Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Potpredsjednik bh. entiteta sinoć održao tribinu u Srebrenici
SALKIĆ U SREBRENICI: ISTINA JE DA SU VOJSKA I POLICIJA RS-A POČINILI GENOCID
Autor: B.net
Objavljeno: 17. August 2018. 14:08:55


Srebrenica i cijelo područje Srednjeg Podrinja gdje je u julu 1995. godine počinjen genocid mora imati poseban tretman i pažnju, poručio je sinoć Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta, na tribini koja je održana u prepunoj sali Kulturnog centra u Srebrenici.

Tribina je održana u organizaciji Opštinskog odbora SDA Srebrenica, a u okviru serije tribina o aktuelnoj političkoj situaciji u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

- Sve domaće i međunarodne institucije i organizacije trebaju imati poseban pristup i pružiti posebnu pažnju zoni u kojoj je počinjen genocid. Danas to stanje nije tako i zbog toga imamo nasrtaje vlasti iz Banjaluke predvođene Miloradom Dodikom, a potpomognute vlastima iz Beograda, na istinu o dešavanjima u Srebrenici i Podrinju u julu 1995. godine. Istina o genocidu nad Bošnjacima je utvrđena od strane dva međunarodna suda i ona ostaje trajni pečat agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Istina je da su vojska i dijelovi policije RS-a počinili genocid. Istina je da je vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba počinilo udruženi zločinački poduhvat i genocid u „zaštićenoj zoni“ UN Srebrenica. Ove presude, dokaze i neupitne historijske činjenice ne može oboriti niko, a najmanje to može uraditi NSRS i Milorad Dodik.Uz završnu fazu genocida, koja uključuje negiranje i veličanje ratnih zločinaca, danas smo svjedoci da se preživjele žrtve genocida hapse na granicama i to pod sumnjivim optužnicama, kao što je nedavni slučaj sa Mehom Orićem. Istovremeno, dok traje progon preživjelih žrtava, mi svakodnevno na ulicama susrećemo one koji su počinili genocid. Pravosudne institucije trebaju brže procesuirati odgovorne, kako bi žrtve dobile pravdu, a zločinci kaznu, kazao je Salkić na tribini u Srebrenici.

Potpredsjednik je u svom obraćanju pozvao sve one koji vole Bosnu i Hercegovinu, a imaju razvijen i uspješan biznis, da ulažu u Srebrenicu i Podrinje, te time pokažu da su spremni pomoći opstanak Bošnjaka u ovim krajevima, ali i jačanje države Bosne i Hercegovine. On je dodao da bez radnih mjesta u ovim krajevima nema života ni za Bošnjake, ali ni za Srbe.
Ostali prilozi:
» NASTAVLJAMO POMAGATI DJECI
NAP | 22. June 2019 14:42
Ostali prilozi istog autora: