

"Njemačka stoji uz vas, ponekad smo zemlja koja vrlo otvoreno kaže šta želi da bude bolje, ali imamo i smisao za ono što je moguće. Hvala vam na vašem radu, i želimo vašoj zemlji veliki uspjeh", kazala je njemačka kancelarka.Ostali prilozi:
» NASTAVLJAMO POMAGATI DJECI
NAP | 22. June 2019 14:42
Ostali prilozi istog autora: